Immortals Fenyx Rising Review

by Δεκ 9, 2020

ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ  

Το Immortals: Fenyx Rising είναι ένα φρέσκο IP από την Ubisoft, που γενικά είχε καιρό να επενδύσει σε καινούργιους τίτλους. Μας ταξιδεύει στην Ελλάδα, όπου μας φέρνει αντιμέτωπους με θεούς και τέρατα, παραδοσιακό ελληνικό δράμα, και την μυθολογία γενικότερα, καθώς υπάρχουν αναφορές για ποικίλους αρχαίους μύθους και χαρακτήρες. Όχι δεν αναφερόμαστε στην Ελλάδα του 2020, όπως εύκολα θα πίστευε κανείς, αλλά στην αρχαία Ελλάδα.

Η ιστορία ξεκινάει με τον/την Fenyx (εμείς επιλέγουμε), έναν στρατιώτη που μετά από ένα ναυάγιο ξυπνάει σε μια παραλία και βρίσκει ότι στον κόσμο επικρατεί ένα πανδαιμόνιο. Μαθαίνει λοιπόν ότι ο Τυφών απέδρασε από την φυλακή που τον είχε βάλει ο Δίας, φέρνοντας ταραχή και χάος παντού. Έχει παγιδεύσει αρκετούς από τους θεούς του Ολύμπου και ψάχνει τον Δία με σκοπό να ολοκληρώσει την εκδίκηση του. 

Ο χαρακτήρας μας σιγά σιγά μαζεύει όπλα, εξοπλισμό, και θάρρος, με σκοπό να απελευθερώσει το essence των 4 θεών που έχει κλέψει και παγιδεύσει ο Τυφών. Κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι μας για να επιστρέψουμε τους θεούς του Ολύμπου εκεί που πρέπει και να επαναφέρουμε τον κόσμο στη φυσιολογική του κατάσταση. Σύντροφος μας σε αυτό το ταξίδι είναι ο Ερμής, ο οποίος μας συμβουλεύει όποτε χρειαστεί με τον δικό του τρόπο. Επίσης αφηγητής της ιστορίας μας είναι ο Προμηθέας, με τον Δία να συμπληρώνει όποτε βρίσκει ευκαιρία. 

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ  

Ο τίτλος είναι μια μίξη action – open world, με έναν πολύ όμορφο και interactive κόσμο που περιμένει να τον ανακαλύψουμε, με κύριο στοιχείο την ελευθερία

Έπειτα από έναν πολύ χλιαρό, έως κακό, πρόλογο που κρατάει περίπου μία ώρα, ο κόσμος μας είναι διαθέσιμος και υπάρχει απόλυτη ελευθερία για το πως θα κινηθούμε και που θα πάμε. Μπορούμε να πάμε σε όποια από τις 4 κυρίως περιοχές θελήσουμε για να ελευθερώσουμε όποιον θεό προτιμάμε εμείς πρώτα. Μπορούμε να κάνουμε level up τα abilities ή τον εξοπλισμό μας με όποιον τρόπο θέλουμε, χωρίς περιορισμό από μεριάς level, αρκεί να έχουμε τα διάφορα crafting materials που απαιτούνται. Υπάρχουν πολλά upgrades σε βασικά abilities αλλά και σε abilities μάχης, που αλλάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς αλλά και το πως κινούμαστε. Το παιχνίδι δανείζεται πολλά στοιχεία από το Assassin’s Creed, που όμως τα ενσωματώνει με έναν φυσικό τρόπο και δεν ξενίζει. 

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το παιχνίδι έχει ένα κωμικό ύφος το οποίο το δείχνει από την αρχή, προσφέροντας μια διαφορετική και φρέσκια οπτική σε αυτό που ξέρουμε ως ελληνική τραγική μυθολογία. Λόγω αυτού, η αφήγηση της ιστορίας που είναι συνέχεια μαζί μας είναι μια ευχάριστη συντροφιά, με μικρές εξαιρέσεις στις οποίες ίσως κούρασε λίγο. Μέσα στα cutscenes το χιούμορ αυτό δεν μεταφέρεται τόσο πετυχημένα, κάτι το οποίο ίσως οφείλεται και στο πόσο λιτά είναι τα character models.

 

Το Fenyx Rising χρησιμοποιεί την μηχανή γραφικών AnvilNext 2.0, που είναι η ναυαρχίδα την Ubisoft σε όλους τους μεγάλους της τίτλους και έχουμε δει πόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι το Assassin’s Creed Valhalla. Έτσι και εδώ, το οπτικό αποτέλεσμα στο περιβάλλον είναι εξαιρετικό, με ένα ιδιαίτερο και όμορφο art style το οποίο κερδίζει τον παίκτη. Ο φωτισμός είναι επίσης πολύ καλός και δροσερός, δίνοντας ένα στοιχείο ρεαλισμού και ομορφιάς όλες τις ώρες του day/night cycle. Τα character models έχουν κρατηθεί πίσω, λογικό ίσως αφού το παιχνίδι εκτός από το Xbox Series X/PC/PS5 έχει κυκλοφορήσει και για Nintendo Switch αλλά και κονσόλες προηγούμενη γενιάς. Παρόλα αυτά, στο σύνολο του το παιχνίδι είναι οπτικά σαν έναν πίνακα που ξαφνιάζει ευχάριστα με χρώματα και λεπτομέρειες εκεί που δεν τα περιμένουμε.

 

Εκτός από όμορφα οπτικά, ο κόσμος είναι πολύ ζωντανός και γεμάτος από activities/quests/collectibles. Υπάρχουν πληθώρα διαφορετικών προκλήσεων που καλούμαστε να ξεπεράσουμε και να ολοκληρώσουμε, που ως επί το πλείστων βασίζονται σε γρίφους και παζλ που πρέπει να λύσουμε με το μυαλό μας. Ειδικά μέσα στα vaults, που είναι περιοχές με δοκιμασίες που στο τέλος μας ανταμείβουν με καινούργια όπλα/πανοπλίες και άλλα καλούδια, ο παίκτης πρέπει να βάλει το μυαλό του να δουλέψει για να τα ολοκληρώσει. Εκτός από τα events που βρίσκουμε μόνοι μας στον κόσμο, ο Ερμής μας δίνει και κάποια task που μπορούμε να ολοκληρώσουμε με ανταμοιβή κάποια cosmetic αντικείμενα αλλά και crafting resources. Θα βρούμε επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία στους εχθρούς που θα συναντήσουμε, αλλά και στις επιθέσεις που έχουν. Το ίδιο ισχύει και για εμάς, με τον τρόπο που διαλέγουμε να πολεμήσουμε. Και αυτό είναι που κάνει την μάχη να μην είναι βαρετή ή να επαναλαμβάνεται, καθώς ανάλογα με το πως έχουμε κάνει upgrade τα abilities μας, η μάχη έχει πολλά διαφορετικά μονοπάτια στα οποία μπορούμε να εστιάσουμε. Εκτός από τα όπλα και την πανοπλία μας, μπορούμε να αλλάζουμε εμφανισιακά τον χαρακτήρα μας όποτε θέλουμε, ακόμα και το φύλο του. Το γεγονός ότι ο κόσμος είναι τόσο ζωντανός ενθαρρύνει την εξερεύνηση αλλά το ταξίδι γενικότερα, καθώς συνέχεια υπάρχει κάτι για να μας κρατάει απασχολημένους. Πρέπει να τονιστεί ότι μια πολύ ωραία αντίθεση σε αυτό το κομμάτι είναι ότι ενώ ο κόσμος είναι τόσο γεμάτος, ο παίκτης δεν νιώθει «πνιγμένος» από τα πολλά πράγματα και διάφορα tasks που πρέπει να γίνουν. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία για το πως θα κινηθεί και το τι θα ολοκληρώσει.

TRAILER

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Στο σύνολο του το Immortals: Fenyx Rising είναι ένα όμορφο και διασκεδαστικό παιχνίδι, που κρατάει τον παίκτη λόγω της απόλυτης ελευθερίας και την απουσία περιορισμών στο gameplay. Στο τεχνικό κομμάτι δεν βρήκα κάποιο bug ή glitch στις 27 ώρες που έχω παίξει πέρα από κάτι περίεργα σκαρφαλώματα σε ύποπτες γωνίες, κάτι σπάνιο για open world παιχνίδι. Επίσης το performance στο Xbox Series X είναι τρομερό, τα loading times είναι μηδαμινά και το Quick Resume δουλεύει τέλεια. Σίγουρα δεν είναι ο τίτλος που πρωτοπορεί όσον αφορά τα γραφικά, η απόφαση να βγει και σε κονσόλες μικρότερων δυνατοτήτων όπως το Nintendo Switch σίγουρα κράτησε πίσω το development στο τεχνικό κομμάτι.

 

Χάθηκα με την καλή έννοια στον ελκυστικό κόσμο και τους γρίφους του, με μόνο μου παράπονο ότι θα ήθελα να έχει περισσότερα sidequests καθώς το ύφος και setting του τίτλου το σηκώνουν και με το παραπάνω. Το γεγονός ότι τα perks που σου δίνει η κάθε πανοπλία/κράνος/όπλο αλλάζουν, κάνει τον χαρακτήρα χαμαιλέοντα όσον αφορά το πως θα πολεμήσει ή που θα εστιάσει. Είναι οι κατάλληλες  RPG πινελιές σε αυτόν τον ζωντανό και πολύχρωμο καμβά που δίνουν μια φρεσκάδα στο γρήγορο σύστημα μάχης του τίτλου.

 

Έχουν ήδη ανακοινωθεί τα DLC του παιχνιδιού που θα βγουν μελλοντικά, τα οποία θα μας ταξιδέψουν μακριά από την Ελλάδα σε άλλες τοποθεσίες, με διαφορετικούς κεντρικούς ήρωες στον έλεγχο μας. Έχω την πεποίθηση ότι αν είναι μεγάλα σε μέγεθος και πλούσια όπως το κυρίως παιχνίδι, θα είναι δυνατές προσθήκες.

 

Η Ubisoft με αυτόν τον τίτλο κατάφερε να κυκλοφορήσει ένα ακόμα όμορφο και ζωντανό Open world παιχνίδι, το οποίο σίγουρα κρατάει τον παίκτη προσηλωμένο και προσφέρει διασκέδαση, ελευθερία, και εξερεύνηση σε έναν πλούσιο και ελκυστικό κόσμο.

 

SCREENSHOTS

Immortals-Fenyx-Rising-0024