Μέσα στην τρέλα του καλοκαιριού και με τη θερμοκρασία στα ύψη, το Ice Age 4 κάνει την εμφάνισή του με σκοπό να μας φέρει μία σταγόνα δροσιάς με το παγωμένο και το προϊστορικό περιεχόμενόο του! Ή μήπως ήρθε για να μας πείσει ότι πρέπει να βάλουμε το Kinect στην κατάψυξη και να το αφήσουμε εκεί…. για πάντα;;!!
Το παιχνίδι ξεκινάει με την παρέα του Sid να περιπλανιέται πάνω σε ένα παγόβουνο, όταν ξαφνικά, λόγωο ενός “ατυχήματος”, η παρέα μας πέφτει επάνω σε ένα καλάθι με φαγητό! Η χαρά τους είναι μεγάλη, όμως δεν κρατάει για πολύ, καθώς εμφανίζεται μία ομάδα πειρατών η οποία διεκδικεί και αυτή με τη σειρά της το φαγητό! Η λύση που προτείνεται για το ποιόος θα είναι ο κύριος του καλαθιού είναι ο διαγωνισμός σε μία σειρά αθλημάτων στον πάγο, όπου ο νικητής γίνεται και αυτόματα ο ιδιοκτήτης της πολυπόθητης λιχουδιάς.
Gameplay
Το παιχνίδι αποτελείται από μία σειρά mini-games, δέκα στον αριθμό, το οποίο το κάνει να μοιάζει με Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο παίκτης θα πρέπει να κάνει άλμα με σκι, προσπαθώντας να αντιγράψει τις πόζες που του εμφανίζει το gameπαιχνίδι στην οθόνη, να καταφέρει να χτυπήσει στόχους με την υπερμεγέθη σφεντονά σφεντόνα που πετά καρύδες, και να παίξει ακόμα και ένα προϊστορικό curling. Μπορεί ακόμα να κάνει κατάβαση με έλκηθρο (χωρίς το τελευταίο αλλά με τη βοήθεια του τεράστιου όγκου ενός μαμούθ!).
Στο παιχνίδι θα βρούμε επίσης και ένα obstacle course το οποίο πρέπει να περάσει ο τίγρης μας επιτυχώς, χωρίς να βρεθεί μέσα στα παγωμένα νερά. Το συγκεκριμένο είναι ό,τι πιο δύσκολο μπορεί να φανταστεί κανείς, καθώς οι μισές κινήσεις του παίκτη δεν αναγνωρίζονται. (Μήπως για αυτό να υπάρχει άραγε το achievement “πέσε 15 φορές μέσα στο νερό”;) Κατά τη διάρκεια όλων των mini-games υπάρχουν και τα απαραίτητα collectible βελανίδια, το οποία είτε μειώνουν το χρόνο της προσπάθειας μαςμας, είτε προσφέρουν περισσότερους πόντους και μας φέρνουν πιο κοντά στη νίκη.
Modes
Στο game υπάρχουν διαθέσιμα τρία διαφορετικά modes τα οποία χωρίζονται στο Story, Free Play και Tournament mode. Εάν αποφασίσουμε να διαλέξουμε το Story, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε εάν θέλουμε να έχουμε με το μέρος μας την παρέα του Sid, ή την ομάδα των πειρατών. Αφού κάνουμε την επιλογή μας ξεκινάνε τα mini-games, και η ομάδα με τις περισσότερες νίκες στα δέκα κερδίζει το παιχνίδι. Εάν ο παίκτης δεν εκνευριστεί από την “εξαιρετική” (γκούχου, γκούχου) απόδοση του Kinect, μπορεί να τερματίσει το παιχνίδι σε 30 λεπτά το πολύ…
Κατά τη διάρκεια του Free-Play, όπως άλλωστε το λέει και το όνομάα του, μπορούμε να διαλέξουμε οποιοδήποτε από τα δέκα αθλήματα και να προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο σκορ και να πάρουμε το χρυσό μετάλλιο.
Στο Tournament mode μπορούν να πάρουν μέρος δύο παίκτες locally only, και να αναμετρηθούν μεταξύ τους για το ποιόος είναι ο καλύτερος στα αρκτικά μας αθλήματα.
Χειρισμός
Στο Ice Age 4 είναι απαραίτητη η χρήση του Kinect sensor. Αυτό όμως είναι που κάνει το παιχνίδι απίστευτα δύσκολο και καθόλου διασκεδαστικό, μιας και ό,τι calibration και να κάνεις, οι κινήσεις του παίκτη δύσκολα αναγνωρίζονται από το παιχνίδι. Είναι σχεδόν αδύνατον να καταφέρεις να κινήσεις το ζωάκι σου με ακρίβεια (κάτι το οποίο είναι must στα περισσότερα mini-games του παιχνιδιού), και παράόλο τον ιδρώτα που σπαταλάς, στο τέλος, καταφέρνεις να κάνεις μια τρύπα στο νερό και τίποτα παραπάνω! Εάν υπήρχε η δυνατότητα χρήσης ενός gamepad τα πράγματα σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερα.
Γραφικά/Ήχος
Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι μεν όμορφα, θυμίζουν όμως εποχές παλιού Χbox. Είναι φανερό ότι φτιάχτηκε πολύ βιαστικά και χωρίς να έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή στην ανάπτυξήη του. Τουλάχιστον υπάρχουν τα cut-scene μετά από κάθε αγώνισμα τα οποία προσδίδουν μία όμορφη και ευχάριστη ροή, στην αλλιώς κατά τα άλλα βαρετή πλοκή του παιχνιδιού.
Από ηχητικής άποψης το παιχνίδι τα πάει σχετικά καλά καθώς υπάρχουν τα voice-over από την ταινία και οι αστείοι διάλογοι που σε κάνουν να γελάς μέσα στη πίκρα σου για τις επιδόσεις που έχεις κάνει…. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια των mini games οι ατάκες είναι εκνευριστικά επαναλαμβανόμενες, κάτι που μπορεί να κάνει όσους γενναίους αποφασίσουν να παίξουν το game να πατήσουν το mute για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους!
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=usQE0XHfiyg’]
Η ετυμηγορία
Η άθλια απαράδεκτη απόδοση του Kinect, καθώς και η ύπαρξη μόνο δέκα mini-games καθιστούν το παιχνίδι απόλυτα βαρετό και απίστευτα εκνευριστικό! Ο μόνος λόγος για τον οποίο κάποιος θα ήθελε να αγοράσει αυτό το παιχνίδι θα ήταν εάν είχε μικρά παιδάκια τα οποία είναι πολύ άτακτα και θα προτιμούσε να τα κουράσει με έναν εύκολο τρόπο για να τον αφήσουν στη ησυχία του! Βέβαια, αυτό θα έπιανε μόνο την πρώτη φορά, γιατί μετά από ένα playthrough ούτε ένα μικρό παιδί δε θα ήθελε να ξαναγγίξει το παιχνίδι αυτό! Μείνετε μακριά, εκτός και αν είστε φανατικοί συλλέκτες προϊόντων Ice Age, οπότε το μόνο που έχω να πω είναι “βοήθειά σας”! You have been warned!
Βαθμολογία: 2.5/10
Εταιρεία ανάπτυξης: Behaviour Interactive
Εταιρεία έκδοσης: Activision
Αριθμός παιχτών: 1-2
Ηλικίες: PEGI 3
Επίσημη ιστοσελίδα: www.activision.com