Οι περισσότεροι γνωρίζουν την 5th Cell από τους τίτλους που έχει δημιουργήσει για φορητές συσκευές, ανάμεσα σε αυτούς και το ιδιαίτερα καινοτόμο Scribblenauts στο Nintendo DS. Όπως φαίνεται όμως, o Jeremiah Slaczka και η παρέα του αποφάσισαν να εκπλήξουν τους πάντες με τον καινούριο τους τίτλο, ο οποίος κυκλοφορεί αποκλειστικά για το Xbox 360 στα πλαίσια του Summer of Arcade 2012. Το όνομα αυτού, Hybrid.

Όσοι περιμένουν να βρουν στο Hybrid μια βαθιά ιστορία μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού, αφού μέσα από μια ιδιαίτερα σύντομη εισαγωγή θα μάθουμε για την εισβολή μιας εξωγήινης φυλής. Άνθρωποι και εξωγήινοι επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα συλλέξει την ύλη Dark Matter, και κάπως έτσι μας δίνεται η αφορμή για τις ατελείωτες μάχες που θα λάβουν χώρα.


Ξεκινώντας, οι παίκτες θα πρέπει να διαλέξουν ποια φυλή θα εκπροσωπήσουν και μετά, μέσα από τον παγκόσμιο χάρτη, σε ποιο σημείο της γης θα πολεμήσουν. Σκοπός είναι η κάθε φυλή να φτάσει στο 100% της εκπλήρωσης του στόχου σε κάθε περιοχή (κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τις νίκες και τις μάχες, γενικότερα), ενώ όποια ομάδα φτάσει πρώτη κερδίζει περισσότερους πόντους και στο τέλος της κάθε σεζόν, νικήτρια είναι η φυλή με τους περισσότερους πόντους.

Σε αντίθεση με ότι θα περίμεναν οι περισσότεροι, το Hybrid είναι ένα multiplayer-only third-person cover-based shooter. Ο όρος από μόνος του δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, από τη στιγμή που κάποιος μπορεί να βρει μια πληθώρα τίτλων που ανήκουν στο παραπάνω είδος. Πράγματι, ο τίτλος δεν ξεχωρίζει -σχεδόν- πουθενά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Οι παίκτες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις θέσεις κάλυψης, να στοχεύσουν και να πυροβολήσουν, να πλευροκοπήσουν τους εχθρούς κ.ο.κ. Με μια μεγάλη διαφορά όμως.

Οι παίκτες δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στον χάρτη. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Πως ο τίτλος δίνει τη δυνατότητα κίνησης μόνο ανάμεσα στα προκαθορισμένα σημεία κάλυψης, μέσω jetpacks. Οι παίκτες μπορούν μόνο να αλλάξουν πορεία (προς ένα διαφορετικό cover) κατά τη διάρκεια της “πτήσης”, αλλά και  τοποθέτηση πάνω στο ίδιο το cover. Αρχικά κάτι τέτοιο δεν ακούγεται ιδιαίτερα ευχάριστο, ωστόσο σταδιακά ο τίτλος αποκτά ενδιαφέρον.


Αφότου διαλέξουμε περιοχή, τότε μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στα επτά διαθέσιμα modes στα οποία θέλουμε να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας (τα οποία δεν ξεφεύγουν από τα κλασσικά TDM, KOTH κ.ο.κ.) και στη συνέχεια να επιλέξουμε τον εξοπλισμό μας. Όσο παίζουμε κερδίζουμε xp points και ανεβαίνοντας levels ξεκλειδώνουμε καινούρια όπλα, abilities και κράνη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν οτιδήποτε θελήσουν αν δεν έχουν την υπομονή, χρησιμοποιώντας Microsoft Points.

Όταν έρθει η ώρα της δράσης, οι παίκτες χωρίζονται σε δύο ομάδες των τριών και γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν πως ο ρυθμός της μάχης είναι -στις περισσότερες των περιπτώσεων- φρενήρης. Μετά την απαραίτητη εξοικείωση, η δράση γίνεται απολαυστική και η μικρή διάρκεια των μαχών δίνει έναν πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα. Τα killstreaks επίσης δεν είναι απόντα, με μικρά -ή μεγάλα- ρομπότ να βοηθούν τους παίκτες στη μάχη. Τα δέκα διαθέσιμα επίπεδα προσφέρουν όμορφες εναλλαγές, με δυνατότητες covering στην οροφή αλλά και τους τοίχους, ωστόσο πολύ γρήγορα γίνεται εμφανής η έλλειψη έμπνευσης από πλευράς σχεδιασμού.


Από τεχνικής πλευράς το Hybrid δε διεκδικεί δάφνες. Χρησιμοποιώντας τη Source Engine της Valve, κανείς δε πρόκειται να θυμάται τον τίτλο για τα γραφικά του, ωστόσο τα frames καταφέρνουν να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο ανά πάσα στιγμή. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον ηχητικό τομέα, με συμπαθητικά εφέ και μουσική, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει σε κανέναν απολύτως τομέα.

Τα κατάφερε άραγε η 5th Cell σε αυτή τη προσπάθεια; Η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη. Η προσέγγισή της στο cover-based shooting είναι αρκετά… περιοριστική, ωστόσο πολύ γρήγορα δίνει στο Hybrid τον ξεχωριστό του χαρακτήρα. Η επιλογή των περιοχών και οι μάχες για την επικράτηση σε παγκόσμια κλίμακα είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα, η οποία όμως περιορίζεται στα απολύτως βασικά. Από την άλλη, η δράση είναι γρήγορη και άμεση -κάτι που σίγουρα δεν ήταν αναμενόμενο, δεδομένης της προσέγγισης που ακολούθησε η ομάδα ανάπτυξης- , ωστόσο είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του τίτλου.

Ο ελλιπής σχεδιασμός των επιπέδων και η πλήρης έλλειψη κάποιου στοιχειώδους σεναριακού υπόβαθρου δε δίνει στους παίκτες κάτι για να επιστρέψουν στα πεδία της μάχης, μόλις χαθεί ο αρχικός ενθουσιασμός. Πολύ σύντομα οι παίκτες θα βρεθούν να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, χωρίς να υπάρχει κάποιο κίνητρο για να συνεχίσουν.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=XF-zwQ0ls7s’]

Η 5th Cell τα κατάφερε αρκετά καλά, παρουσιάζοντας ένα απολαυστικό shooter το οποίο θα κερδίσει όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί του, με τις διασκεδαστικές του μάχες. Τώρα, αν θα είναι εξίσου διασκεδαστικό μετά από λίγες εβδομάδες, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Βαθμολογία: 6.5/10

Εταιρεία ανάπτυξης: 5th Cell

Εταιρεία έκδοσης: Microsoft Studios

Αριθμός παιχτών: 1-6

Ηλικίες: PEGI 12

Επίσημη ιστοσελίδα: www.whatishybrid.com