Hitman Episode 3: Marrakesh

Xbox One Review

Πιστή όπως πάντα στο ραντεβού της η IO Interactive αφήνει πίσω της το φανταχτερό Παρίσι και την ηλιόλουστη Sapienza για να μας μέταφερει στην πύρηνη κόλαση του Μαρόκου και της πόλης Marrakesh, με το τρίτο επεισόδιο υπό την ονομασία “A Gilded Cage”. Ένα μήνα μετά από ίσως την καλύτερη εμπειρία που είχα στο franchise του Hitman, η ομάδα ανάπτυξης καλείται να ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό αλλά και τον πύχη που η ίδια έθεσε τόσο ψηλά. Άλλο ένα επίπεδο γεμάτο από κόσμο, όπως και τα προηγούμενα δύο, το Marrakesh βρίσκεται στα όρια κοινωνικής έκρηξης με πολιτικά παιχνίδια και ίντριγκες να παίζονται πίσω από τα παρασκήνια και τα μάτια των πολιτών, οι οποίοι δικαιολογημένα έχουν βγεί στον δρόμο. Ο στρατός από την πλευρά του έχει και αυτός βγεί παγανιά, όχι όμως φυσικά για να κατέβει σε διαδήλωση αλλά για να διατηρήσει την τάξη, να προωθήσει την δική του ατζέντα και να κάνει την ζωή δύσκολη στον (κακομοίρη τον) Agent 47 ο οποίος απλά κοιτάει να κάνει την δουλειά του.

Υπεύθυνος για όλη αυτή την ταλαιπωρία είναι ο στρατηγός Reza Zaydan, ο οποίος έχει στήσει ολόκληρη πλεκτάνη γύρω από τον Σουηδό τραπεζίτη Claus Strandberg, στοχοποιώντας τον – όχι βέβαια και ότι ο συγκεκριμένος δεν είχε φάει λεφτά στην πλάτη του Μαρόκου. Απώτερος στόχος του στρατηγού είναι να δημιουργήσει αναβρασμό στην κοινωνία έτσι ώστε να έχει έπειτα το κίνητρο να εμπλακεί ο στρατός και με πραξικόπημα να αδράξει την εξουσία. Solid σχέδιο, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και αναρωτιέμαι από που να πήραν έμπνευση οι σεναριογράφοι. Πίσω στο θέμα μας όμως, ο badass καραφλός καράφλας μας καλείται να εκτελέσει και τους δύο VIPs με συνοπτικές διαδικασίες, έτσι ώστε να ξεμπερδεύουν μια και καλή οι εταιρείες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Επίσης I’m calling it now, εάν ο Agent 47 καταλήξει να ολοκληρώνει συμβόλαια τόσο καιρό από τους κακούς της υπόθεσης… Ας πούμε ότι θα είναι πολύ πολύ πολύ κλισέ.

Οπότε, ο χάρτης και τα πίονια έχουν στηθεί, και η αποστολή μας είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Ανάμεσα στα δαιδαλώδη και απαραιτήτως σκιερά σοκάκια του Μαρακές, ανάμεσα σε μαγαζία που πουλάνε tablet και smartphones, ναργιλέδες και αγορές με μπαχαρικά τοποθεντούνται τα δύο κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος του χάρτη: ένα μισογκρεμισμένο σχολείο – καμία αλληγορία εδώ – το οποίο ο στρατηγός έχει μετατρέψει σε base of operations και η Σουηδική πρεσβεία, με τον φυγά τραπεζίτη και τους εργαζόμενους σε κατάσταση αμόκ. Σκηνικό βγαλμένο από Homeland λοιπόν και εμείς σαν πραγματικοί πληρωμένοι δολοφόνοι καλούμαστε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε σημεία τα οποία βρίσκονται σε πραγματικό lockdown. Προσωπικά πάντως δεν δυσκολεύτηκα και πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι καθώς κρυφακούγωντας έναν διάλογο μπόρεσα να αποκτήσω το master key του σχολείου και κλέβοντας και μια στολή στρατιωτικού μπήκα, στην κυριολεξία, από την μπροστινή είσοδο. Το δύσκολο ήταν να καταφέρω να βρεθώ σε απόσταση αναπνοής από τους στόχους μου και να καταφέρω να τους εκτελέσω. Με αρκετά replays βέβαια και προσέχωντας να μην επαναλάβω τα λάθη μου τα κατάφερα αρκετά καλά, όμως ξέχασα να κρύψω το πτώμα του τράπεζιτη και όλη η πρεσβεία τρελάθηκε πράγμα που μου έκανε την έξοδο από το κτήριο υπερβολικά δύσκολη.

Επομένως, θα χαρακτήριζα την συγκεκριμένη αποστολή ευκολότερη έως ένα βαθμό από αυτή της Sapienza, όμως αυτό δεν σημαίνει πως και εδώ δεν υπάρχουν τα σημεία που θα μας βγάλουν το λάδι. Τα challenges είναι σε αυτό το σημείο περισσότερα από ποτέ και το replayability του επιπέδου ανεβαίνει κατακόρυφα, για όσους θέλουν να βγάλουν από την μύγα ξύγκι. Tα Escalation Contracts και οι Elusive Targets που προστέθηκαν με το προηγούμενο patch θα κάνουν και αυτοί την εμφάνιση τους στο εξωτικό Μαρόκο, όμως η IO Interactive δεν σταμάτησε σε αυτά – και μπράβο της. Στις 20 Ιουλίου πέρασε στον τίτλο δύο νέα mini επεισόδια τα “The Icon” και “A House Built on Sand” τα οποία μπορούμε να πούμε πως πειραματίζονται λίγο με το σενάριο και πηγαίνουν σε πιο τρελά και έξαλα μονοπάτια. Όχι κάτι το εξωπραγματικό σαν προσθήκη, αλλά σίγουρα προσθέτει στο content του τίτλου και δεν νομίζω να παραπονιέται κανένας για αυτό.

Συνεχίζοντας λοιπόν την μέχρι στιγμής εξαιρετική δουλειά, η ομάδα ανάπτυξης παραδίδει άλλο ένα επίπεδο το οποίο προσθέτει πολλές πολλές ώρες οι οποίες μπορούν να μας κρατήσουν απασχολημένους, ενώ συνεχίζει καθημερινά να κρατάει τον τίτλο ζωντανό, όσο είναι αυτό δυνατό, με το elusive target mode και τις μικρότερες σε μέγεθος αποστολές. Αν και το τρίτο επεισόδιο δεν μπορεί να ξεπεράσει την ιδιοφυία της Sapienza, παρ’όλα αυτά αποτελεί μια εξίσου ικανοποιητική συνέχεια. Αν και για να πω την πικρή μου αλήθεια και οι τρείς αποστολές μέχρι στιγμής είχαν να κάνουν με πολυσύχναστες τοποθεσίες και καταλαβαίνω ότι αποτελεί μια μίνι επίδειξη δύναμης στον τεχνικό τομέα. Θα ήθελα όμως στην συνέχεια να απολαύσω ένα διαφορετικό σκηνικό το οποίο να ξεφεύγει από την νόρμα που έχουν μέχρι στιγμής ορίσει αυτά τα επεισόδια. Till the next time!

Άρης

Black Dog GR

%

Βαθμολογία Επεισοδίου