Ο Harry Potter και η παρέα του μαγεύουν μικρούς και μεγάλους με τις περιπέτειές τους από το 1997, όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της J. K. Rowling. Από τότε έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια, και ο μικρός μάγος έχει πλέον μεγαλώσει, ενώ οι περιπέτειές του έχουν επεκταθεί, όχι μόνο στα επτά συνολικά βιβλία της Βρετανίδας συγγραφέα, αλλά και στη μεγάλη οθόνη, με την κάθε καινούργια ταινία να σπάει τα ρεκόρ που έθεσε η προηγούμενη.

Το όνομα του μικρού μάγου έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα brands των τελευταίων ετών, και έχει επεκταθεί σε κάθε μορφής υλικό προϊόν. Τα βιντεοπαιχνίδια δεν αποτελούν εξαίρεση, με αρκετές ομάδες ανάπτυξης να προσπαθούν να μεταφέρουν την εμπειρία του Harry Potter και στους gamers, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το 2010, μάλιστα, η EA Games στο Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 δοκίμασε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του Kinect, αποτυχαίνοντας παταγωδώς. Η Eurocom, όμως, έρχεται με μια καινούργια πρόταση, το Harry Potter Kinect, το οποίο όπως φανερώνει και ο τίτλος του απευθύνεται αποκλειστικά στους κατόχους του γνωστού περιφερειακού της Microsoft. Πόσο καλά τα καταφέρνει, άραγε;

Αρχικά, καλούμαστε να επιλέξουμε αν θα ελέγχουμε κάποιον από τους πρωταγωνιστές του franchise ή αν θέλουμε το παιχνίδι να δημιουργήσει έναν καινούργιο μάγο, σκανάροντας το πρόσωπό μας. Δυστυχώς, όσο καλά και αν σταθούμε στο σημείο που μας δείχνει το παιχνίδι, το αποτέλεσμα είναι κάπως… τραγικό, και τις περισσότερες φορές ο μάγος μας θα είναι λες και φοράει μια μάσκα που μας μοιάζει. Πέρα από αυτό, η πλοήγηση στα menu του παιχνιδιού είναι πολύ απλή και πραγματοποιείται με εύκολο τρόπο, απλός κατευθύνοντας το χέρι μας προς τη μεριά που επιθυμούμε.

Το Harry Potter Kinect συγκεντρώνει τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του Harry Potter που έχουν παιχτεί σε όλες τις ταινίες, μέσα σε ένα πολύ ευχάριστο, ικανοποιητικής διάρκειας campaign. Αυτό χωρίζεται σε 27 διαφορετικά mini-games, τα οποία με τη σειρά τους κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το έτος που βρίσκεται ο Harry Potter στο Hogwarts. Για το κάθε ένα από αυτά, το παιχνίδι μας βαθμολογεί ανάλογα με την απόδοσή μας, ενώ υπάρχουν και σχετικά achievements για όλα τα mini-games, τα οποία απαιτούν από τον παίκτη να κερδίσει πέντε αστέρια στο καθένα από αυτά.

Ανάμεσα στα 27 mini-games υπάρχουν απλές δοκιμασίες, αλλά και πολύ δύσκολες, ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι η τελευταία της κάθε χρονιάς, όπου συνήθως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο «boss», όπως ο Voldemort. Θα παρασκευάσουμε μαγικά potions, θα αντιμετωπίσουμε trolls και άλλους μάγους όπως ο Malfoy, θα μάθουμε όλα τα ξόρκια, παίζοντας όλες τις μεγάλες μάχες στις οποίες βρέθηκε ο Harry Potter. Πριν από το κάθε mini-game το παιχνίδι μας εξιστορεί τα γεγονότα ώστε ακόμα και όσοι δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με την ιστορία του μικρού μάγου να μπορέσουν να καταλάβουν πάνω-κάτω το τι συμβαίνει.

Τα περισσότερα από τα mini-games χρησιμοποιούν το on-rails σύστημα κατεύθυνσης, όπως και ο μεγαλύτερος αριθμός παρόμοιων παιχνιδιών που έχουν κυκλοφορήσει για το Kinect μέχρι στιγμής. Επίσης, πριν βρεθούμε στη μάχη, εμφανίζονται καρτέλες που μας εξηγούν αναλυτικά τις κινήσεις που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε, καθώς το κάθε παιχνίδι έχει διαφορετικό χειρισμό και gameplay. Βέβαια, στην πολύ θετική εικόνα που μας αφήνει ο χειρισμός συμβάλει και η εκπληκτική απόκριση του Kinect, το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσει τις κινήσεις και να τις μεταφέρει στην οθόνη.

Στο Harry Potter Kinect συναντάμε ένα από τα πιο καλοδουλεμένα συστήματα gameplay με τη χρήση του Kinect, αν και από μόνο του το παιχνίδι δεν είναι πολύ απαιτητικό. Καθώς προχωράμε στο main story, ξεκλειδώνουμε περισσότερα ξόρκια και duels, τα οποία μπορούμε να βρούμε αργότερα σε ξεχωριστό mode. Και εκεί, όπως και σε όλο το campaign, μας δίνεται η δυνατότητα να παίξουμε με ακόμα ένα άτομο co-op, με σκοπό να συγκεντρώσουμε μεγαλύτερη βαθμολογία από τον φίλο μας.

Συνέχεια στα θετικά στοιχεία, ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού εντυπωσιάζει παρά την απλότητά του. Όλα τα περιβάλλοντα είναι παρμένα από τις ταινίες του Harry Potter, με την Eurocom να έχει καταφέρει να μεταφέρει ακόμα και τις λεπτομέρειες. Επίσης, τα animations των χαρακτήρων είναι τόσο προσεγμένα που μοιάζουν λες και ξεπηδήσανε από την τηλεόραση. Είναι κρίμα, όμως, που οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους δεν είναι από το cast των ταινιών Harry Potter.

Κλείνοντας, η Eurocom έχει καταφέρει να δημιουργήσει, χωρίς υπερβολές, το καλύτερο Harry Potter βιντεοπαιχνίδι. Τα 27 mini-games θα κρατήσουν τους παίκτες για αρκετές ώρες, ενώ η εκπληκτική απόκριση του Kinect προσθέτει αρκετούς βαθμούς στη διασκέδαση. Το Harry Potter Kinect είναι ένας must-buy τίτλος για όλους τους fans του μικρού μάγου αλλά και για όσους ψάχνουν ένα ευχάριστο παιχνίδι Kinect.

Βαθμολογία: 7.5/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Eurocom

Εταιρεία έκδοσης: Warner Bros. Interactive Entertainment

Αριθμός παιχτών: 1-2

Ηλικίες: PEGI 12

Επίσημη ιστοσελίδα: http://marketplace.xbox.com