Τα free-to-play παιχνίδια είναι ένα ”νέο” ρεύμα που έχει γνωρίσει ιδιαίτερη άνθιση κυρίως στα PC. Στις κονσόλες όμως αποτελεί κάτι σχεδόν άγνωστο. Έτσι λοιπόν εμφανίστηκε πριν λίγο καιρό ένα νέο παιχνίδι για την κονσόλα μας το Happy Wars, το οποίο προσπαθεί να εισάγει αυτό τον τύπο παιχνιδιών στους console gamers. Πάμε όμως να δούμε εάν το ”πείραμα” αυτό στέφετε με επιτυχία ή εάν δεν είμαστε ακόμα…έτοιμοι για τέτοια παιχνίδια. Καταρχήν, τι είναι το Happy Wars; Το Happy Wars είναι ένα παιχνίδι δράσης με πολλούς παίχτες στο οποίο χειριζόμαστε διάφορους  ”comic-style” χαρακτήρες αλά Southpark, οι οποίοι μάχονται μεταξύ τους σε μια αρένα που περιλαμβάνει από λιβάδια μέχρι τον βυθό της θάλασσας. Στην διάθεση μας έχουμε τρεις class: τον warrior, τον mage και τον cleric, οι οποίες είναι διαφορετικές μεταξύ τους καθώς έχουνε διαφορετικό ρόλο στον πεδίο μάχης.

To παιχνίδι χωρίζετε σε δύο modes, τα οποία είναι άρρητα συνδεδεμένα μεταξύ τους: το single-player και το multiplayer. Το story του single-player βρίσκετε εκεί απλά για να υπάρχει. Στον κόσμο του Happy Wars υπάρχουν δυο βασίλεια τα οποία μάχονται συνέχεια μεταξύ τους για ασήμαντους λόγους και αφορμές. Σε κάποια στιγμή ο βασιλιάς του ενός απαγάγει την κόρη του αντίπαλου βασιλιά και εμείς αναλαμβάνουμε να την φέρουμε πίσω. Όπως τονίσαμε και ποιο πριν, το single συνδέεται με το multiplayer και αυτό διότι μπορούμε να παίξουμε το story μέχρι ένα σημείο. Από κει και πέρα θα πρέπει να ανέβουμε level στο multiplayer και μετά να συνεχίσουμε το story. Προφανώς αυτό γίνετε γιατί οι developers θέλανε ο κόσμος να επικεντρωθεί περισσότερο στο mutli.

Πηγαίνοντας τώρα στο κύριο πυρήνα του παιχνιδιού, στην αρένα της μάχης ρίχνονται δυο ομάδες των 15 ατόμων. Ο σκοπός είναι η μια ομάδα να φτάσει στην βάση της άλλης και να μπορέσει να καταστρέψει το ”Big Tower”. Μεγάλη σημασία στην έκβαση της μάχης παίζουν τα ”Towers”, τα spawn places δηλαδή, τα οποία είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του χάρτη και που θα πρέπει να οικοδομηθούν, έτσι ώστε να γινόμαστε spawn κάθε φορά που πεθαίνουμε όσο γίνετε ποιο κοντά στην αντίπαλη βάση.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το παιχνίδι έχει τρεις διαφορετικές classes. Αρχικά έχουμε τον warrior, ο οποίος είναι ο βασικός πολεμιστής που θα πέσει στον ”πόλεμο” πρώτος και αυτό διότι είναι ο μοναδικός που έχει στην διάθεση του πανοπλία καθώς και ασπίδα και σπαθί. Είναι η πιο εύκολη class και ταυτόχρονα η ποιο σημαντική. Σας συμβουλεύουμε για αρχή να την επιλέξετε. Στην συνέχεια έχουμε τον cleric, ο οποίος ουσιαστικά είναι το support και ο healer της ομάδα,ς καθώς μπορεί να γιατρέψει τους συμπαίχτες του. Η συμβολή του στην έκβαση της μάχης είναι καταλυτική.

Και τέλος έχουμε τον mage, ο οποίος έχει την δυνατότητα να χτυπήσει τον αντίπαλο από μεσαία και μακρινή απόσταση άλλα είναι πολύ ευάλωτος σε close combat για αυτό μένει αρκετά ποιο πίσω από τους υπόλοιπους. Επιπλέον έχει την δυνατότητα να βοηθήσει την ομάδα του με τα διάφορα buffs του. Είναι ίσως η ποιο δύσκολη class αλλά είναι εξίσου σημαντική με τις υπόλοιπες.

Όπως καταλαβαίνουμε, το παιχνίδι έχει αρκετό βάθος και η συνεργασία με τους συμπαίχτες μας είναι απαραίτητη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε αυτές τις τρεις classes μπορούμε να κάνουμε τεράστιο customization, επιλέγοντας κάθε φορά πιο δυνατό εξοπλισμό, τον οποίον τον αγοράζουμε με τα Happy Stars, που τα αποκτάμε μετά το τέλος του κάθε παιχνιδιού. Και εδώ έρχεται η όλη ουσία του free-to-play μοντέλου παιχνιδιού και αναφερόμαστε στα περίφημα micro-transactions. Για τους μη γνώστες της ορολογίας, micro-transactions είναι η ”συναλλαγή” πραγματικών χρημάτων με εικονικά χρήματα.

Και τι εννοούμε με αυτό; Μέσα στο παιχνίδι υπάρχουν τα Happy Tickets τα οποία μπορούμε να τα αγοράσουμε με Microsoft Points που ξεκινούν από τα 80 και φτάνουν μέχρι και τα 1200! Γίνετε εύκολα λοιπόν κατανοητό ότι αυτός που πληρώνει για Happy Tickets θα έχει καλύτερο εξοπλισμό και έτσι το balance του παιχνιδιού διαταράσσεται αρκετά. Δυστυχώς, το μοντέλο του free-to-play λειτουργεί έτσι, και γρήγορα το Happy Wars καταντάει ένα pay-to-win παιχνίδι. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τα αρκετά προβλήματα στο matchmaking, καθώς δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα περιμένουμε αρκετή ώρα μέχρι να συνδεθούμε σε ένα παιχνίδι.

Κλείνοντας, το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι το Happy Wars σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα κακό παιχνίδι. Και πως να είναι άλλωστε αφού ο καθένας μπορεί να το κατεβάσει όποια στιγμή θέλει και να περάσει διασκεδαστικά την ώρα του. Σίγουρα υπάρχουνε κάποια μικρό προβληματάκια, κυρίως στο matchmaking και στο balance των ομάδων, άλλα ας μην ξεχνάμε ότι παρόμοια έχουμε συναντήσει και σε ΑΑΑ τίτλους. Οπότε κατεβάστε το άφοβα και ριχτείτε αμέσως στην μάχη.

Βαθμολογία: 7/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Toylogic Inc.

Εταιρεία έκδοσης: Microsoft Studios

Αριθμός παιχτών: 1-30

Ηλικίες: PEGI 7

Επίσημη ιστοσελίδα: http://playxbla.com/ee/happy-wars