Halo 5: Guardians Beta

Οι εντυπώσεις μας

Μπορώ να σκεφτώ πολλά παραδείγματα από beta εκδόσεις, οι οποίες βγήκαν τον τελευταίο καιρό και το μόνο που κατάφεραν ήταν να σκοτώσουν το hype που χτιζόταν στο community. Destiny, Evolve, The Crew, λίγα από τα παραδείγματα που άφησαν τους gamers με μια μέτρια αίσθηση και ίσως και να τους απομάκρυναν από τον τελικό τίτλο.

Το ίδιο δεν συμβαίνει όμως και με την beta του Halo 5: Guardians.

Έχοντας την ευκαιρία να αποκτήσω early access στην beta, μπήκα κρατώντας το χειριστήριο μου και μικρό καλάθι στα χέρια. Το αποτέλεσμα της δουλειάς όμως που αντίκρισα με εξέπληξε μονάχα προς το ευχάριστο. Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ακολουθεί λίγο υλικό που καταγράψαμε, το οποίο δείχνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τι ακριβώς περιέχει η beta.

Σε αυτή τη δοκιμαστική beta έκδοση λοιπόν, έπαιξα Slayer, το κλασσικό game mode τεσσάρων εναντίον τεσσάρων σε δύο χάρτες, την Empire και την Truth η οποία είναι ένα remake της Midship από το Halo 2. Ξεκινώντας από τα βασικά θα πρέπει να πω, ότι το παιχνίδι έχει την αίσθηση ενός κλασσικού Halo, χωρίς να μοιάζει τόσο πολύ στον προκάτοχο του το Halo 4 μιας και τα loadouts έχουν πλέον εξαφανιστεί. Όλοι οι παίκτες πλέον ξεκινούν το παιχνίδι με τα ίδια όπλα, ένα Assault Rifle και ένα πιστόλι και πρέπει είτε να σηκώσουν από κάτω πιο δυνατά όπλα όπως τα Dmr, Smg, Battle Rifle, είτε να κάνουν secure της τοποθεσίες στον χάρτη που κάνουν spawn τα power weapons όπως το Sniper Rifle και το Bane of the Prophet. Θυμίζει το παλιό κλασσικό στυλ αρένας των παλιών Halo που έκανε την σειρά τόσο διάσημη.

Ο σχεδιασμός των χαρτών είναι όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι, ούτε πολλοί μεγάλοι ούτε πολλοί μικροί. Ήταν αρκετά εύκολο να διασταυρωθείς με κάποιον αντίπαλο ενώ όλες οι διαφορετικές διαδρομές σε αφήνουν στην κυριολεξία ανοιχτό από παντού και χρειάζεται διαρκές map awareness για να επιβιώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

Στα controls του παιχνιδιού έχουν πλέον προστεθεί τέσσερις ιδιότητες, για την ακρίβεια τα Sprint, Clamber, τα Thrusters και το Ground Pound. Το Sprint το οποίο αρχικά ίσως είχε ξενίσει αρκετούς ναι μεν θα χρησιμοποιηθεί αρκετά αλλά αυτό γίνει με τον λάθος τρόπο τότε σίγουρα θα χάσουμε την μάχη με τον αντίπαλο καθώς κάνει reset τον χρόνο που απαιτείται για να γίνουν recharge τα shields. Αντίστοιχα τα Thrusters μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ξεφύγουμε από κάποιο δύσκολο σημείο μιας και μας δίνουν ένα μικρό boost, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετά για μας εξασφαλίσουν  ότι θα ζήσουμε απέναντι σε έναν έξυπνο αντίπαλο. Το Ground Pound, με το οποίο ο παίκτης μας αιωρείται για λίγο στον αέρα και στην συνέχεια κάνει ένα δυνατό meelee στο έδαφος, θεωρήθηκε αρκετά overpowered αλλά τελικά στην πράξη φαίνεται πως χρειάζεται αρκετή στρατηγική για να το πετύχεις μιας και ο χρόνος που απαιτείται για να φορτώσει αλλά και το μικρό του range σε αφήνουν πολύ ευάλωτο στις αντίπαλες βολές. Σε ό,τι αφορά την κίνηση και το strafing, το παιχνίδι θυμίζει το παλιό, βαρύ Halo αλλά έχει ταυτόχρονα αρκετά πιο fluid μηχανισμούς.

Σε ότι αφορά τους μηχανισμούς των όπλων θα πρέπει αρχικά να αναφέρουμε πως πλέον όλα τα όπλα έχουν πλέον Smart Scope, ή κατά κόσμο γνωστό ως Aiming Down Sights. Προσωπικά πιστεύω πως το μόνο που αλλάζει είναι η προσθήκη zoom σε όπλα που τυπικά δεν είχαν όπως το Assault Rifle αλλά δεν αυτό δεν αλλάζει πολλά μιας με το που δεχτείς την πρώτη σφαίρα από τον αντίπαλο το όπλο αυτόματα ξεζουμάρει. Οι πιο βετεράνοι λοιπόν που έχουν συνηθίσει να παίζουν το παλιό κλασσικό DMR και Battle Rifle θα έχουν το πάνω χέρι σε σχέση με τους αντιπάλους που χρησιμοποιούν το παραπάνω feature. Ακόμη θα πρέπει να αναφέρω πως πλέον δεν υπάρχει το instant zoom των παλαιότερων τίτλων της σειράς μιας και ο χρόνος που διαρκεί για να κοιτάξουμε για παράδειγμα μέσα από το σκόπευτρο του Sniper Rifle διαρκεί ένα κλικ περισσότερο. Ως προς την δύναμη των όπλων τα Sniper, Dmr και Battle Rifle έχουν ακριβώς την ίδια αίσθηση με τους προκατόχους τους, ενώ τα Assault Rifle και το πιστολάκι με τα οποία ξεκινάμε και το game είναι λίγο πιο δυνατά. Ειδικά το πιστολάκι είναι πλέον αρκετά πιο φονικό και λειτουργεί πάρα πολύ χρήσιμα σαν ένα αρχικό γρήγορο μονόβολο μέχρι να σηκώσουμε κάποιο Dmr.

Συζήτηση στο Forum

Το ranking σύστημα μοιάζει πάρα πολύ σε αυτό του Halo 2 και βασίζεται τόσο στο K/D του παίκτη όσο και στο τελικό αποτέλεσμα του αγώνα. Μέτα από τα δέκα πρώτα ματς το παιχνίδι θα αποφασίσει ανάλογα με το πώς τα πήγες το αρχικό σου rank. Από εκείνο το σημείο και έπειτα μπορείς είτε να πέσεις είτε να ανέβεις ανάλογα με την απόδοση σου. Αν για παράδειγμα τα πήγες πολύ καλά, αλλά η ομάδα σου έχασε θα χάσεις λίγους πόντους ενώ αν τα πήγες πολύ καλά και η ομάδα σου νίκησε θα κερδίσεις πολύ περισσότερους. Το μόνο αρνητικό που βρήκα ήταν σε ένα game στο οποίο παίζαμε 2vs4 μιας και δυο συμπαίκτες μου έκαναν disconnect ότι μου αφαίρεσε πόντους, κάτι το οποίο κατά την γνώμη μου θα πρέπει να αλλάξει μιας και ήταν μια εντελώς άνιση μάχη.

Εξαιρετική δουλεία έχει γίνει επίσης στο audio κομμάτι του τίτλου, μιας και οι παίκτες πλέον φωνάζουν από μόνοι τους Call outs. Εξαιρετική προσθήκη η οποία προσφέρει μια πολύ καλή λύση στην περίπτωση που οι συμπαίκτες σου έχουν τα μικρόφωνα τους κλειστά. Το παιχνίδι έχει πλέον μια πιο ζωντανή αίσθηση χάρη σε αυτό. Ακόμη θετική βρήκα και την ανακοίνωση από τον εκφωνητή του πότε κάνουν spawn τα όπλα και το αν έχει σηκώσει η ομάδα μου κάποιο από αυτά.

Δυστυχώς και στο Halo 5 κάνουν την εμφάνιση τους οι Killcams, οι οποίες βέβαια είναι πολύ μικρότερες σε διάρκεια σε σχέση με το Halo 4. Προσωπικά το βρήκα λίγο ανούσιο το να βλέπεις πως σε σκότωσε ο αντίπαλος ειδικά σε ένα τόσο κλειστό game. Ελπίζω να υπάρξει η δυνατότητα στον τελικό τίτλο να μπορούμε να τις απενεργοποιήσουμε.

Σε γενικές γραμμές αυτές ήταν οι εντυπώσεις μου, λίγο σε ρυθμούς πολυβόλου από την beta του Halo 5: Guardians. Προσωπικά πάντα νομίζω πώς η 343i έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν τίτλο ο οποίος έχει το feeling των Halo, είναι Halo, αλλά ταυτόγχρονα στέκει και ως αυτόνομο παιχνίδι μέσα στο franchise. Περιμένω σίγουρα με μεγάλη ανυπομονησία να διαβάσω και τις υπόλοιπες εντυπώσεις των μελών του community με το που γίνει η beta πιο μαζικά διαθέσιμη στις 29 Δεκεμβρίου για όσους έχουν το Master Chief Collection. Black Dog out.

Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα του Xbox για τον κωδικό.