Graveyard Keeper – Stranger Sins DLC Review

by Δεκ 5, 2019

ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ  

Το Graveyard Keeper αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσωπικά guilty pleasures της χρονιάς που μας πέρασε, καθώς για ένα ολόκληρο καλοκαίρι δεν μπορώ να σκεφτώ  τον εαυτό μου να παίζει κάποιο άλλο παιχνίδι. Φυσικά ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων time sinkers, αυτών δηλαδή των παιχνιδιών στα οποία μπορείς να αφιερώσεις αμέτρητες ώρες χωρίς καν να το καταλάβεις και ξαφνικά έχουν περάσει οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες χωρίς να τραφείς ή να φροντίσεις την προσωπική σου υγιεινή. Το Stranger Sins αποτελεί την τελευταία προσθήκη σε αυτό το μικρό indie management game, ένα DLC που προσθέτει επιπλέον περιεχόμενο αλλά και μια επιπλέον αφορμή για να χάσουμε ακόμη πιο πολύ χρόνο από την ζωή μας.

 

Αυτή η αφορμή δεν είναι άλλη από μια καινούρια ευθύνη που μπορεί να αναλάβει ο Keeper, αυτή της λειτουργίας ενός πανδοχείου. Ουσιαστικά, μπορούμε να σκεφτούμε ότι πρόκειται για άλλο ένα κτίσμα που μπορούμε να “τρέξουμε” όπως για παράδειγμα η εκκλησία που βρίσκεται πάνω από το νεκροταφείο. Με την ίδια λογική ξεκινάμε από κάτι μικρό και μέσα από αρκετό grinding σιγά σιγά το επεκτείνουμε σε κάτι που μπορεί να μας αποφέρει αρκετά έσοδα και πόρους.

 

Αυτό θα το καταφέρουμε αξιοποιώντας τις καλλιέργειες που έχουμε ήδη στην κατοχή μας για να παράξουμε σιτάρι, μπύρα και κρασί ώστε να έχουμε κάτι να σερβίρουμε στους συνδαιτυμόνες του μαγαζιού για να κερδίσουμε χρήματα αλλά και reputation. Στη συνέχεια μπορούμε να αξιοποιήσουμε το reputation που έχουμε πάρει για να οργανώσουμε events τα οποία με την σειρά τους φέρνουν ακόμα περισσότερα έσοδα στον παίκτη. 

 

Την ίδια στιγμή, το παρών DLC εισάγει και αρκετό backstory στον κόσμο του Graveyard Keeper μέσα από μια σειρά από quests, που καταλήγουν πάντα σε cinematic βιντεάκια. Αυτά μας αποκαλύπτουν πολλά για το παρελθόν τόσο των χαρακτήρων όσο και του κόσμου του παιχνιδιού. 

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ  

 

Για να είμαι ειλικρινής, εκ πρώτης όψεως είναι δύσκολο να αποδόσεις σημασία σε ένα τόσο μικρό τίτλο σε μια περίοδο μεγάλων κυκλοφοριών όπως η παρούσα, πριν την περίοδο των γιορτών. Ωστόσο θεωρώ πως το συγκεκριμένο DLC είναι μια καλή αφορμή για όσους θέλουν να στηρίξουν τους developers του Graveyard Keeper καθώς μόνο προσθέτει value στο ήδη υπάρχον παιχνίδι. Ίσως για κάποιον που έπαιξε τον τίτλο την περίοδο που ήταν στο game pass – δυστυχώς έχει αφαιρεθεί από τον Αύγουστο – να είναι μια καλή ευκαιρία να το επισκεφθεί ξανά και να χαλαρώσει εκ νέου θάβοντας πτώματα  φτιάχνοντας μπύρες και αλκοόλ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

 

Θα ξεκινήσω με αυτό που μου έκανε κακή εντύπωση από την αρχή που δεν είναι άλλο από το “branding” του DLC. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι δημιουργοί του παιχνιδιού χρησιμοποιούν ένα τόσο αναγνωρίσιμο font όπως αυτό του Stranger Things, όταν το DLC δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την αντίστοιχη δημοφιλή σειρά. Στα μάτια μου αυτό ρίχνει κατευθείαν την ποιότητα και το περιεχόμενο του DLC χωρίς καν να το έχω βάλει μπρος, καθώς φαίνεται σαν μια φθηνή αντιγραφή από κάτι πιο δημοφιλές. Σαν εκείνες τις κονσόλες του στυλ “Polystesion” ή “Iintendo” που κυκλοφορούσαν στα πανηγύρια όταν ήμασταν μικροί. Ευτυχώς όμως η αντιγραφή σταματάει εκεί, καθώς το περιεχόμενο του DLC δεν έχει και πολύ σχέση. 

 

Πιστεύω πως η προσθήκη του πανδοχείου προσθέτει αρκετό content στον τίτλο καθώς μπορείς πλέον να αξιοποιήσει κάπως τις καλλιέργειες. Στο παρελθόν αυτές απλώς κάθονταν και μαραίνονταν ή το πολύ πολύ να τις αξιοποιούσες κάπως σε κάποιο recipe – αλλά μέχρι εκεί. 

 

Από την άλλη πλευρά όμως, για κάποιον που έχει τελειώσει εδώ και αρκετό καιρό το παιχνίδι – όπως εγώ – το συγκεκριμένο DLC καταντάει αρκετά κουραστικό, καθώς σε έχει στο περίμενε για αρκετή ώρα και μάλιστα μπορείς να το καταλάβεις όταν το παιχνίδι σου κόβει επίτηδες το progression για να μεγαλώσει το playtime. Μέσα στην ροή του κανονικού παιχνιδιού και με χίλια δύο άλλα πράγματα να τρέχουν ταυτόχρονα αυτή η κούραση χάνεται καθώς έχεις πράγματα να κάνεις όσο περιμένεις.

Θεωρώ πως το καλύτερο σενάριο θα ήταν κάποιος ο οποίος έχει μόλις τώρα ξεκινήσει το game και το γουστάρει να αγοράσει και το DLC γιατί πραγματικά προσθέτει πράγματα να κάνεις. Aν ήταν ακόμα στο Game Pass τότε θα το πρότεινα με κλειστά τα μάτια για κάποιον που θα ήθελε να στηρίξει και λίγο περισσότερο τους developers. Τώρα δεν είναι κακή περίπτωση, απλά είναι για κάποιον που ξεκινάει ένα niche game και όχι για κάποιον που θέλει να επιστρέψει σε αυτό.

Άρης

Black Dog GR

SCREENSHOTS

01_graveyard_keeper_screenshot