Grand Theft Auto V

Xbox One Review

Μόλις ένας χρόνος, τρεις μήνες και κάτι ψιλά, έχουν περάσει από την ημέρα που το Xbox 360 μου, έφτασε κυριολεκτικά στα όρια του τρέχοντας το Grand Theft Auto V. Όλος ο gaming κόσμος είχε απορήσει τότε, με την επιλογή της Rockstar να κυκλοφορήσει ο τίτλος την δεδομένη χρονική στιγμή. Με την έναρξη της επόμενης γενιάς κονσολών να είναι προ των πυλών αλλά και με ένα σύστημα ψυχαγωγίας το οποίο μετρούσε 8 χρόνια, η Rockstar κατάφερε να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό, παραδίδοντάς μας ένα από τα καλύτερα videogames για να κλείσει όπως της άξιζε η προηγούμενη γενιά.

Φυσικά όμως και δεν είχε την πρόθεση να μείνει εκεί..

Μετά την διθυραμβική ανακοίνωση στην Ε3 που μας πέρασε, πως το Grand Theft Auto V θα έρθει και στο Xbox One, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε εάν αξίζει να ασχοληθούμε για ακόμη μια φορά με τον συγκεκριμένο τίτλο.

H απάντηση προφανώς και δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο παρά θετική. Φυσικά, είναι ακριβώς το ίδιο, αχανές παιχνίδι το οποίο είχα καλύψει και τότε και με έκανε να χάσω αμέτρητες ώρες μπροστά από την οθόνη του μόνιτορ μου. Οπότε αν κάποιος θέλει να δει περισσότερα για την ιστορία και το gameplay του παιχνιδιού, θα του πρότεινα να τσεκάρει το αντίστοιχο review. Άρα θα αναρωτηθεί κανείς η συγκεκριμένη έκδοση για το Xbox One, τί παραπάνω προσφέρει; Είναι κάτι σαν μια Game of the Year έκδοση; Και ναι και όχι. Αλλά να το πλασάρουμε σαν μια Goty έκδοση θα αδικούσε πολύ την δουλειά που έχει ρίξει η Rockstar επάνω στον συγκεκριμένο τίτλο.

GTA V στο Xbox 360

Οι εντυπώσεις μας από την αρχική έκδοση του τίτλου για την προηγούμενη γενιά κονσολών.

Πέρα λοιπόν από το αρχικό, vanilla(;) παιχνίδι και τα αμέτρητα missions και challenges τα οποία προσφέρει, έχουν προστεθεί και όλα τα DLCs που κυκλοφόρησαν έκτοτε. Αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο δισκάκι περιλαμβάνει όλα τα Online Updates, τα καινούρια οχήματα, όπλα και side missions, που βγήκαν στο διάστημα που πέρασε, από την κυκλοφορία του Grand Theft Auto V. Έχει όμως και συνέχεια, με νέα collectibles, καθώς και περισσότερα είδη wildlife στο χάρτη αλλά και περισσότερους NPCs και οδική κίνηση στους δρόμους του Los Santos και του Blayne County.

Φυσικά, η περισσότερη δουλειά έχει γίνει επάνω στο κομμάτι των γραφικών του τίτλου. Παρόλο που ο τίτλος έστεκε με άνεση με τα γραφικά της προηγούμενης γενιάς στο Xbox One, οι developers δεν αρκέστηκαν σε αυτό και μας παρέδωσαν μια πανέμορφη αναβαθμισμένη έκδοση σε 1080p ανάλυση και 30fps σταθερά. Ολοκαίνουρια high resolution textures, εφέ στο φωτισμό και μεγαλύτερα draw distances έρχονται για να συμπληρώσουν την εικόνα, δίνοντας μια καινούρια εμπειρία στο αχανές τοπίο του Grand Theft Auto V.

Όμως το καλό δεν σταματάει εδώ…

Ίσως η σημαντικότερη και πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη σε αυτήν την έκδοση του τίτλου είναι η προσθήκη της κάμερας πρώτου προσώπου. Μετά την top-down κάμερα των δύο πρώτων τίτλων της σειράς και την κάμερα τρίτου προσώπου στους τίτλους που ακολούθησαν, είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια αισθάνομαι πως ζω μια σημαντική καινοτομία στο franchise. To να βιώνεις το παιχνίδι μέσα από τα μάτια του Michael του Trevor και του Franklin προσδίδει μια άλλη αίσθηση. Αν και ο χειρισμός – ειδικά στα οχήματα – δυσκολεύει αρκετά, παρ’ όλα αυτά το παιχνίδι σου τραβάει τόσο το ενδιαφέρον που σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεται κουραστικό. Δεν θα ξεχάσω για παράδειγμα την στιγμή που τράκαρα με την μηχανή του Franklin και σε πρώτο πρόσωπο είδα τον χαρακτήρα μου να εκσφενδονίζεται στο απέναντι πεζοδρόμιο. Τρομακτικό μα και συναρπαστικό ταυτόγχρονα.

Εξαιρετική είναι επίσης, η λεπτομέρεια που έχει δοθεί στο first person view. Από το περίγραμμα της μάσκας στην οθόνη κατά την διάρκεια του προλόγου του παιχνιδιού μέχρι και τα animations των χαρακτήρων όταν συναναστρέφονται μεταξύ τους, από την αλλαγή των χρωμάτων ανάλογα με τα γυαλιά που φοράμε μέχρι και την κίνηση της κάμερας ανάλογα με τον βηματισμό μας, είναι ξεκάθαρο πως καμία λεπτομέρεια δεν έχει ξεφύγει από τους προγραμματιστές. Έμφαση θα πρέπει να δώσω και στο customization που υπάρχει ανάλογα με το πώς θέλουμε να βιώσουμε το GTA V. Μπορούμε για παράδειγμα να οδηγούμε σε first person mode και όταν είμαστε πεζοί, η κάμερα να γυρίζει σε third person αυτόματα. Fun times…

Προφανώς και το GTA Online δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το makeover της Rockstar. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με το ίδιο multiplayer κομμάτι που αγαπήσαμε, όμως πλέον έχουμε την δυνατότητα, τουλάχιστον στο free roam να μοιραζόμαστε το ίδιο κόσμο με 30 παίκτες, τον διπλάσιο κόσμο απ’ότι στο αρχικό release.

Για όσους είχαν επενδύσει χρόνο στο Online τμήμα του παιχνιδιού στην προηγούμενη γενιά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα μεταφοράς του χαρακτήρα, με οτιδήποτε είχαμε ξεκλειδώσει και είχαμε αγοράσει να μεταφέρεται αυτούσιο, ακόμα και τα achievements μας. Όσοι πάλι θέλουν να παίξουν το multiplayer από την αρχή μπορούν να δημιουργήσουν εκ νέου κάποιον χαρακτήρα μέσα από το καινούριο character creation σύστημα.

Βέβαια τα πολυαναμενόμενα heists ακόμα να κάνουν την εμφάνιση τους…

Τελικά, το Grand Theft Auto V για το Xbox One, ξεπερνάει κατά πολύ τις προσδοκίες που είχε θέσει ο ίδιος ο τίτλος με την κυκλοφορία του ένα χρόνο πριν. Όσοι δεν είχατε την ευκαιρία για τον άλφα η βήτα λόγο να παίξετε το παιχνίδι, δεν θα πρέπει να το προσπεράσετε ελαφρά τη καρδία. Όσοι πάλι το έχετε ζήσει, εξαρτάται από εσάς ένα θέλετε να ξαναβρεθείτε στον κόσμο του Los Santos. Ένα είναι πάντως σίγουρο, πως παιχνίδια σαν και το GTA V δεν βγαίνουν κάθε μέρα.

Άρης

Black Dog GR

%

Βαθμολογία