Forza Horizon 5 review

by Ιαν 18, 2022

Για αρκετά χρόνια η Turn 10 και η Playground Games μας είχαν συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο κυκλοφορίας των παιχνιδιών Forza Motorsport και Forza Horizon, με το καθένα να κυκλοφορεί ανά 2 χρόνια την επόμενη έκδοσή του. Ωστόσο πέρασαν πλέον 3 χρόνια από τη κυκλοφορία του πολύ πετυχημένου Forza Horizon 4 και παρόλο που το κοινό δεν είχε σταματήσει να ασχολείται μαζί του, υπήρχε η δίψα για κάτι καινούργιο, τη συνέχεια του Horizon Festival.

Έτσι φτάνουμε στο Forza Horizon 5, το νέο παιχνίδι στο Horizon franchise, όπου το φεστιβάλ αγώνων και αυτοκινήτων μεταφέρεται πλέον στο Μεξικό, σε έναν πανέμορφο και τεράστιο χάρτη όπου συνδυάζονται για ακόμα μια φορά πραγματικά αξιοθέατα με φανταστικούς δρόμους. Το παιχνίδι ξεκινάει πετώντας τον παίκτη και το αυτοκίνητό του από ένα αεροπλάνο, και στη συνέχεια μέσα από αλλεπάλληλες εναλλαγές οχημάτων καλείται να φτάσει στο κέντρο του Horizon Festival. Με αυτό τον τρόπο οι παίκτες θα πάρουν μια μικρή, πρώτη γεύση από το ότι θα ακολουθήσει στο story του παιχνιδιού, από τα τοπία που θα συναντήσουν και γενικότερα από όλο το πομπώδη χαρακτήρα αυτού του φανταστικού φεστιβάλ οδήγησης.

ForzaHorizon5-08-16x9_WM_ConvoyDirtRoad

Στη συνέχεια το main story στο Horizon franchise ακολουθεί τη πεπατημένη. Ο παίκτης πρέπει να πάρει μέρος σε μια σειρά από αγώνες, να αποκτήσει πόντους φήμης και έτσι να αρχίσει να ξεκλειδώνει τμηματικά, τα μέρη όπου διεξάγεται το Horizon festival με τελικό στόχο να μπει στο hall of fame του festival. Η πορεία του campaign είναι ωστόσο έτσι δομημένη ώστε ο παίκτης μέχρι να το τελειώσει να δει όλο το χάρτη ο οποίος είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά.

Όπως ειπώθηκε και προηγουμένως το Forza Horizon 5 εκτυλίσσεται στο Μεξικό, σε μια περιοχή που δεν υπάρχει στη πραγματικότητα βεβαίως, ωστόσο η Playground Games φρόντισε να προσθέσει και διάφορα μνημεία ή αξιοσημείωτα κτίρια του Μεξικό μέσα στο χάρτη ο οποίος είναι 30% περίπου μεγαλύτερος από αυτόν του Horizon 4. Στο χάρτη αυτό οι εναλλαγές περιβάλλοντος και συνθηκών οδήγησης είναι αρκετά συχνές καθώς η ποικιλομορφία του είναι τεράστια. Από τις αμμώδεις παραλίες, στη πυκνόφυτη ζούγκλα και από τους αστικούς δρόμους σε χωματόδρομο που περνάει μέσα από ανενεργό ηφαίστειο, κάθε τοπίο φροντίζει να ξεχωρίζει με την εξαιρετική ομορφιά του και τον λεπτομερή σχεδιασμό του.

Αλλαγές υπάρχουν φέτος βέβαια στο τρόπο που αλλάζουν οι εποχές στο Forza Horizon 5 και πως τα καιρικά φαινόμενα, που πλέον λειτουργούν πιο τυχαία και τοπικά, τις επηρεάζουν. Στο Horizon 4, κάθε βδομάδα άλλαζε η εποχή στο χάρτη, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι δρόμοι και οι συνθήκες αγώνων. Φέτος ωστόσο, παρόλο που συνεχίζονται οι εναλλαγές στις εποχές ανα βδομάδα, κάθε εποχή μπορεί να έχει και ξεχωριστό καιρικό φαινόμενο. Μπορεί να υπάρχει καλοκαίρι με έντονες αμμοθύελλες, ή καταρρακτώδης βροχές κλπ, καιρικά φαινόμενα που δεν εμφανίζονται σε όλο το χάρτη αλλά σε τυχαία σημεία κάθε φορά.

ForzaHorizon5-03-16x9_WM_SupercarRain

Βέβαια το Forza Horizon 5 παραμένει ένα παιχνίδι αγώνων και παρόλη την arcade αίσθηση που αφήνει, τα physics των αυτοκινήτων και η ρεαλιστική οδηγική συμπεριφορά που έχουν είναι αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με το Forza Horizon 4, ειδικά στη συμπεριφορά τους σε χωμάτινο δρόμο ή βρεγμένο οδόστρωμα. Βέβαια ο τίτλος προσφέρεται για κάθε παίκτη και κάθε επίπεδο εμπειρίας. Από την οδήγηση χωρίς καμία αυτόματα υποβοήθηση όπως ABS ή traction control, μέχρι τον χειρισμό σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ίδιο το παιχνίδι, το Horizon 5 προσφέρει μια οδηγική απόλαυση για όλα τα γούστα και όλους τους τύπους αγώνων.

Λόγω του μεγαλύτερου χάρτη και της τοποθεσία που βρίσκεται φέτος φαίνεται να δόθηκε επιπλέον βαρύτητα στους αγώνες ράλι σε χώμα και γενικότερα στην off-road οδήγηση αφού προστέθηκαν νέα εξαρτήματα αναβάθμισης των οχημάτων που αφορούν ειδικά τέτοιους αγώνες ενώ μικρές προσθήκες έγιναν και για όσους αγαπάνε το drifiting.

Αυτό βέβαια που ξεχωρίζει πάντα στα παιχνίδια Forza Horizon είναι η ποικιλία δραστηριοτήτων και modes που είναι στη διάθεση των παικτών. Μπορεί στο Forza Horizon 5 να μην προστέθηκαν νέα modes, ωστόσο υπάρχουν αλλαγές στα ήδη υπάρχοντα. Όπως ο τρόπος που λειτουργεί το Horizon arcade, το free-roam multiplayer mode που πλέον δεν είναι όλες οι δοκιμασίες του σε ένα ενιαίο όπως στο Forza Horizon 4 αλλά υπάρχουν διαφορετικά, διάσπαρτα στο χάρτη με κάθε ένα να έχει πιο εξιδεικευμένες δοκιμασίες. Για παράδειγμα υπάρχει το Arcade drift mode που το σύνολο των παικτών πρέπει να ολοκληρώσουν 3 διαφορετικές δοκιμασίες γύρω από το drifting.

ForzaHorizon5-01-16x9_WM_BuggyBeach

Φυσικά σε ένα Forza Horizon τίτλος δεν περνάει ποτέ απαρατήρητη η μουσική που το συνοδεύει, με τη μορφή ραδιοφωνικών σταθμών, η οποία για ακόμα μια φορά είναι εξαιρετική. Τραγούδια από κάθε είδος μουσικής, συνοδεύουν άριστα τις βόλτες και τους αγώνες των παικτών, ιδανικά για οδήγηση στα άκρα. Πέρα όμως από τη νέα μουσική του τίτλου, ιδιαίτερα προσεκτική δουλειά έγινε στο συνολικό τομέα του ήχου. Μετά τα παράπονα της κοινότητας για τους ήχους των αυτοκινήτων στο Forza Horizon 4, φαίνεται πως δόθηκε αρκετή προσοχή στο συγκεκριμένο κομμάτι καθώς ο ήχος της μηχανής αλλάζει με κάθε βελτίωση που γίνεται, κάτι που προσθέτει ακόμα περισσότερο στο ρεαλισμό του Forza Horizon 5.

Βέβαια η μεγάλη αναμονή των fans του Horizon franchise για τη κυκλοφορία του Forza Horizon 5, σε συνδυασμό με το ότι το παιχνίδι είναι δωρεάν για τους κατόχους του game pass σε Xbox αλλά και PC οδήγησε σε ένα μεγάλο όγκο παικτών από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας του. Τα παραπάνω είχαν σαν συνέπεια να εμφανιστούν αρκετά προβλήματα στο online κομμάτι του παιχνιδιού το οποίο βέβαια «αγγίζει» και άλλα πράγματα πέρα από τα multiplayer modes. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν review, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι ασχολείται αποκλειστικά προς το παρόν με τη διόρθωση των παραπάνω προβλημάτων.

Κλείνοντας ωστόσο, φαίνεται πως για ακόμα μια φορά η Playground Games και η Turn 10 ανεβάζουν τον πήχη ακόμα ψηλότερα στο racing genre με το εξαιρετικό Forza Horizon 5 το οποίο καθιστά αδύνατο το να βρεθούν οι παίκτες σε σημείο να μην υπάρχει κάτι καινούργιο να κάνουν ακόμα και μετά από αρκετό καιρό ενασχόλησης με τον τίτλο. Σίγουρα τα έντονα προβλήματα σύνδεσης, ειδικά στα multiplayer modes του παιχνιδιού δεν είναι και ότι καλύτερο, ειδικά όταν πρόκειται για ένα παιχνίδι που ο κόσμος περίμενε εδώ και αρκετό καιρό, το οποία βέβαια όπως διαβεβαίωσε η εταιρία θα λυθούν το συντομότερο δυνατόν. Βέβαια το Forza Horizon 5 προσφέρει τόσο μεγάλη ποσότητα δραστηριοτήτων που πολύ δύσκολα δε θα έχουμε με κάτι να ασχοληθούμε μέχρι να διορθωθούν τα όποια προβλήματα.

Ωστόσο το εντυπωσιακό με το Horizon franchise γενικότερα είναι πως ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας ανταγωνιστής στο συγκεκριμένο υποείδος του racing genre, οι Playground Games και Τurn 10 φέρνουν άλλο ένα παιχνίδι κορυφαίας ποιότητας που μπορεί να μην είναι καθαρός προσομοιωτής οδήγησης, το Forza Horizon 5 όμως είναι ένα από τα κορυφαία racing παιχνίδια αυτή τη στιγμή και όπως φαίνεται θα απασχολήσει τους παίκτες και για πολύ καιρό ακόμα.

UPDATE 19/11
Στις 19/11 η Playground games κυκλοφόρησε ένα update κυρίως με διορθώσεις στο online κομμάτι του παιχνιδιού. Αν και οι ενοχλητικές ειδοποιήσεις αποσύνδεσης και τα προβλήματα με το συγχρονισμό της προόδου του Forza Horizon 5 φαίνεται να διορθώθηκαν, ωστόσο τα convoys εξακολουθούν να μην λειτουργούν όπως πρέπει, με παίκτες να αποσυνδέονται αρκετά συχνά από αυτά.

LAUNCH TRAILER

SCREENSHOTS

Forza Horizon 5