Forza Horizon 4 – Πρώτες Εντυπώσεις

by | Σεπ 25, 2018 | Reviews, Νέα

Θα ήταν σχεδόν υποκριτικό να μην παραδεχθεί κάποιος το γεγονός ότι η Turn 10 studios έχει καταφέρει αυτό που λίγα studio ανάπτυξης video games μπορούν. Δημιούργησε ίσως το καλύτερο και σταθερότερο racing simulator τόσο αυτής όσο και της προηγούμενης γενιάς, ενώ κατάφερε να σπάσει το franchise σε 2 κομμάτια, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα. Φέτος λοιπόν ήρθε η σειρά της Playground Games και του Forza Horizon 4.

 

Πέρασαν 2 χρόνια από τη τελευταία «διοργάνωση» του Horizon Festival, το οποίο φέτος μετακομίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιο συγκεκριμένα στο Εδιμβούργο. Μαζί του φέρνει στους παίκτες αρκετά νέα χαρακτηριστικά και προσθήκες. Σίγουρα η πιο χαρακτηριστική νέα προσθήκη είναι η εναλλαγή εποχών, η οποία ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίζεται κάθε αγώνας, ανάλογα την εποχή στην οποία διεξάγεται.

ForzaHorizon4_Gamescom_WM_02

 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Στο φετινό Forza Horizon ο παίκτης δεν έχει πλέον το ρόλο του διοργανωτή του φεστιβάλ, όπως στο Forza Horizon 3. Αυτή τη φορά θα πρέπει να παλέψει για μια θέση στην ομάδα του φεστιβάλ, παίρνοντας μέρος σε μια σειρά από αγώνες. Αυτό παίζει και το ρόλο μιας μίνι εισαγωγής στο κυρίως παιχνίδι. Οι παίκτες θα δουν και τις 4 εποχές, τον τρόπο που αλλάζει ο χάρτης τόσο εμφανισιακά, όσο όμως και η συμπεριφορά των οχημάτων στους αγώνες. Για παράδειγμα σε αγώνες με αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally, το καλοκαίρι η χωμάτινη πίστα είναι στεγνή. Το φθινόπωρο όμως ή την άνοιξη όπου οι βροχές είναι πιο συχνές, η πίστα δυσκολεύει καθώς το χώμα μετατρέπεται σε λάσπη, μειώνοντας την πρόσφυση. Αντίστοιχα τον χειμώνα θα υπάρξουν πίστες που τα λάστιχα για χιόνι είναι απαραίτητα. Αφού λοιπόν ο παίκτης συγκεντρώσει αρκετή επιρροή (influence) στο Horizon, και γίνει μόνιμο μέλος του φεστιβάλ (κάτι που θα χρειαστεί 5-6 ώρες περίπου) , ξεκλειδώνει και ολόκληρο το παιχνίδι.

Εκεί αναδεικνύεται όλη η δυναμική που κρύβει για ακόμα μια φορά το Forza Horizon franchise. Αυτή τη φορά μάλιστα φέρνοντας μαζί του μια πρωτοποριακή προσθήκη. Δεν είναι και μικρό πράγμα άλλωστε να σχεδιάζεις τον ίδιο χάρτη 4 φορές, αλλάζοντας μάλιστα τα physics που συνδέονται με τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, ανάλογα την εποχή. Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί το εισαγωγικό κομμάτι, οι αλλαγές των εποχών θα συμβαίνουν για όλους τους παίκτες ανά εβδομάδα.

Κάθε νέα εποχή συνοδεύεται μάλιστα και με νέα events μέσα από το Forzathon, πέρα από τα στάνταρ τουρνουά που υπάρχουν στο παιχνίδι. Kαι μπορώ να πω πως τα τουρνουά είναι πολλά, για κάθε οδηγικό γούστο ενώ όλα συνδέονται με το λεγόμενο Horizon Life. Σε αυτό καταγράφεται η πρόοδος του παίκτη σε κάθε κατηγορία αγώνων ξεχωριστά, ενώ κάθε φορά που ανεβαίνει επίπεδο σε κάποια από αυτά, υπάρχει και η αντίστοιχη επιβραβευση με τη μορφή χρημάτων ή οχημάτων. Νέα προσθήκη για το FH 4 είναι η ύπαρξη επιπλέον σεναρίων που τρέχουν παράλληλα με το φεστιβάλ. Για παράδειγμα ο παίκτης θα κληθεί να βοηθήσει ένα studio παραγωγής ταινιών κάνοντας τον οδηγό-κασκαντέρ. Μέχρι και το streaming έχουν ενσωματώσει στους μηχανισμούς του Forza Horizon 4. Όσο πιο πολύ ο παίκτης stream-άρει μέσα από την εφαρμογή Mixer του Xbox One, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η επιρροή του στους θεατές του φεστιβάλ.

ForzaHorizon4_Gamescom_WM_03

Το Forza Horizon 4 σίγουρα προσφέρει πολλές ώρες ασχολίας με τα διάφορα τουρνουά αγώνων που προσφέρει. Ωστόσο σε σχέση με τη σειρά Forza Motorsport, υπάρχει και το Free Roam. Το οποίο πέρα από το να πηγαίνει από το έναν αγώνα στον άλλο, μπορεί να αξιοποιηθεί χαζεύοντας απλά τον πανέμορφο χάρτη του τίτλου. Κάθε εποχή έχει και τη δική της ομορφιά. Η προσοχή που έχει δοθεί και στη παραμικρή λεπτομέρεια φαίνεται ακόμα και στα πιο ασήμαντα πράγματα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια τον χειρισμό του Forza Horizon 4, o οποίος ντύνει το gameplay και για ακόμα μια χρονιά είναι εξαιρετικός.

Ο ρεαλισμός, ως συνήθως για το franchise, κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Για αυτούς που το θέλουν ωστόσο. Το εύρος του Forza Horizon 4 από άποψη δυσκολίας χειρισμού ποικίλει. Από μια χαλαρή βόλτα για την πρώτη θέση, χωρίς πολλές δυσκολίες και χωρίς απαιτητικό χειρισμό, έως το «δε κρατιέται το θηρίο». Κλείνοντας όλες τις υποβοήθειες ο χειρισμός γίνεται μεν άκρως ρεαλιστικός αλλά και πάρα πολύ δύσκολος. Το θετικό είναι πως έτσι ο τίτλος μπορεί να χαρακτηριστεί από arcade racing game έως racing simulator. Το κομμάτι που βελτιώθηκε αρκετά είναι το drifting, αυξάνοντας τα όρια ανοχής των οχημάτων με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο νευρικά, ακόμα και όταν είναι στημένα για drift.

ForzaHorizon4_Gamescom_WM_04

 

Προς το παρόν το online κομμάτι του Forza Horizon 4 δεν μπορεί να σχολιαστεί επαρκώς. Μέχρι και αυτή τη στιγμή, υπάρχει μικρός αριθμός παικτών με τους περισσότερους να είναι απασχολημένοι με την πλήρη εξερεύνηση του χάρτη και τα τουρνουά. Αυτό αφήνει μικρά περιθώρια στο να βρεθεί επαρκής αριθμός παικτών για κάποιο από τα online modes. Μείνετε όμως συντονισμένοι καθώς θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος σχολιασμού και κριτικής του Forza Horizon το οποίο θα αφορά και τα Online Modes, το Team Adventure Mode, τα Leagues, κλπ.

Γεράσιμος

rogerwat23gre

ForzaHorizon4_Gamescom_WM_05
Forza Horizon 4 Reviews Pedal to the Metal

 

Forza Horizon 4 Reviews Drifting Time
Forza Horizon 4 Reviews Variety Racing

 

Forza Horizon 4 Reviews Green with Envy
"Forza Horizon 4" Previews - Aston Martin Vulcan