For Honor

Hands on, gamescom 2016

Ενα από τα νέα παιχνίδια που με εντυπωσίασε φέτος είναι το For Honor, από τα στούντιο της Ubisoft. Το είδαμε για πρώτη φορά στη E3 και στην gamescom είχαμε την ευκαιρία να το παίξουμε – και να μπορούμε έτσι να μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις.

Το For Honor ξεχωρίζει όχι μόνο για το διαφορετικό του setup, αλλά και για ένα νέο και ασυνήθιστο σύστημα μάχης που προσφέρει. Το demo λειτουργούσε περισσότερο σαν ένα tutorial, στο οποίο ο παίχτης μαθαίνει πώς να επιτίθεται και πώς να αμύνεται.

Το σύστημα μάχης χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τη μάχη μεταξύ πολλαπλών αντιπάλων, αλλά και τις μάχες σώμα με σώμα. Στην πρώτη κατηγορία, η μάχη δεν είναι κάτι καινούριο. Οι επιθέσεις είναι σχετικά “αυτοματοποιημένες”, οι αντίπαλοι δεν αμύνονται ενεργά και είναι ευκολότερο να τους αντιμετωπίσεις.

Όταν είμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν μόνο εχθρό, ειδικά κάποιον άλλο παίκτη ή πιο προχωρημένες/υψηλότερου επιπέδου μονάδες, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Το ‘κλείδωμα’ σε έναν αντίπαλο είναι εκεί, η ελεύθερη κίνηση στο χώρο επίσης, αλλά όλη η στρατηγική και συνολικά η προσέγγισή μας αλλάζει.

Το σύστημα μάχης μας επιτρέπει να τοποθετηθούμε με τρεις τρόπους – τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Ο πρώτος είναι να έχουμε το σπαθί προς τα επάνω (απλά με το χειρισμό δείχνουμε επάνω), ενώ οι άλλες επιλογές είναι αριστερά και δεξιά. Όταν εκτελούμε μια επίθεση, ουσιαστικά επιλέγουμε ανάμεσα στη θέση και στην ταχύτητα της επίθεσης – απλή/γρήγορη, ή πιο ισχυρή αλλά και πιο αργή. Αν ο αντίπαλος έχει την ίδια στάση σώματος (σε άμυνα), ή αν πάρει αυτή τη στάση έστω και τελευταία στιγμή, η επίθεση δεν πετυχαίνει.

Αντίστοιχα λειτουργεί και η άμυνά μας, ανάλογα με το πού επιτίθεται ο αντίπαλος. Φυσικά από το παραπάνω δε λείπουν τα kill animation και τα executions.

Μπορεί το παραπάνω σύστημα να ακούγεται απλό – αλλά δεν είναι. Ειδικά με δεδομένο ότι τόσο το περιβάλλον, όσο και οι άλλοι αντίπαλοι μέσα στο παιχνίδι δε θα ‘χαριστούν’. Πολύ γρήγορα μπορεί να βρεθείς περιτριγυρισμένος από παραπάνω από έναν αντιπάλους – και εκεί τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα, ενώ υπάρχουν και σημεία στα οποία μια απλή κλωτσιά από τον αντίπαλο μπορεί να σου κοστίσει τη ζωή, αν βρεθείς με την πλάτη σε ένα χαντάκι με παλούκια… (true story). Αυτή ακριβώς η ισορροπία και εναλλαγή μεταξύ γρήγορης μάχης, στρατηγικής, πετυχημένω επιθέσεων και της προσπάθειας να αμυνθείς είναι που δίνει στο παιχνίδι μια αρκετά ξεχωριστή γεύση.
Γενικότερα το For Honor μου δημιούργησε αρκετά θετική εντύπωση.

 

[fsg_gallery id=”19″]

Το set up δεν είναι κάτι καινούριο αλλά παρουσιάζεται με έναν νέο τρόπο. Τα γραφικά και ο ήχος, ακόμη και σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, ήταν φανταστικά. Στο gameplay υπάρχει μία κάποια δυσκολία, αλλά με δεδομένη την αναμενόμενη καμπύλη εκμάθησης – και πιθανές βελτιστοποιήσεις μέχρι την κυκλοφορία, δε θα πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο να έχουμε ένα πολύ καλό game.

Το For Honor εκτός από single player campaign, θα διαθέτει και multiplayer mode. Η ημέρα κυκλοφορίας του έχει προγραμματιστεί για τις 14 Φεβρουαρίου του 2017.

Χρυσόστομος

PabloGGarciaP