Final Fantasy XV Enhanced

Ρίχνουμε μια ματιά στους Xbox One X Enhanced τίτλους

Το Final Fantasy XV ήταν ένας από τους τίτλους που περίμενα να δοκιμάσω πως και πως στο Xbox One X από την πρώτη στιγμή που άκουσα λεπτομέρειες για την κονσόλα. Λίγο η αγάπη μου για την σειρά, λίγο τα απίστευτα γραφικά στα οποία μας έχει συνηθίσει η Square Enix και ειδικά στους FF τίτλους, όλα αυτά με γέμιζαν με ανυπομονησία και απορία για το αποτέλεσμα που θα έβλεπα στην οθόνη μου.

Το παιχνίδι όταν τρέχει στο Xbox One X μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες γραφικών, την High, την Lite και την Steady, χωρίς να έχουμε κάποια παραπάνω επιλογή όπως θα περίμενε κανείς σε λεπτομέρειες σκιών, Sliders κτλ.

Η επιλογή High κοιτάζει να παράξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, οπτικά κρατώντας το framerate σταθερό στα 30fps. H Steady, ρίχνει την ανάλυση στο 1080p και κάνει αυτό που λέει το όνομα της, προσπαθεί να δημιουργήσει την πιο σταθερή εικόνα τόσο από άποψη ανάλυσης όσο και από άποψη refresh rate.  Την τριάδα συμπληρώνει η επιλογή Lite η οποία ξεκλειδώνει τελείως το framerate και αφήνει την κονσόλα να πιάσει μέχρι και 60fps.

Εκ πρώτης όψεως, το άλμα από το  Xbox One στο Xbox One X είναι τεράστιο. Αλλά αυτό είναι απολύτως φυσικό όταν πηγαίνεις από 900p σε 1080p και προφανώς σε αν το υποστηρίζει η οθόνη σου. Η βασικότερη διαφορά που παρατηρεί κανείς είναι το πόσο καθαρή είναι η εικόνα σε σχέση με προηγουμένως, μιας και η αναβάθμιση στην ανάλυση διορθώνει κατά πολύ την θολή εικόνα της αρχικής έκδοσης για το Xbox One. Εκεί λοιπόν που συναντούσαμε θολά textures και γραμμές πηγμένες στο aliasing – εμφανέστατες για παράδειγμα στα μαλλιά των χαρακτήρων – ξαφνικά όλες οι λεπτομέρειες έρχονται πιο μπροστά. Σαν κάποιος να έχει περάσει ένα φίλτρο που να κάνει την εικόνα πολύ, πολύ, πολύ πιο sharp.

Κοιτώντας λίγο πιο προσεκτικά εντόπισα κάποια ζητήματα ειδικά σε ό,τι αφορά το level of detail συγκεκριμένων textures, οι οποίες ενώ από μεγάλη απόσταση φαινόντουσαν τέλειες, πλησιάζοντας τες θόλωναν πολύ γρήγορα, χωρίς να μπορούν να φορτώσουν το επόμενο στάδιο λεπτομέρειας. Βέβαια, το συγκεκριμένο πρόβλημα το συνάντησα κυρίως στο Comrades, το τελευταίο DLC που κυκλοφόρησε για τον τίτλο, οπότε τα πράγματα εκεί μπορεί να είναι λιγότερο optimised. Κάτι το οποίο όμως εμφανιζόταν παντού ήταν το loading time διάφορων textures, που σε ορισμένα σημεία αργούσε παραπάνω απ’ ότι θα περίμενε κανείς.

Ακόμη είχα κάποια θέματα με την Lite επιλογή γραφικών. Με το που αλλάξεις από High ή Steady, σε Lite, η διαφορά – ειδικά στο χειρισμό και τα animation της κίνησης του Noctis – είναι άμεσα αισθητή. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σημεία – όπως μια έντονη μάχη – που τα ανεβοκατεβάσματα στα frames είναι πάρα πολλά με αποτέλεσμα να κουράζει. Θα προτιμούσα η ομάδα ανάπτυξης να έχει δουλέψει επάνω σε ένα ξεχωριστό mode που να στοχεύει στα 60 frames σταθερά, θυσιάζοντας ακόμη και την ανάλυση, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον είναι ανέφικτο γιατί η Square Enix θέλει το παιχνίδι να δείχνει όσο πιο τούμπανο γίνεται.

Τα cutscenes προφανώς είναι στην καλύτερη τους μορφή που έχουν υπάρξει ποτέ, ούτως η άλλως πάντοτε ήταν top-notch stuff. Απλά πλέον είναι απίστευτα και σε και HDR.

Σε γενικές γραμμές νομίζω πως το Final Fantasy XV είναι στα καλύτερα του – αλλά πάντα θα μπορούσε να είναι και καλύτερα. Ναι, έχει high resolution textures, ναι έχει καλύτερα draw distances, ναι έχει καλύτερη ανάλυση, αλλά υπάρχουν σημεία – λεπτομέρειες κυρίως – τα οποία χρειάζονται δουλειά.

Χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς, μου φαίνεται περισσότερο σαν η ομάδα ανάπτυξης να αφιέρωσε τον ελάχιστο δυνατόν χρόνο απλά για να κάνει port το παιχνίδι και να τα εναπόθεσε όλα τα υπόλοιπα στην ωμή δύναμη του 1X. Για όσους θέλουν να δουν μια σύγκριση με περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά σας προτείνω να παρακολουθήσετε το βίντεο του Digital Foundry, που το αξίζει πραγματικά.  

Άρης

Black Dog GR