Final Fantasy XV: Episode Prompto

DLC Review

Πιστή στο ραντεβού της, η ομάδα ανάπτυξης πίσω από το Final Fantasy XV κυκλοφόρησε το δεύτερο κατά σειρά DLC που μας είχε υποσχεθεί, εκείνο που αφορά τον Prompto έναν από τους 3 bros που συνοδεύουν τον Noctis στον κόσμο του Eos. Αν και έχω αποφύγει όσο το δυνατόν γίνεται τα spoiler για την κεντρική ιστορία, όσοι δεν έχετε τελειώσει το παιχνίδι, προχωρήστε με δικό σας ρίσκο.

 

Από πλευράς ιστορίας ακολουθούμε την διαδρομή του Prompto όταν αυτός μένει μόνος του στο κυρίως παιχνίδι. Όσο περισσότερο προχωράω με το DLC τόσα περισσότερα στοιχεία ανακαλύπτει και ο Prompto για τον εαυτό του και την καταγωγή του. Σε αυτό συμβάλλουν ακόμα και διάφορα collectibles που θα βρούμε στον δρόμο μας, τα οποία δίνουν όλα και από λίγα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα του πρωταγωνιστή μας.

 

Η δομή του DLC αποτελείται από περίπου τρία chapters. Το πρώτο λαμβάνει χώρα σε ένα facility όπως αυτό του main game με τους διαδρόμους του να μου φέρνουν PTSD flashbacks από το περίφημο Chapter 13. Στο δεύτερο chapter το παιχνίδι ξαφνικά γίνεται λίγο πιο open world, πιστό στις εναλλαγές και του main game, προκαλώντας μου βέβαια ένα μεγάλο ερωτηματικό σε σχέση με τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Στο τρίτο ξαναγυρίζουμε σε έναν κλειστό κόσμο που κορυφώνεται με ένα boss fight.

Το boss fight στο τέλος μου άρεσε πολύ, θεωρώ πως είναι αντάξιο του επιπέδου της Square Enix και πιστεύω πως έλειπε ένας τέτοιου είδους τελικός από το παιχνίδι. Τουλάχιστον το… πρώτο μισό του τελικού. Το δεύτερο μισό με άφησε λίγο αδιάφορο αν και είχε μια ωραία cinematic κατάληξη.

 

Όπως και στο Episode Gladio, έτσι και εδώ έχουμε διαφορετικό χειρισμό και combat system.  Για την ακρίβεια στην συγκεκριμένη περίπτωση ξεφεύγουμε τελείως από το melee σύστημα μάχης που είχαμε συνηθίσει στο Final Fantasy XV και που συναντήσαμε στο Episode Gladio με κάποιες μικρές παραλλαγές. Πλέον, έχουμε ένα σύστημα gameplay που φέρνει – για να μην πω είναι περισσότερο – first person shooter. Από την μια πλευρά, η επιλογή αυτή με βρίσκει σύμφωνο γιατί ταιριάζει στον χαρακτήρα του Prompto ο οποίος και στο main game χειρίζεται αποκλειστικά πυροβόλα όπλα. Από την άλλη όμως, κάτι με χαλάει στην υλοποίηση, η στόχευση δεν είναι αρκετά smooth αλλά και τα controls πάνε αντίθετα στην λογική χωρίς να μπορούμε να τα αλλάξουμε. Το Aim Down Sights γίνεται με το Lb αντί για το LT και πυροβολάμε με το Rb αντί για το RT αντίστοιχα. Αποτέλεσμα αυτού, σε όλη τη διάρκεια του DLC να ανοίγω το μενού με τα potions αντί να πυροβολώ τον αντίπαλο.

 

Αυτό που με στεναχώρησε με το συγκεκριμένο DLC είναι ότι ουσιαστικά δεν κάλυψε όλη την πορεία του Prompto μέχρι την στιγμή της επανένωσης του με τους υπόλοιπους bros, παρά μένουμε να βλέπουμε σε επανάληψη την στιγμή που τον ανακαλύπτουν δεμένο καθώς τρέχουν τα credits. Την ίδια στιγμή, το όλο timeline δεν βγάζει και πολύ νόημα αλλά δεν θα είναι και η πρώτη φορά που η ομάδα ανάπτυξης παίρνει κάποιες… ελευθερίες με τον τίτλο.

Το κεντρικό κομμάτι του DLC μου πήρε γύρω στις 2 ώρες να το ολοκληρώσω, ενώ και εδώ υπάρχουν τα αναμενόμενα Time Trial και Intensive Training Modes που μπορούν να προσθέσουν ώρες ενασχόλησης ανάλογα πάντα και με το skill του εκάστοτε παίκτη.

 

Σε γενικές γραμμές το Episode Prompto μοιάζει να μην έχει αποσαφηνίσει τελείως την ταυτότητα του και την γραμμή που θέλει να ακολουθήσει, ακριβώς όπως και ο in-game πρωταγωνιστής του. Θεωρώ πως δεν αξίζει πάρα πολύ να ασχοληθεί κάποιος μαζί του, εκτός αν είναι κάποιος die hard fan που θέλει να εξερευνήσει λίγο παραπάνω απο το lore του Final Fantasy XV. Από την άλλη η τιμή του αντιστοιχεί νομίζω πλήρως στο περιεχόμενο του, οπότε… why not.

Άρης

Black Dog GR