Είναι κάποια παιχνίδια που αποτελούν τίτλους ορόσημα για την γενιά κονσολών στην οποία ανήκουν. Ακόμα και αν αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου franchise, η γενιά των gamers που μεγάλωσε με τα παιχνίδια αυτά δεν μπορεί παρά να τα θυμάται με μια γλυκιά νοσταλγία.

Για την εκάστοτε γενιά, ο τίτλος αυτός είναι ΤΟ παιχνίδι παράδειγμα προς μίμηση. Ένας τέτοιος τίτλος είναι ας πούμε το Diablo. Η γενιά πριν από εμένα θεωρεί το ΙΙ ως το καλύτερο παιχνίδι της σειράς, ενώ κάποιος νεώτερος σαφώς προτιμά το ΙΙΙ και την υποστήριξη που αυτό έχει μέχρι σήμερα. Η προηγούμενη γενιά προτιμούσε το  Call of Duty II η δική μου σίγουρα το Modern Warfare II. Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, όταν ακούω Final Fantasy η πρώτη σκέψη είναι πάντα ένα γράμμα. Χ.

… όταν ακούω Final Fantasy η πρώτη σκέψη είναι πάντα ένα γράμμα. X

Μετά από το αρχικό άνοιγμα της Microsoft προς την Ιαπωνία και την κυκλοφορία του Final Fantasy IX στο Xbox, σειρά παίρνει τώρα το παιχνίδι που στιγμάτισε όλους όσους είχαν την χαρά να είναι έφηβοι – και όχι μόνο – στην αλλαγή της χιλιετίας.

Παρέα σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο και μια ενιαία τιμή θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και το sequel X-2 όπως επίσης την ταινία μικρού μήκους Eternal Calm αλλά και την αποστολή Final Fantasy X-2: Last Mission που αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τον επίλογο αυτού του Saga.

Η συνταγή για ένα κλασικό και αγαπημένο Final Fantasy είναι και εδώ η ίδια. Ένα love story μεταξύ δύο χαρακτήρων, του Tidus και της Yuna, ένας κακός με το ξεδιάντροπα αλληγορικό όνομα Sin και, κυρίως, μια coming of age ιστορία στην οποία ο κεντρικός ήρωας συνοδεύεται από μια αλλοπρόσαλλη παρέα χαρακτήρων, αποτελούν τα βασικά συστατικά της συνταγής αυτής.

Χαρακτήρες όπως o Wakka, η Lulu και η Rikku θα μας αναγκάσουν να δεθούμε μαζί τους, αφού μας συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας, το οποίο ξεπερνάει εύκολα τον τριψήφιο αριθμό ωρών ειδικά για κάτι αρρωστάκια σαν και εμένα που κυνηγάνε το 100% completion.

Η έκδοση για το Xbox One είναι επί της ουσίας ένα port των remaster που κυκλοφόρησαν πριν μερικά χρόνια για τα PC και το Playstation αντίστοιχα. Βέβαια, τώρα που πλέον έννοιες όπως 4K και HDR έχουν μπεί για τα καλά στο λεξιλόγιο των gamers, η έκδοση του Xbox δεν θα μπορούσε να μην είναι Enhanced για το Xbox One X, πράγμα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση στα textures για όσους έχουν το κατάλληλο setup να τα απολαύσουν.

Από την άλλη υπάρχουν και κάποια πράγματα που χάσαμε στον δρόμο όπως η υποστήριξη του Play Anywhere. Ενώ το FF IX αποτελεί κομμάτι του προγράμματος Play Anywhere, το Χ/Χ-2 απουσιάζει, πράγμα που από την μια με στεναχωρεί αρκετά, από την άλλη όμως κατανοώ ότι μπορεί να προκύψουν πολλά licencing issues ειδικά στο PC.

Ευνοημένοι όμως δεν είναι μόνο οι κάτοχοι του Xbox One X από αυτό το Remaster, καθώς για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, όπως εγώ, η συγκεκριμένη έκδοση έχει πολλά να δώσει, κάποια καλά και κάποια αμφιλεγόμενα. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσουν οι αετομάτιδες και οι φανατικοί του παιχνιδιού είναι ότι κάτι δεν πάει καλά με τα μοντέλα των χαρακτήρων και θα έχουν απόλυτο δίκιο.

Πολλά από τα assets που χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί το πρωτότυπο παιχνίδι πλέον έχουν γίνει… delete με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να πρέπει να γίνουν και πάλι από την αρχή. Σε κάποια σημεία, όπως για παράδειγμα το level design, αυτό το εμπόδιο είχε ως αποτέλεσμα τα καινούρια assets να είναι αρκετά καλύτερης ποιότητας. Σε κάποια άλλα, όπως τα μοντέλα των χαρακτήρων, το αποτέλεσμα προσωπικά με χάλασε λιγάκι – αλλά και πάλι αυτό είναι προσωπική προτίμηση. Mad props όμως, όπως και να ‘χει στην ομάδα που ανέλαβε το remaster για την δουλειά που χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία. Και σαν κερασάκι στην γραφική αυτή τούρτα έχουμε την προσθήκη καλύτερου φωτισμού, ambient occlusion, καλύτερο anti-aliasing και την μετατροπή των cutscenes σε 16:9 aspect ratio.

Αυτό όμως που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το remastered soundtrack του παιχνιδιού όπως επίσης και η δυνατότητα που μας δίνεται να επιλέξουμε ανάμεσα σε αυτή ή την original την εκδοχή στην αρχή του παιχνιδιού.

Και όσο και να φοράς ροζ γυαλιά και να είσαι της σχολής “σαν το ένα, κανένα” η διαφορά με το που ακούσεις τις πρώτες νότες από το αρχικό μενού είναι η μέρα με την νύχτα. Ουσιαστικά είναι σαν να βλέπεις την διαφορά ανάμεσα στα original και στα remastered γραφικά του Halo: Combat Evolved, αλλά στο audio κομμάτι. Ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι μέχρι να επιλέξεις την καινούρια ορχηστρική εκδοχή, στο μυαλό σου άκουγες την original μουσική πολύ πιο πλούσια από ότι στην πραγματικότητα ήταν.

Αξίζει, λοιπόν, η συγκεκριμένη έκδοση των Final Fantasy X/X-2 την προσοχή κάποιου; Σαν remaster θεωρώ πως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από την ομάδα ανάπτυξης. Όχι μόνο φαίνεται το μεράκι και ο κόπος που έχει γίνει πάνω στο οπτικοακουστικό κομμάτι αλλά και το πακέτο στην τιμή που προσφέρεται είναι σαν να κλέβεις παγκάρι εκκλησίας. Και τα παιχνίδια αυτά καθ’ αυτά; Ε για εμένα δεν νοείται να σε ενδιαφέρουν έστω και λίγο τα JRPGs σαν κατηγορία και να μην έχεις παίξει τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Όπως ανέφερα και στην αρχή, το X είναι Ο τίτλος σταθμός, τόσο της σειράς όσο και του genre, και ακόμα και τόσα χρόνια μετά κρατιέται αξιοπρεπέστατα.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι λοιπόν…