Τα τελευταία χρόνια, η EA Sports με το FIFA έχει καταφέρει να κερδίσει κατά κράτος την Konami και το PES, με τις συνεχόμενες αναβαθμίσεις που έχει κάνει στο παιχνίδι της. Τα FIFA έχουν γίνει άκρως ρεαλιστικά, ενώ ο τεχνικός τους τομέας βαδίζει ολοταχώς προς την τελειότητα.  Φέτος, όμως, η Konami κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να φέρει μερικές αλλαγές στο PES 2013, με τις οποίες όμως και πάλι παραμένει δεύτερο, παλεύοντας με παλαιότερους τίτλους της σειράς FIFA. Παίζοντας, ουσιαστικά, μόνο του και φέτος, το παιχνίδι της EA Sports έχει να ανταγωνιστεί μονάχα τον περσινό του εαυτό. Μένει, μόνο να δούμε πως τα πήγε.

Μια από τις νέες προσθήκες στο φετινό παιχνίδι που «διαφημίζει» η EA Canada ονομάζεται First Touch Control, και έχει να κάνει με τις μπαλιές «με τη μία».  Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό μηχανισμό πάσας, ο οποίος επηρεάζεται από την τεχνική κατάρτιση των ποδοσφαιριστών, την ταχύτητα με την οποία κινούνται και την ταχύτητα της μπάλας. Αν, λοιπόν, τρέχουμε με έναν… «άμπαλο» παίκτη και δεχθούμε πάσα, το πιο πιθανόν είναι να πραγματοποιήσουμε άσχημο control, κάνοντας τη μπάλα διεκδικήσιμη. Θα πρέπει να κινηθούμε ομαλά προς την πορεία της μπάλας, με χαμηλή ταχύτητα, προκειμένου να την σιγουρέψουμε.

Ακόμα, η EA Canada έχει καταφέρει να βρει την απόλυτη αρμονία στο Tactical Defending System που παρουσίασε πέρυσι, βελτιώνοντας ολόκληρη την αμυντική λειτουργία των ομάδων αλλά και τα προσωπικά μαρκαρίσματα. Οι αμυντικοί είναι πιο «έξυπνοι», μαρκάρουν σωστά, ενώ έχουν βελτιωθεί και οι αντιδράσεις τους. Όταν πραγματοποιήσουν λανθασμένη κίνηση, σηκώνονται πολύ γρήγορα και επιστρέφουν στο μαρκάρισμα και στη θέση τους.

Το ίδιο θετική εντύπωση αφήνουν και οι επιθετικοί της ομάδας μας. Από μόνοι τους διαβάζουν το γήπεδο και ανοίγονται προς τις σωστές κατευθύνσεις, δίνοντάς μας άφθονες επιλογές επίθεσης. Κατευθύνονται με φυσικότητα προς τα άκρα αλλά και προς το κέντρο τις περιοχής, περιμένοντας την κατάλληλη πάσα. Βέβαια, απέναντί τους θα βρουν μια καλά οργανωμένη άμυνα, με βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά στα υψηλά επίπεδα δυσκολίας.

Ακόμα ένα ρεαλιστικό στοιχείο, το οποίο υπήρχε και πέρυσι αλλά σε μικρότερο βαθμό, έχει να κάνει με την αντοχή των παικτών. Αν, λοιπόν, ζορίσουμε πολύ τον ποδοσφαιριστή που ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του αγώνα, και ο ίδιος δε διαθέτει υψηλά στατιστικά στην αντοχή, θα τον δούμε να κουτσαίνει, να κρατάει το πόδι του ή και να πέφτει κάτω ζητώντας αλλαγή. Το πιο πιθανό είναι να τραυματιστεί και να μην είναι διαθέσιμος για τα επόμενα παιχνίδια.

Και οι βελτιώσεις συνεχίζονται. Αυτή τη φορά, έχουμε να κάνουμε με την προβληματική Impact Engine που συναντήσαμε στο FIFA 12, η οποία έχει πλέον τελειοποιηθεί, προσφέροντας μια άκρως αληθοφανή εμπειρία. Ξεχάστε, λοιπόν, τις κωλοτούμπες και τα… κουτουλήματα μεταξύ των παικτών. Πιέστε τους αντιπάλους άφοβα και παρακολουθήστε τα εκπληκτικά animations των ποδοσφαιριστών. Εκεί, όμως, που η EA Canada παίρνει… κίτρινη κάρτα είναι στους πανηγυρισμούς. Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ποτέ φέτος και η υλοποίησή τους να αποτελεί… κατόρθωμα, λες και πρόκειται για ένα ξεχωριστό mini-game, συχνά όμως θα βρεθούμε να περνάμε μέσα από τα δίχτυα του τέρματος, ή να χανόμαστε μέσα στις αγκαλιές των συμπαικτών μας, με… την αρνητική έννοια.

UPDATE: Μετά το τελευταίο patch που κυκλοφόρησε, τα παραπάνω προβλήματα στους πανηγυρισμούς έχουν λυθεί.

Στους τρόπους παιχνιδιού, τώρα, η Arena των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς έχει αντικατασταθεί με τα εθιστικά Skill Games. Τα Skill Games χωρίζονται σε οκτώ κατηγορίες, μεταξύ αυτών η ντρίπλα, η σέντρα, τα σουτ και οι πάσες, και δοκιμάζουν τις ικανότητες του παίκτη… στο έπακρο. Το κάθε ένα από αυτά περιέχει και διαφορετικά επίπεδα, τα οποία ξεκλειδώνονται όταν καταφέρουμε να μαζέψουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό πόντων με την απόδοσή μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα καθυστερήσουμε να ξεκινήσει ο αγώνας προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Τα Skill Games είναι ένα πάρα πολύ ευχάριστο διάλειμμα από τη συνεχή δράση, ενώ αποτελούν και ξεχωριστό mode, προσβάσιμο από τα menus του παιχνιδιού.

Τα κλασσικά Be A Pro και Tournaments κάνουν και φέτος την εμφάνισή τους, ενώ πλέον μπορούμε να αναλάβουμε την τεχνική ηγεσία και Εθνικών Ομάδων, μέσω του Manager Mode του Career, και να προσφέρουμε έμψυχο δυναμικό μαζί με χρήματα για την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή. Εκεί που θα συναντήσουμε τις περισσότερε αλλαγές είναι το EA Sports Football Club, το οποίο έχει αναβαθμιστεί πλήρως. Πλέον, μέσω του Match Day, τα στατιστικά των ομάδων αλλά και των παικτών ανανεώνονται αυτόματα, ανάλογα με την απόδοσή τους στα αληθινά πρωταθλήματα, ενώ έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε αγώνες που πρόκειται να διεξαχθούν στην πραγματικότητα. Επίσης, μπορούμε να εξαργυρώσουμε τους πόντους που μαζεύουμε σε κάθε match με φανέλες, παπούτσια ή ακόμα και boosts για τον Pro μας, και φυσικά να παίξουμε τα εβδομαδιαία Challenges. Και το Ultimate Team δεν έχει μείνει μακριά από τις βελτιώσεις, καθώς έχει γίνει πιο εύχρηστο και πιο κατανοητό από ποτέ.

Στον τεχνικό τομέα, η EA Canada έχει αποδείξει και τα προηγούμενα χρόνια πως μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω στο παιχνίδι, με τα animations των παικτών φέτος να κλέβουν την παράσταση. Τα πανέμορφα γραφικά του FIFA 12 έχουν βελτιωθεί ελάχιστα, κυρίως στα πρόσωπα των παικτών, αλλά δε μπορούμε να φανταστούμε πόσο καλύτερα μπορεί να γίνουν. Αν αφαιρέσουμε μερικές αρνητικές λεπτομέρειες, όπως τα τετραγωνισμένα σχέδια στο παρασκήνιο των πανηγυρισμών, ο τεχνικός τομέας του φετινού παιχνιδιού αγγίζει την πραγματικότητα.

Η EA Sports φρόντιζε από ανέκαθεν για τις μουσικές επιλογές των παιχνιδιών της, καθώς τα θεωρούσε βασικό τομέα ενός επιτυχημένου παιχνιδιού. Έτσι και εδώ, τα πενήντα στο σύνολο κομμάτια που ακούγονται προέρχονται από διάφορα είδη μουσικής, όπως indie rock, folk-pop και electronic, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα με το παιχνίδι. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η εκπληκτική μετάδοση των Martin Tyler και Alan Smith, οι οποίοι ανεβάζουν το FIFA 13 ένα σκαλί πιο πάνω. Πρέπει να σημειωθεί πως όταν παίζουμε πρωτάθλημα, οι σχολιαστές ανακοινώνουν τα goal που επιτυγχάνονται στα υπόλοιπά match, τη στιγμή που μπαίνουν, σχολιάζοντας κιόλας την κατάσταση του πρωταθλήματος.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=Ia43OgdBHaE’]

Συνοψίζοντας, η EA Canada κατάφερε να δημιουργήσει το καλύτερο και πληρέστερο ποδοσφαιράκι όλων των εποχών, με τις αμέτρητες βελτιώσεις και προσθήκες που έκανε στον τίτλο της. Φυσικά και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στον τεχνικό τομέα, αλλά στο gameplay έχουμε να κάνουμε με το πιο ρεαλιστικό παιχνίδι που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής. Για άλλη μια φορά, το FIFA προηγείται με γκολ από τα αποδυτήρια…

Βαθμολογία: 9/10

Εταιρεία ανάπτυξης: EA Canada

Εταιρεία έκδοσης: EA Sports

Αριθμός παιχτών: 1-12

Ηλικίες: PEGI 3

Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.ea.com/fifa-soccer-13