Η παρανοϊκή σειρά της Ubisoft επιστρέφει πιο δυνατή από ποτέ – η ονομασία της γνωστή, και το όνομα αυτoυ FAR CRY 5. Για όσους δεν γνωρίζουν τον τίτλο, αν και δεν νομίζω πως κανείς να μην το ξέρει έστω και λίγο, είναι ένα open world action adventure παιχνίδι.

Σε αυτόν το τίτλο μεταφερόμαστε στο σήμερα, και μάλιστα στην Αμερική, συγκεκριμένα στο Hope County ένα οροπέδιο σε αγροτική περιοχή. Τα προβλήματα της σύγχρονης Αμερικής είναι έντονα και φαίνονται από το πρώτο λεπτό κιόλας, δηλαδή όπλα, φανατισμός και ναρκωτικά.

FC5_Artworks_Highrez_InteriorE3booth_170612_215PMPT_1497255125

Η περιοχή εκεί έχει αποκλειστεί από τον Joseph Seed και τα 3 αδέρφια του, που με βάση τη θρησκεία και τον φανατισμό έχουν ναρκώσει και εξοπλίσει με όπλα και άλλους οπαδούς τους με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει γρήγορα από τον έλεγχο και να αυτονομιστούν. Εκεί μπαίνουμε εμείς σαν χαρακτήρες που μας έχει στείλει η κυβέρνηση να συλλάβουμε τον αρχηγό – και δυστυχώς τα πράγματα πάνε πολύ στραβά.

Το στόρι του είναι πολύ καλοστημένο, ακόμα και στις λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα από ατάκες των ηρώων που συναντάς μέχρι και τυχαία περιστατικά που μπορεί να βρεις στο δρόμο, και έτσι κρατάει σε μια εγρήγορση με την κεντρική ιστορία ανά διαστήματα.

Υπάρχει τεράστια ποικιλία από άλλα side missions που μπορείς να κάνεις, από διαφορά stunts με οχήματα μέχρι και την απελευθέρωση τυχαίων ανθρώπων στο δρόμο που ζητάνε την βοήθεια σου και όλοι αυτοί μετα σε βοηθούν στην απελευθέρωση της περιοχής, είτε συμμετέχοντας σε αποστολές είτε κάνοντας περιπολίες στους δρόμους.

Blessed_1080p_March26_12pmCET_1522054947

Από το πρώτο λεπτό που παίρνουμε εμείς τον έλεγχο το νιώθεις ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό παιχνίδι, μέσα σε λίγα λεπτά σου δίνεται η δυνατότητα να παίξεις με οποίον τρόπο θες εσύ – από stealth με τόξο και σιγαστήρες στα όπλα, μέχρι και τον απολυτό πανικό με C4 και μπαζούκα. Η ποικιλία συνεχίζεται βέβαια στα υπόλοιπα πράγματα μέσα στο παιχνίδι, που δεν θα μπορούσαν να λείπουν, από γρήγορα αμάξια μέχρι τζιπ και γουρούνες, και από αεροπλάνα και ελικόπτερα μέχρι αλεξίπτωτα και wingsuit το οποίο είναι καταπληκτικό να κατεβαίνεις την πλαγιά. Το leveling system και αυτό προσεγμένο και απλό στην δομή του, κάνοντας αποστολές και συγκεκριμένα challenges μαζεύεις perk points που ξοδεύεις στο skill tree σου, που αν και απλοϊκό μετα σου χρειάζεται για να επιβιώσεις.

Σε αυτό τον τίτλο εκτός από το customization σε οχήματα και όπλα έβαλαν και customization και στον ίδιο τον χαρακτήρα με πολλά διαφορετικά ρούχα και συνδυασμούς που τους ξεκλειδώνεις και κατά την πορεία του παιχνιδιού.

FaithSeed_1080p_March26_12pmCET_1522054947

Και εκεί κάπου για μένα είναι το μόνο μεμπτό στοιχείο πάνω στο παιχνίδι, διότι για να τα κάνεις όλα αυτά από όπλα, ρούχα και οχήματα πρέπει να έχεις λεφτά που αποκτάς σιγά σιγά – όμως σου δίνει την δυνατότητα του micro transaction για να το κάνεις πιο γρήγορα, κάτι που θα μπορούσε να λείπει παντελώς από το παιχνίδι και βέβαια το currency αυτό ακολουθεί και στο multiplayer που θα πούμε πιο κάτω.

Ο χάρτης μας είναι τεράστιος και χωρίζεται σε τρεις περιοχές που κάθε μια είναι κάτω από τον έλεγχο των αδερφών του κεντρικού μας κακού και εσύ ξεκινάς έναν ανταρτοπόλεμο στην ουσία για να απελευθερώσεις τις περιοχές από τα αδέρφια και δυστυχώς όσο πιο πολύ προσπαθείς να το κάνεις τόσο πιο πολύ σε κυνηγάνε κιόλας κάνοντας σου την ζωή δύσκολη.

Η καινούργια μηχανή που έχουν χρησιμοποιήσει Dania 2.0 δείχνει πολύ όμορφα και ομαλά τις δυνατότητες της με το Xbox One X να φτάνει το 4Κ και πάρα πολύ όμορφη καθαρότητα και στο Xbox one τα 1080 μεν αλλά με την ίδια δυναμική της λειτουργία. Όλο το παιχνίδι φαίνεται πολύ solid και σταθερό στις επιδόσεις του χωρίς ενοχλητικά glitch ή bugs. Αξιοσημείωτο είναι ότι το παιχνίδι, εκτός από το κεντρικό του load, μετά δεν σε βασανίζει καθόλου με loading times πάρα μόνο εάν πρέπει να ξανά spawnάρεις που φορτώνει προηγούμενο save που ακόμα και αυτό είναι μικρό.

FC5_Screenshots_Dog_170612_215PMPT_1497256400

Ο κόσμος που σε περιβάλει και οι NPC με τον τρόπο που αντιδρούν είναι πολύ καλά φτιαγμένο με πολλές περιπτώσεις να οδηγούν σε τραγελαφικές καταστάσεις όπως π.χ. να σώζεις έναν άνθρωπο από τα δεσμά του και την ώρα που ξεκινάει να σου μιλήσει να έρχεται μια αρκούδα και απλά να τον αρπάζει.

Σε όλο αυτόν τον πανικό που μπορεί να συμβαίνει, έξυπνη και απαραίτητη για τέτοια παιχνίδια για εμένα είναι η προσθήκη των NPC’s companion που μπορείς να έχεις δει – από ανθρώπους μέχρι τίγρη, αρκούδα και σκύλο — που προσωπικά προτίμησα τα ζώα και ειδικά την αρκούδα να την βλέπω να αρπάζει τους εχθρούς και να τους πετάει μακριά. Kαι βέβαια το Co-Op που το κάνει άκρως διασκεδαστικό μιας και ό,τι παρανοϊκό μπορεί να συμβαίνει γύρω σου, τώρα γίνεται επι δυο φορές. Επίσης το παιχνίδι σου δίνει την δυνατότητα αφού το τελειώσεις να ξαναπαίξεις τμήματα του στο Co-Op με την δυσκολία και την ποσότητα των εχθρών να αυξάνεται.

Ενδιαφέρουσα και πολύ καλή προσθήκη επίσης σε αυτό τον τίτλο είναι και το Far Cry Arcade, που κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι το multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού αλλά ευτυχώς δεν είναι μόνο αυτό το πάει πολύ παρακάτω.

FC5_Screenshots_Coop_170612_215PMPT_1497256398

Το Arcade ξεφεύγει από το classic multiplayer concept κάτι που θα ήταν και αδιάφορο στην τελική, το Arcade σου δίνει την δυνατότητα και του single και του Coop και του multi. Πάμε να εξηγήσουμε τι είναι αυτό. Έχουν δώσει την δυνατότητα να φτιάχνεις από τα δικά σου σενάρια και περιοχές μέχρι και τους δικούς σου χάρτες για το multiplayer, έχοντας στην διάθεση σου πολλές μηχανές από προηγουμένους τίτλους όπως Assassin’s Creed Black flagκαι Unity, Far Cry 4 και primal και Watch dogs. Φανταστείτε ένα σενάριο με θάλασσα και πλοία από το Black Flag με όπλα του σήμερα?? Τη δικιά μου φαντασία πάντως και δημιουργικότητα την άναψε το Arcade.

Αλλά και στο Multi του η ίδια παράνοια επικρατεί – αν και θα έπρεπε να ήταν ακόμη πιο μαζεμένο όλο αυτό. Στην ουσία οι παίχτες μπορούν και φορτώνουν τους δικούς τους χάρτες και οι υπόλοιποι ψηφίζουν για το τι θέλουν να παίξουν αν και ότι έχω δει ακόμα δεν ήταν και τρομερά εμπνευσμένο κάτι μισοτελειωμένα maps και μόνο team Deathmatch που είναι και το πιο απλό mode για στήσιμο.

Θα ήθελα πολύ να δω επικές μάχες στον αέρα με ελικόπτερα και αεροπλάνα και στην θάλασσα με πλοία. Ένας να οδηγεί και ο άλλος να στοχεύει κόσμο. Πιστεύω όμως πως με τον καιρό όλα αυτά θα γίνουν μιας και το στήσιμο ενός καλού Map η σεναρίου δεν είναι και ότι πιο εύκολο. Ιδέες να υπάρχουν και το Far Cry με το Arcade σου δίνει το τρόπο με μια καλοστημένη μηχανή. Πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι λόγω των πολλών μηχανών πάνω στο Arcade δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα έχει την ίδια ποιότητα και καθαρότητα που έχει το Campaign.

Ποτέ δεν πίστευα ότι η διαστροφή του ανθρωπίνου είδους μπορεί να αποτυπωθεί με τόση γλαφυρότητα, όμορφα γραφικά και τόσο όμορφη ιστορία. Η προσπάθεια της Ubisoft όταν θέλει φαίνεται και το αποτέλεσμα αυτού λέγεται Far Cry 5. Και όπως έχει πει και ένας γνωστός μου (δεν τον ξέρετε)…:

Let’s make America Great again

FC5-keyart-052517-wide_1495792972