Fantasia: Music Evolved

Xbox One Review

Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του 90, κάποια Χριστούγεννα, όταν βρέθηκε στα χέρια μου μία βιντεοκασέτα της Disney με τον τίτλο Fantasia. Προς μεγάλη μου απογοήτευση αντίκρισα από τα πρώτα λεπτά ένα θέαμα που δεν είχε τόση σχέση με τις αντίστοιχες ταινίες της Disney όπως τις είχα στο μυαλό μου τότε. Σε εκείνη την ηλικία δεν μπορούσα φυσικά, να εκτιμήσω ούτε τη μουσική, ούτε την ίδια την ταινία ως σύνολο. Παρ’ όλα αυτά, την είδα αρκετές φορές καθότι αφενός δεν είχα πολλές βιντεοκασέτες τότε και αφετέρου κάθε φορά μου άρεσε όλο και λίγο περισσότερο… μέχρι που δύο δεκαετίας  αργότερα, έπεσε στα χέρια μου ένα νέο παιχνίδι που βασίζεται στην ταινία.

Μέσα από το διασκεδαστικό campaign του Fantasia: Music Evolved, ένιωσα εκτός από νοσταλγία και τη μαγεία που πιστεύω πως ήθελε ο Disney να περάσει στο θεατή, μέσα από την ομώνυμη ταινία. Παίζοντας το παιχνίδι κλήθηκα να αναλάβω, ως ένας άλλος Mickey, τον ρόλο του νέου μαθητευόμενου μάγου του master Yen Sid και να εξουσιάσω με τις δυνάμεις μου την μαγεία της μουσικής.

Βέβαια το ρεπερτόριο των κομματιών δεν αποτελείται μόνο από  κλασσική μουσική αλλά περιέχει και μοντέρνα κομμάτια σύγχρονων καλλιτεχνών, διαφόρων ειδών μουσικής. Τα κομμάτια αυτά, ο παίκτης καλείται να τα “συντονίσει” με τις κινήσεις των χεριών του. Όμως το gameplay δεν περιορίζεται απλώς στην εκτέλεση των κομματιών. Ο παίκτης έχει στην διάθεσή του τρεις διαφορετικές εκτελέσεις για κάθε κομμάτι (remix) εκ των οποίων μπορεί να επιλέξει να “διευθύνει” είτε ολόκληρο το remix, είτε συγκεκριμένα όργανα από κάθε ένα,  επιλέγοντας το κάθε όργανο σε συγκεκριμένα σημεία κατά τη διάρκεια του κομματιού – φτάνοντας συνήθως στο απαραίτητο score. Έτσι υπάρχουν πολλοί πιθανοί συνδυασμοί από remixes, τα οποία μπορεί να δημιουργήσει ο κάθε παίκτης. Ακόμα, ο παίκτης έχει την δυνατότητα να ξεκλειδώσει διάφορα composition spells με τα οποία μπορεί πρακτικά να “σολάρει” σε συγκεκριμένα σημεία του τραγουδιού, κατά τη διάρκεια του κομματιού.

Η Harmonix είναι μια εταιρία, που έχει αποδείξει πως μπορεί να φτιάξει άριστα παιχνίδια για το Kinect. Το gameplay είναι  αρκετά διασκεδαστικό, ενώ οι κινήσεις εκτελούνται με μεγάλη ακρίβεια.  Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια μικρά λάθη στο συγχρονισμό τα οποία όμως συγχωρούνται αφού το παιχνίδι δεν παύει σε καμία περίπτωση να παραμένει διασκεδαστικό. Φυσικά κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, αφού τα περισσότερα κομμάτια με μέτρια και αυξημένη δυσκολία απαιτούν αρκετή εξάσκηση αλλά και σχετικά καλή φυσική κατάσταση για να εκτελεστούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να είστε κάποιου είδους “αθληταράς” προκειμένου να τα καταφέρετε. Αντιθέτως είναι μια καλή ευκαιρία να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση από την μέση και πάνω.
Παρόλο που τα πόδια δεν χρησιμοποιούνται και κατ’ επέκταση δεν γυμνάζονται, αυτό μπορεί να αποτελέσει θετικό στοιχείο για όσους δεν έχουν ιδιαίτερο χώρο καθώς υπάρχει πάντα η δυνατότητα να παίξουμε το παιχνίδι και καθιστοί.

Το γεγονός ότι το παιχνίδι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο χώρο διευκολύνει πολύ τη διασκέδαση με φίλους. Κατά τη multiplayer λειτουργία του παιχνιδιού, οι παίκτες διαλέγουν ένα κομμάτι από τη βιβλιοθήκη τους και ανταγωνίζονται για να αποδείξουν ποιος είναι ο πιο επιδέξιος μάγος . Στην οθόνη εμφανίζονται με διαφορετικό χρώμα κινήσεις για τον ένα ή τον άλλο παίκτη, ή και για τους δυο ταυτόχρονα, και κάθένας πρέπει να συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους, όπως ακριβώς και στο campaign.

Το Fantasia: Music Evolved είναι ένα ιδιαίτερα ποιοτικό αλλά και διασκεδαστικό παιχνίδι για το Kinect. Θεωρώ πως είναι must have για όσους αρέσκονται στα Kinect games και είναι λάτρεις της μουσικής, αλλά και για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μέσα από αυτή τη μουσική εμπειρία σε ένα πιο παραμυθένιο κόσμο.

Ευχαριστούμε την ομάδα του Xbox για το Review Code.

Δημήτρης

Papafodimis

%

Βαθμολογία