Η εμπειρία μου με το Fable Anniversary μοιάζει με ένα τεράστιο, συνεχόμενο, deja vu. Έχοντας στην κυριολεξία λιώσει από πιτσιρικάς τον τίτλο στο αρχικό Xbox, και στη συνέχεια περνώντας αμέτρητες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου με το The Lost Chapters, μου είναι αρκετά περίεργο, τόσα χρόνια μετά, να επαναλαμβάνω το πρώτο μου ταξίδι στην χώρα του Albion. Οι τοποθεσίες, τα quest, οι διάλογοι των NPCs, η μουσική, όλα αυτά έχουν χαραχτεί στο υποσυνείδητο μου και τώρα, δέκα χρόνια μετά, είναι σαν να καλούμαι να ξαναπρωταγωνιστήσω σε ένα όνειρο που έζησα κάποτε. Πάντως, η πρώτη μου επαφή με τον κόσμο του Fable ήταν και η αγαπημένη μου. Ναι, δε λέω, το franchise εξελίσσεται με τα χρόνια, αλλά κανένα από τα επόμενα παιχνίδια της σειράς δε με τράβηξε όσο το πρώτο. Ίσως και να πέφτω λίγο στον φαύλο κύκλο της προγονολατρείας, αλλά πιστεύω πως το πρώτο Fable, είχε αυτό το κάτι το ανατρεπτικό για την εποχή του, αυτό το κάτι που δεν είχα ξαναβιώσει μέχρι τότε. Έτσι λοιπόν και το Fable Anniversary είναι μια πιστή αναπαράσταση του πρώτου εκείνου τίτλου. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι..

Το Fable Anniversary λοιπόν περιλαμβάνει το αρχικό παιχνίδι καθώς και το expansion “The Lost Chapters” το οποίο κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα. Ο παίκτης καλείται να μπει στα παπούτσια ενός ήρωα – όμως προσοχή – η λέξη ήρωας δεν σημαίνει απαραίτητα πως και οι πράξεις μας είναι εξευγενισμένες. Οι ήρωες στο κόσμο του Albion χτίζουν την φήμη τους – renown κατά το παιχνίδι – τόσο μέσα από καλές όσο και από κακές πράξεις. Καθότι ο τίτλος ανήκει στην κατηγορία των action-RPG, τα όπλα που έχουμε στη διάθεση μας, είναι η μαγεία, το τόξο και το σπαθί. Ολοκληρώνοντας quests, αποκτάμε XP και μπορούμε να αναβαθμίσουμε οποιοδήποτε από τα τρία παραπάνω ταιριάζει στον τρόπο παιχνιδιού που μας αρέσει – hint: η μαγεία είναι OverPowered. Ακόμη, ορισμένα quest μπορούν να ολοκληρωθούν με δύο διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορούμε είτε να επιλέξουμε να υπερασπιστούμε μια φάρμα, είτε να επιτεθούμε εμείς οι ίδιοι στη φάρμα. Ανάλογα με τις επιλογές μας, κερδίζουμε και το αντίστοιχο alignment, κάτι σαν τα neutral good, chaotic evil, και πάει λέγοντας από το Dungeons and Dragons. Οποιεσδήποτε και αν είναι όμως οι επιλογές μας, το παιχνίδι εξιστορεί την πορεία του ήρωα μας προς την φήμη και την αναγνώριση, και στην συνέχεια το Lost Chapters πιάνει την ιστορία από εκεί που την αφήνει ο αρχικός τίτλος.

Όπως έγινε και στην Anniversary έκδοση του Halo: Combat Evolved, έτσι και εδώ έχουμε να κάνουμε με το αρχικό παιχνίδι, αυτούσιο, να τρέχει σε νέα μηχανή γραφικών. Ο τίτλος έχει δεχθεί μια γερή αναβάθμιση στα γραφικά έτσι ώστε να μοιάζει αισθητικά με τα sequel της σειράς. Σίγουρα, κανένας δε θα αποκτήσει την εντύπωση ότι το Fable Anniversary είναι ένας τίτλος τελευταίας γενιάς, όμως το visual upgrade βοηθάει πολύ στο ξαναζήσουμε το πνεύμα του αρχικού παιχνιδιού. Ακόμα, όσοι έχουν εγκατεστημένο το Smartglass σε κάποια συσκευή μπορούν να δουν σε πραγματικό χρόνο τον χάρτη του Albion και να εξερευνήσουν το lore του τίτλου, ενώ επιπρόσθετες αλλαγές έχουν γίνει και στα menu του Fable Anniversary, έτσι ώστε να είναι πιο φιλικό. Τέλος, έχει προστεθεί και ένας νέος τρόπος χειρισμού βασισμένος στα Fable 2 και 3 για να κάνει τη ζωή μας λιγάκι πιο εύκολη. Παρ’όλες, όμως, αυτές τις αλλαγές το παιχνίδι παραμένει απολύτως πιστό στις ρίζες του, με την μουσική τους διαλόγους, τις τοποθεσίες – ακόμη και το loot – να παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο. Για όσους θέλουν να ξαναζήσουν ακριβώς την εμπειρία του αρχικού Fable, αυτό είναι κάτι το απολύτως θετικό. Όσοι όμως περίμεναν κάτι καινούριο από την συγκεκριμένη έκδοση μάλλον θα φύγουν απογοητευμένοι.

Σε αυτό το σημείο να μιλήσω λίγο και για τα αρνητικά της συγκεκριμένης έκδοσης. Μπορεί όντως να έχει γίνει αναβάθμιση γραφικών στον τίτλο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως τρέχει και με απόλυτη ακρίβεια. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα δούμε textures να μην γίνονται γρήγορα render, ή θα παρατηρήσουμε μικρές πτώσεις στο framerate και tears στα visuals του Fable Anniversary. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα μεγάλα loading times – που δε δικαιολογούνται για παιχνίδι δεκαετίας το οποίο τρέχει στο Xbox 360 – είναι αρκετά για να δημιουργήσουν μια μικρή απογοήτευση. Σίγουρα δεν είναι κάτι το τραγικό καθώς δε θα τα συναντήσουμε αρκετά συχνά, αλλά σε έναν τέτοιο τίτλο θα περίμενε κανείς να έχει γίνει άρτια και άψογη δουλεία στους τομείς που μετράνε.

Ακόμη όμως και με τις ατέλειες του, το Fable Anniversary είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κανείς το παλιό, καλό, πρώτο Fable. Η ομάδα στην Lionhead φαίνεται πως έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο αρχικό παιχνίδι και δεν τόλμησε να διαφοροποιήσει τίποτα από αυτό. Αν αφήσουμε τα μικρά προβληματάκια στο κομμάτι της απόδοσης στην άκρη, ο κόσμος του Fable φαίνεται πιο όμορφος από ποτέ – έτοιμος να μας υποδεχτεί ξανά.

Βαθμoλογία: 7.5/10
Developer: Lionhead Studios
Publisher: Microsoft Studios
Ηλικίες: Pegi 16
Επίσημη Ιστοσελίδα: http://www.lionhead.com/games/fable-anniversary/

[slickr-flickr search=”sets” items=”24″ set=”72157633933211211″]

Περισσότερες εικόνες από το παιχνίδι (Flickr)