Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αποτελεί πιθανόν έναν από τους πιο θεαματικούς και ριψοκίνδυνους τομείς του αθλητισμού γενικότερα. Και γιατί όχι, όταν ιλιγγιώδης ταχύτητα, οδήγηση στο όριο, οχήματα που προκαλούν τους νόμους της φύσης, όμορφες παρουσίες, περνάνε μπροστά από τα μάτια μας, κάνοντας την αδρεναλίνη να χτυπήσει κόκκινο. Στην κορυφή αυτού του κόσμου βρίσκεται η Formula 1, η οποία μετά από αρκετό διάστημα απουσίας από τα video games επανήλθε στις οθόνες μας μέσω της Codemasters, η οποία έρχεται και φέτος, με το τρίτο στη σειρά τίτλο της, το F1 2012, έτοιμο να δοκιμάσει τις ικανότητές μας. Μπορεί να δίνει την εντύπωση ενός απλού και συνηθισμένου ετήσιου update, η ευελιξία όμως του ίδιου του αθλήματος διαφοροποιεί σε αρκετά σημεία τον τίτλο ώστε να μην δοθεί η εντύπωση ότι παίζουμε το F1 2011 με αλλαγμένη την ημερομηνία.

Ξεκινώντας το F1 2012, θα μας ζητηθεί να περάσουμε επιτυχώς το Young Drivers Challenge. Ένας έξυπνος τρόπος να μάθουν οι λιγότερο έμπειροι όλες τις βασικές λειτουργίες του παιχνιδιού, αλλά και να ξαναθυμηθούν οι παλαιότεροι το τι εστί Formula 1. Από κει και πέρα, τα modes χωρίζονται σε τρεις κυρίως κατηγορίες. Τo Career Mode, το Proving Grounds και το Multiplayer. Στο Career Mode έχουμε την επιλογή να παίξουμε ως ένας καινούργιος οδηγός της F1, και ξεκινώντας από τις πιο αδύναμες ομάδες θα πρέπει να φτάσουμε μέχρι την κορυφή του πρωταθλήματος. Κατά τη διάρκεια κάθε χρονιάς θα περνάμε και κάποια τεστ, ώστε να ξεκλειδώνουμε μερικά upgrades για το όχημά μας.

Βάθος υπάρχει για ακόμη μια φορά και στα pit, όπου πριν ξεκινήσουμε κάποιον αγώνα ή τις κατατακτήριες δοκιμές, μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα δέκα ζευγάρια ελαστικών που έχουμε διαθέσιμα για όλη τη χρονιά, όπως και να αλλάξουμε κινητήρα με την απαραίτητη όμως ποινή στην θέση εκκίνησης. Αν όμως δεν θέλει κάποιος να τρέξει σε όλη τη σεζόν, μπορεί να επιλέξει το Season Challenge, όπου μέσα σε εφτά αγώνες θα πρέπει να ξεπεράσει έναν από τους επίσημους οδηγούς που θα θέσει σαν κυρίως αντίπαλο. Αν απλά θελήσουμε απλά να τρέξουμε σε έναν αγώνα χωρίς να ανησυχούμε για τακτικές, στρατηγική pit stop κλπ, μπορούμε να επιλέξουμε το Proving Grounds mode.

Σε αυτό, θα βρούμε τα γνώριμα Time Attack και Time Trials, όπως και το Champions Mode. Εκεί θα πρέπει να περάσουμε έξι δοκιμασίες, όπου σε κάθε μια θα πρέπει να νικήσουμε έναν από τα κορυφαία ονόματα του αθλήματος (Vettel, Alonso, Hamilton κλπ) με τον βαθμό δυσκολίας να ανεβαίνει κατακόρυφα. Τέλος, στο online κομμάτι μπορούμε να αγωνιστούμε είτε με παίχτες από όλο τον κόσμο μέσω της υπηρεσίας του Xbox LIVE, είτε μέσω LAN σύνδεση, είτε με Split Screen. Άριστη δουλειά έχει γίνει στην προσπάθεια ουσιαστικής εξαφάνισης του lag.

Το δυνατό χαρτί του F1 2012 είναι ο χειρισμός του, σε άμεση συνεργασία με τα driving physics. Ακριβής, ασυγχώρητος, αδυσώπητος, έτοιμος να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας, τις κλειδώσεις των χεριών και την υπομονή μας. Φυσικά, ο τίτλος προσφέρεται και για μη έμπειρους παίχτες, καθώς υπάρχουν αρκετά driving assist, ώστε να εισαγάγει σιγά σιγά τον παίχτη στον κόσμο της F1. Αφαιρώντας βέβαια αρκετές από τις βοήθειες, κάθε σωστή στροφή θα είναι ένα επίτευγμα, καθώς τα άριστα physics παλεύουν για να μας βγάλουν εκτός πίστας με το παραμικρό μας λάθος, λειτουργώντας πάντα με ακρίβεια χειρούργου. Είναι λίγοι οι τίτλοι που πιέζουν τον παίχτη να γίνει καλύτερος κατά ένα κλάσμα του δευτερολέπτου από τον αντίπαλο, κλάσμα του δευτερολέπτου που μπορεί να κρίνει ολόκληρο πρωτάθλημα.

Ο οπτικός τομέας του F1 2012 δεν εμφανίζει ιδιαίτερες βελτιώσεις από τον προκάτοχό του. Τι δραματικές βελτιώσεις να γίνουν άλλωστε, όταν τα γραφικά κινούνται σε τόσο υψηλό επίπεδο. Τα μονοθέσια φαίνονται εκπληκτικά, λεπτομερέστατα, με το ψηφιακό τους ανθρακονηματικό σώμα να αντανακλά κάθε λεπτομέρεια της πίστας, πάντα φυσικά ανάλογα με τον φωτισμό. Κάθε μια από τις πίστες έχουν σχεδιαστεί με απίστευτη λεπτομέρεια, απεικονίζοντας κοντά στο 100% τις πραγματικές. Όσο εντυπωσιακό είναι να βλέπουμε τους αληθινούς οδηγούς να αγωνίζονται στη νυχτερινή Σιγκαπούρη, να περνάνε κάτω από το lobby του ξενοδοχείου στο Abu Dhabi, ή να στρίβουν με τρομερή ταχύτητα την Eu Rouge, άλλο τόσο εντυπωσιακό είναι να τα βιώνουμε μέσω του τίτλου. Πέρα όμως από τα κύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, λεπτομέρεια έχει δοθεί και στα pits, στο pit crew, ακόμα και στο όχημα του αλυτάρχη, μία κάπως πιο αργή….Mercedes SLS AMG.

Βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο τίτλο της σειράς είναι το dynamic weather effect, κάτι που σημαίνει πως πλέον ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του αγώνα μπορεί να πιάσει βροχή. Άκρως εντυπωσιακή είναι η μετάβαση από έναν ηλιόλουστο ουρανό, σε συννεφιασμένο καιρό, έτοιμο να γεμίσει την πίστα με νερό και με τον Andy Wright να μας ειδοποιεί κάθε τόσο για πιθανότητα βροχής. ¨όταν, λοιπόν, βρέξει, από την TV και την Helmet κάμερα οι σταγόνες που δυσχεραίνουν το οπτικό μας πεδίο ανεβάζουν κατακόρυφα τον δείκτη του οπτικού ρεαλισμού.

Περνώντας στο κομμάτι του ήχου, θα καταλάβουμε πως δεν υπάρχει λόγος να ακούμε τίποτα άλλο εκτός από τον ήχο των θηρίων που χρησιμοποιούν τα μονοθέσια για κινητήρες. Καθώς οι V8 κινητήρες, αναγκάζονται να λειτουργούν μέχρι και τις 19.000 στροφές, καταλαβαίνουμε ότι ο ήχος που βγάζουν θα είναι εκκωφαντικός αλλά ταυτόχρονα ερεθιστικός για κάθε fan του σπορ. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και στο F1 2012. Τα μουσικά κομμάτια είναι ελάχιστα, αδιάφορα και μόνο κατά την περιήγηση των μενού. Απ’ την άλλη, ο ήχος των μονοθέσιων είναι απερίγραπτα αληθοφανής μεταφέροντάς μας εκατοστά μακριά από τον κινητήρα. Καλή δουλειά έχει γίνει και στην επικοινωνία μας με τα paddock, δίνοντάς μας χρήσιμες πληροφορίες κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το F1 2012 μπορεί να αρχίζει να αποκτάει τον χαρακτήρα ενός ετήσιου update, χωρίς αυτό βέβαια να είναι απαραίτητα κακό. Άλλωστε, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, στην Formula 1 οι κανονισμοί αλλάζουν κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει μια κάπως διαφορετική εμπειρία στον παίχτη του αντίστοιχου video game. Πέρα όμως από αυτό, το F1 2012 είναι ένα απαιτητικότατο videogame, που θα δοκιμάσει τα αντανακλαστικά, την όραση  και τα χέρια μας, ώστε να καταφέρουμε να δαμάσουμε τα αστραπιαία μονοθέσια. Ο ρεαλισμός για ακόμη μια χρονιά είναι στο μέγιστο, και παρά τα ελάχιστα μειονεκτήματα που κουβαλάει από προηγούμενες εκδόσεις, η –χρόνο με το χρόνο- βελτίωση είναι εμφανέστατη.

Βαθμολογία: 8.5/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Codemasters Racing

Εταιρεία έκδοσης: Codemasters

Αριθμός παιχτών: 1-2

Ηλικίες: PEGI 3

Επίσημη ιστοσελίδα: www.formula1-game.com