Κάθε καλοκαίρι η Microsoft μας έχει συνηθίσει σε μια συλλογή από Αrcade παιχνίδια, τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από μικρά studios που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη-δύσκολη- βιομηχανία του gaming. Κατά καιρούς έχουμε δει εξαιρετικά παιχνίδια-“διαμάντια”. Έτσι λοιπόν ήταν και το φετινό Summer Of Arcade με ομολογουμένως πολύ δυνατούς τίτλους αλλά από ό,τι φαίνεται το καλύτερο ήταν φυλαγμένο για το τέλος. Ναι, καλά καταλάβατε το Dust είναι ο καλύτερος -πιθανόν- επίλογος για την φετινή συλλογή καλοκαιρινών arcade. Ετοιμαστείτε να χαθείτε και να ταξιδέψετε στον παραμυθένιο και μαγικό κόσμο της Falana στο κείμενο που ακολουθεί.

Αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Dust, ενός πολεμιστή που έχει χάσει την ταυτότητά του αλλά και τον σκοπό του και γενικά έχει μια απώλεια μνήμης για τα πάντα γύρω του. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι για να ανακαλύψει το παρελθόν του. Σε αυτή του την περιπέτεια δεν θα είναι μόνος του καθώς θα έχει μαζί του ένα μαγικό σπαθί, τον Arah το οποίο πέρα από το ότι μπορεί και μιλάει θα μας βοηθήσει πολύ με τις συμβουλές του. Επίσης μαζί μας έχουμε την προστάτιδα του Arah, την αξιαγάπητη νυχτεριδούλα Fidget (nimbat όπως αυτοαποκαλείται μέσα στο παιχνίδι) η οποία πέρα από την πολύτιμη βοήθειά της στο ταξίδι μας, προσφέρει πολύ και έξυπνο γέλιο με τις ατάκες της. Το παιχνίδι προσφέρει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία η οποία ξεδιπλώνεται σιγά σιγά και θα κρατήσει το ενδιαφέρον μας μέχρι το τέλος – για αυτό δεν θα πούμε κάτι παραπάνω.

Το παιχνίδι αποτελεί μια μείξη 2D platform game μαζί με hack ‘n’ slay στοιχεία τα οποία συνοδεύονται από τα απαραίτητα levels και skills των RPG παιχνιδιών. Ας αναφερθούμε όμως στο κάθε είδος ξεχωριστά. Τα 2D γραφικά του παιχνιδιού και τα animations είναι, με μια λέξη, μαγευτικά. Η οθόνη μας θα γεμίσει με πολύχρωμες και παραμυθένιες περιοχές. Τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι τόσο ζωντανά που μοιάζουν σαν να είναι ζωγραφισμένα στο χέρι. Σίγουρα εάν ο Disney ζούσε θα ζήλευε λιγάκι!Είχαμε πολύ καιρό να δούμε τόσο όμορφα γραφικά τα οποία συμβάλλουν στο να χαρακτηριστεί το παιχνίδι ως ένα “διαμάντι” των games. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι στην μάχη που υπάρχει μια πανδαισία χρωμάτων και εφέ τα frames παραμένουν σταθερά. Τέλος, όπως σε κάθε platform game που σέβεται τον εαυτό του έτσι και στο Dust υπάρχει το απαραίτητο backtracking.

Πηγαίνοντας τώρα στο καθαρό gameplay του παιχνιδιού,το Dust βαδίζει στην λογική των hack ΄n΄ slash παιχνιδιών. Όπως είπαμε πιο πάνω το κύριο όπλο μας είναι ο Arah και σχεδόν όλες μας οι επιθέσεις γίνονται με αυτό. Ο χειρισμός είναι εξαιρετικά απλός, οπότε ετοιμαστείτε για ανελέητα combo και γενικά μια συνεχή δράση (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι υπάρχει achievement να κάνουμε 1000+ hit combo!). Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την Fidget η συμβολή της οποίας είναι καταλυτική. Η Fidget μπορεί να πετάξει projectiles τα οποία από μόνα τους κάνουν σχεδόν μηδενική ζημιά αλλά εάν συνδυαστούν με τον Arah τότε τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά (για τους αντιπάλους!). Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί μια πανέξυπνη κίνηση του δημιουργού γιατί πέρα από τα εντυπωσιακά εφέ και τις εκρήξεις που εμφανίζονται στην οθόνη μας, βοηθάνε να νικήσουμε πιο δυνατούς εχθρούς και bosses.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η ποικιλία των combo είναι σχετικά μικρή και γρήγορα θα βρεθούμε να πατάμε τον ίδιο συνδυασμό κουμπιών από την αρχή μέχρι το τέλος. Θα μπορούσε να υπήρχε περισσότερο βάθος σε αυτόν τον τομέα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το gameplay καταντάει βαρετό ή κουραστικό. Αντιθέτως, θα λέγαμε, είναι πέρα για πέρα διασκεδαστικό. Τέλος, τα RPG στοιχεία μπορεί να μην έχουν το βάθος ενός καθαρόαιμου RPG παιχνιδιού είναι εκεί όμως και η προσθήκη τους κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Καθώς πολεμάμε παίρνουμε πόντους εμπειρίας και αφού μαζέψουμε αρκετούς, ανεβαίνουμε level. Κάθε φορά που ανεβαίνουμε level βάζουμε έναν πόντο στις 4 διαφορετικές κατηγορίες (health, defense, attack, Fidget).Εδώ πρέπει να πούμε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε αποκλειστικά μόνο σε μια κατηγορία πόντους καθώς θα πρέπει όλες οι κατηγορίες να είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα. Τα διάφορα sidequests τα παίρνουμε από τους αρκετούς NPCs του παιχνιδιού και αφού τα ολοκληρώσουμε η ανταμοιβή μας μπορεί να είναι από χρήματα μέχρι εξοπλισμό όπως armor.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε και το crafting system το οποίο είναι πολύ απλό. Βρίσκουμε ένα blueprint, μαζεύουμε τα απαραίτητα υλικά και είμαστε έτοιμοι. Συνοπτικά τα RPG στοιχεία του παιχνιδιού είναι απλά, διασκεδαστικά και χαλαρωτικά χωρίς το τεράστιο βάθος αλλά αποτελούν το ευχάριστο διάλειμμα από την μάχη. Στον ακουστικό τομέα η δουλειά που έχει γίνει είναι φοβερή από όλες τις απόψεις. Το voice acting είναι ίσως το καλύτερο που έχουμε συναντήσει σε arcade. Ο Lucien Dodge, ο οποίος κάνει την φωνή του Dust καταφέρνει να μας μεταφέρει την ψυχολογία του πρωταγωνιστή και το γενικό μπέρδεμα που επικρατεί ”μέσα” του.

Ο Arah επίσης καταφέρνει να περάσει το ρόλο του ”σοφού” σπαθιού αλλά αυτή που κυριολεκτικά κλέβει την παράσταση είναι η Kimlinh Tran,η οποία “δίνει” φωνή στην Fidget. Πραγματικά, αφού τερματίσουμε το παιχνίδι, αυτό που θα μας έχει μείνει περισσότερο θα είναι η αξιαγάπητη Fidget με τις απίστευτες ατάκες της αλλά και την τόσο χαρακτηριστική φωνή της. Πραγματικά είχαμε καιρό να λατρέψουμε τόσο πολύ μια νυχτερίδα! Πέρα από το voice acting όμως οι χαλαρωτικές μελωδίες και οι ρυθμοί που παίζουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας, καταφέρνουν να κάνουν την περιπέτειά μας ένα παραμύθι που δεν θέλουμε να τελειώσει.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=Cg81GcutanQ’]

Συνοπτικά, το Dust είναι ένα πραγματικό αριστούργημα για την πλατφόρμα του XBLA και η αξία του γίνεται ακόμα μεγαλύτερη εάν σκεφτούμε ότι ουσιαστικά αποτελεί δημιούργημα ενός και μόνο ατόμου!Πολλοί μπορεί να λένε -και δικαίως είναι η αλήθεια- ότι η τιμή των 1200 MP είναι αρκετά υψηλή για arcade παιχνίδι αλλά εάν υπάρχει ένα arcade που τους αξίζει, τότε σίγουρα αυτό είναι το Dust. To προτείνουμε ανεπιφύλαχτα και οι 15+ ώρες που διαρκεί το παιχνίδι δεν θα σας απογοητεύσουν.

Βαθμολογία: 8.5/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Humble Hearts

Εταιρεία έκδοσης: Microsoft Studios

Αριθμός παιχτών: 1

Ηλικίες: PEGI 7

Επίσημη ιστοσελίδα: www.noogy.com