Dragon Ball XENOVERSE 2

Xbox One Review

Είναι τελικά ο πειραματισμός καλός στη βιομηχανία του gaming; Στη περίπτωση της Bandai Namco αποδεικνύεται πως είναι, αφού το νέο Dragon Ball: Xenoverse 2 φαίνεται πως είναι ο καλύτερος τίτλος σχετικά με το Dragon Ball Universe. Η εταιρία έκανε βελτίωσεις σε αρκετούς τομείς,  οι οποίοι έπασχαν στο πρώτο Xenoverse, παρουσιάζοντας κατα αυτόν τον τρόπο μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στους απανταχού φαν της σειράς.

Όπως και στο πρώτο Xenoverse τίτλο, οι παίκτες δημιουργούν το δικό τους χαρακτήρα, επιλέγοντας μια από τις 5 διαθέσιμες φυλές (Human, Saiyan, Namekian, Majin και η φυλή της Frieza) ο οποίος γίνεται Time Patroller, μέλος δηλαδή μιας επίλεκτης ομάδας μαχητών η οποία προστατεύει το χρονικό συνεχές, με αρχηγό την Supreme Kai of Time.

Όπως και στο πρώτο Xenoverse, οι Towa και Mira προσπαθούν να καταστρέψουν την ιστορία και τα γεγονότα του Dragon Ball universe. Αυτή τη φορά όμως οι παίκτες δε θα ξαναζήσουν απλά ήδη γνωστές μάχες, με το χαρακτήρα τους να βοηθάει τη κατάσταση. Το story του Dragon Ball: Xenoverse 2 εκτυλίσσεται γύρω από την ιδέα ότι πλέον οι Towa και Mira αλλάζουν πιο δραστικά τα γεγονότα μεταφέροντας εχθρούς από ένα συγκεκριμένο σημείο στο χρόνο, σε ένα άλλο. Για παράδειγμα κατά τη μάχη μεταξύ του Goku και του Majin Vegeta εμφανίζονται οι Broly και Majin Buu. Με αυτό το τρόπο δίνεται η αίσθηση στους παίκτες ότι ο χαρακτήρας που δημιούργησαν δεν παίρνει απλά μέρος στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του, αλλά βοηθάει πραγματικά σε έναν πιο «what if» τόνο.

Αφού οι παίκτες δημιουργήσουν το χαρακτήρα τους, μεταφέρονται στη πόλη Conton, ένας τεράστιος χώρος στον οποίο ζουν οι Time Patrollers o οποίος αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του τίτλου. Από εδώ οι παίκτες έχουν μια τεράστια σειρά επιλογών. Αρχικά στα διάφορα καταστήματα μπορούν να εξοπλίσουν τα χαρακτήρα τους με καινούργια ρούχα ή να αγοράσουν νέες κινήσεις, ξοδεύοντας τα zeni (νόμισμα στο κόσμο του Dragon Ball) που κερδίζουν μετά από κάθε επιτυχημένη αποστολή.

Μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν σε νέες τακτικές μάχης, παίρνοντας μαθήματα από  γνωστούς χαρακτήρες όπως ο Krillin και ο Piccolo, ενώ ακόμα μπορούν να επιλέξουν και έναν από αυτούς σαν προσωπικό τους εκπαιδευτή, μαθαίνοντας επιπλέον κινήσεις. Τέλος μπορούν να επιλέξουν ένα από τα αρκετά game modes. Είτε αυτό είναι το main story, τα parallel quests· παράλληλες «what if» ιστορίες, οι οποίες είναι είτε offline, είτε online μαζί με φίλους ενώ υπάρχει και το καθαρό fighting mode στο οποίο είναι διαθέσιμοι όλοι οι χαρακτήρες του τίτλου.

Το Dragon Ball: Xenoverse 2 είναι στο πυρήνα του ένα fighting game με RPG αλλά και MMO στοιχεία (κυρίως λόγω του ότι στην Conton City θα βρείτε και άλλους παίκτες με τους οποίους μπορείτε να παίξετε ένα από τα διαθέσιμα modes).

Το σύστημα μάχης είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το προκάτοχό του. Ο χειρισμός των μαχητών είναι πιο άμεσος και η ανταπόκριση του χειριστηρίου πολύ καλύτερη. Όμως…όσο περνάει ο χρόνος ενασχόλησης με τον τίτλο δημιουργείται μια περίεργη αίσθηση. Μπορεί οι χιλιάδες ειδικές κινήσεις που έχει ο τίτλος να δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε το στυλ μάχης του χαρακτήρα μας όπως εμείς θέλουμε, ωστόσο πολλές από αυτές αποδεικνύονται κάπως αδύναμες και άστοχες.

Το σύστημα κλειδώματος στόχου είναι αυτό που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, οδηγώντας το πολυπόθητο Kamehameha μας και άλλες κινήσεις, στο βρόντο. Έτσι σε βάθος χρόνου το πιο αποδοτικό combo είναι τα 9 Basic Attack στη σειρά ή 3 heavy attack αντίστοιχα. Δυστυχώς έτσι αφαιρείται σιγά σιγά η μαγεία του Dragon Ball, ειδικά στους πιο δύσκολους αντιπάλους.

Σε όλα τα mode του τίτλου φαίνεται ξεκάθαρα το πόσο καλοσχεδιασμένος αυτός είναι. Πολύ ζωντανά και με μεγάλη λεπτομέρεια, τα cell shaded γραφικά του Xenoverse 2 μεταφέρουν επιτυχημένα την αίσθηση του κόσμου του Dragon Ball. Στα ίδια επίπεδα κινείται και ο ήχος, όπου θα απολαύσουμε σχεδόν όλες τις γνωστές φωνές από τη σειρά (αγγλική μεταγλώτιση). Μικρά προβληματάκια υπάρχουν στο online κομμάτι του τίτλου, καθώς το lag είναι αναπόφευκτο, κάτι όμως που δε παρουσιάζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να καταστρέψει την εμπειρία των παικτών.

Το Dragon Ball: Xenoverse 2 πιθανόν να είναι το καλύτερο παιχνίδι βασισμένο σε αυτό το universe, μέχρι αυτή τη στιγμή, ίσως και το πιο ολοκληρωμένο θα έλεγα. Ωστόσο το κάπως κακό σύστημα μάχης οδηγεί τον τίτλο στο να γίνει αρκετά επαναλαμβανόμενος σε κάθε μάχη, όταν κιόλας το πιο αποδοτικό combo καταντάει αυτό των 9 basic attacks.

Ωστόσο η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στους υπόλοιπους τομείς, τον τοποθετεί αρκετά ψηλά στο «ράφι».

Πρέπει και μπορώ…για ακόμα μια φορά λοιπόν.

Γεράσιμος

rogerwat23gre