Dragon Age: Inquisition

Xbox One Review

Η σειρά Dragon Age, έχει περάσει από αρκετά σκαμπανεβάσματα από την στιγμή της δημιουργίας της, το 2009. Ο πρώτος τίτλος, το Dragon Age: Origins αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μου παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς κονσολών. Το λάτρεψα τόσο πολύ, που μάλιστα είχα καθίσει να γράψω ένα ολόκληρο achievement guide για να το ανεβάσω στο forum, από τα πρώτα μου post στην κοινότητα. Ο δεύτερος τίτλος από την άλλη, το Dragon Age II, έφερε πολλές αλλαγές στο gameplay και μάλλον πέρασε και δεν ακούμπησε. Όλοι λοιπόν περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία αλλά και επιφύλαξη να δούμε τον δρόμο που θα τραβούσε το Dragon Age: Inquisition, καθώς ήταν στην κυριολεξία ο τίτλος που θα μπορούσε είτε να αναστήσει, είτε να καταστρέψει το franchise. Και κατά την γνώμη μου τα κατάφερε περίφημα. Όχι επειδή κατάφερε να ενώσει το gameplay του πρώτου και του δεύτερου τίτλου, αλλά επειδή μέσω αυτού κατάφερε να παραμείνει ένας τίτλος πιστός στις ρίζες του και παράλληλα να αναπτύξει την δική του μοναδική ταυτότητα.

Το σκηνικό παραμένει σε όλους μας γνωστό, με το παιχνίδι να λαμβάνει χώρα για άλλη μια φορά στην ήπειρο του Thedas, εκεί που βιώσαμε και τους δύο προηγούμενους τίτλους. Αυτή την φορά όμως, το μέγεθος του χάρτη είναι πραγματικά τεράστιο, τέσσερις με πέντε φορές το μέγεθος της Ferelden. Βέβαια ο χάρτης δεν είναι ενιαίος, καθώς κάθε φορά θα επισκεφτόμαστε υποπεριοχές του, αλλά η ποικιλομορφία και η έκταση αυτών των περιοχών αρκεί για μην αισθανθούμε ούτε μια στιγμή ό,τι παίζουμε τα ίδια σημεία, ξανά και ξανά. Εξίσου γνωστοί είναι και αρκετοί από τους χαρακτήρες που θα συναντήσουμε στον δρόμο μας, με πρώτη και καλύτερη την Leliana αλλά και αρκετούς άλλους που δεν θα σας αποκαλύψω για να αποφύγω spoiler.

Χρονολογικά, η ιστορία μας τοποθετείται γύρω στα δέκα χρόνια μετά το τέλος του Dragon Age: Origins. Ένα συμβούλιο συγκαλείται μεταξύ των Mages, Templars και του Chantry στο οποίο παρευρίσκονται όλοι οι επικεφαλής κάθε τάγματος και το οποίο πηγαίνει πολύ στραβά, πολύ πολύ γρήγορα. Μετά από μια φονική έκρηξη η οποία σκοτώνει όσους ήταν παρόντες στο συμβούλιο, ένα μεγάλο ρήγμα ανοίγει στον ουρανό, από το οποίο αρχίζουν να ξεπηδούν δαίμονες μιας και βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το Fade, τον κόσμο των πνευμάτων. Μοναδικός επιζών αυτής της καταστροφής είναι ο κεντρικός χαρακτήρας μας, ο οποίος βγαίνει από ένα τέτοιο rift με ένα περίεργο σημάδι στο χέρι του, το οποίο του δίνει την δυνατότητα να κλείσει τα εν λόγω rifts. Με την βοήθεια της Leliana και της Cassandra Pentaghast ο ήρωάς μας θα ξαναδημιουργήσει το Inquisition, για να ανακαλύψει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση αλλά και για να κλείσει τα rifts που ανοίγουν σε ολόκληρο το Thedas.

Προφανώς και έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρόαιμο RPG, ίσως και το πρώτο αξιόλογο παιχνίδι αυτού του είδους και της κλίμακας από το launch του Xbox One, ένα χρόνο και κάτι πριν. Φυσικό επόμενο είναι λοιπόν το γεγονός, τα quest να παίζουν μεγάλο ρόλο και να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια του παιχνιδιού. Προς μεγάλη μου έκπληξη όμως, η Bioware έχει κατορθώσει να σμίξει με επιτυχία το quest system με την μεγαλεπήβολη οπτική που διέπει τον τίτλο. Με απλά λόγια δηλαδή, είτε ακολουθούμε το main story είτε κάνουμε κάποιο απλό side quest, είτε εξερευνούμε τον χάρτη, είτε ψάχνουμε κάποιον high dragon για να σκοτώσουμε, κάθε μας πράξη μέσα στο παιχνίδι φαντάζει φυσική και δένει με το gameplay του τίτλου. Όλα είναι εκεί για εμάς να τα βρούμε και μένει μονάχα επάνω μας η επιλογή, για το πιο μονοπάτι θέλουμε να ακολουθήσουμε.

Το βάθος του quest system δεν σταματάει όμως εκεί, με αρκετά από αυτά τα quest να αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους, όσο και με το υπόλοιπο παιχνίδι με πολύ ενδιαφέρον τρόπο. Για παράδειγμα αν ολοκληρώσουμε κάποιο μικρό mission από το war table -κάτι σαν game hub από το οποίο κάνουμε launch αποστολές με χρόνο στις οποίες δεν παίρνουμε εμείς μέρος – μπορεί να ανταμειφθούμε με κάποιο αντικείμενο ή να ανοίξουμε μια σειρά από άλλα quest τα οποία μας δίνουν favour στο party μας κλπ. Ταυτόγχρονα άλλα quest αναβαθμίζουν την δύναμη του Inquisition ως οργανισμού με αποτέλεσμα να ξεκλειδώνουμε perks με το πέρασμα του χρόνου τα οποία μας βοηθούν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο σύστημα το οποίο τραβάει τον παίχτη να του αφιερώσει χρόνο ώστε να εξερευνήσει το παιχνίδι στο έπακρο.

Με την ολοκλήρωση των quests και με την γενικότερη πρόοδο μας στο παιχνίδι ανταμειβόμαστε με XP το οποίο και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ανεβάσουμε level τόσο τον χαρακτήρα μας όσο και τα υπόλοιπα μέλη του party μας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πειράξουμε τα στατιστικά του χαρακτήρα μας, παρά μόνο το skill tree το οποίο ίσως να απογοητεύσει τους πιο hardcore RPGάδες, παρ’όλα αυτά το character progression είναι αρκετά καλοσχεδιασμένο με εξαίρεση ίσως την κλάση του Knight Enchanter που είναι oveporewered όσο δεν πάει. Σε γενικές γραμμές καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια ευρεία επιλογή από skill trees ανάλογα με τον αρχικό μας χαρακτήρα (mage, warrior, rogue) τα οποία περιέχουν τόσο passive όσο και active abilities. Γύρω στην μέση του παιχνιδιού θα επιλέξουμε μια specialization class η οποία θα μας ξεκλειδώσει ακόμα ένα skill tree με πιο ειδικές δυνάμεις οι οποίες συνήθως θα αποτελούν μονόδρομο για έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Αν ο χαρακτήρας μας μέχρι εκείνη την στιγμή δεν μας αρέσει, ή οι δυνατότητες που έχουμε επιλέξει, δεν ταιριάζουν στον τρόπο παιχνιδιού της specialization class μπορούμε πάντα να κάνουμε respec τον χαρακτήρα μας, την πρώτη φορά δωρεάν και μετά πληρώνοντας ένα μικρό in-game αντίτιμο σε gold.

Ένα επίσης θετικό στοιχείο, είναι το γεγονός ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή, μπορούμε να χειριστούμε και οποιοδήποτε άλλο από τα μέλη του party έχουμε στην διάθεση μας κάτι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούμε να δούμε σχεδόν όλα τα playstyles και τις abilities που υπάρχουν στο Dragon Age: Inquisition.

Όπως είναι λογικό, όλα αυτά τα abilities που ξεκλειδώνουμε βρίσκουν χρήση στο καλοσχεδιασμένο σύστημα μάχης που έχει αναπτύξει η Bioware για τον τίτλο. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα διπλό interface το οποίο ο χρήστης χρησιμοποιεί κατά το δοκούν όπως τον βολεύει.Η πρώτη επιλογή είναι μια top-down κάμερα η οποία μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε μια πιο στρατηγική προσέγγιση στο τρόπο παιχνιδιού μας, δίνοντας εντολές στους χαρακτήρες μας και προχωρώντας βήμα βήμα την κάθε μάχη. Αν και θυμίζει λίγο από Dragon Age: Origins η συγκεκριμένη επιλογή δεν προτιμάται και πολύ καθώς στερεί χρόνο ειδικά ενάντια σε αδύναμους αντιπάλους και πολλές φορές το range δεν αρκεί με αποτέλεσμα να παγώνουμε και ξεπαγώνουμε συνέχεια το gameplay. H δεύτερη επιλογή φέρνει περισσότερο σε Dragon Age II και είναι μια πιο action προσέγγιση στην οποία τα abilities μας αντιστοιχούν στα κουμπιά του χειριστηρίου. Εδώ αν και μπορούμε να χειριστούμε μόνο έναν χαρακτήρα την φορά, έχουμε την δυνατότητα να παίξουμε γρηγορότερα, απολαμβάνοντας περισσότερο το παιχνίδι. 

[fsg_gallery id=”7″]

Ένα επίσης θετικό στοιχείο του τίτλου είναι το πολύ όμορφο crafting system που το χαρακτηρίζει. Ουσιαστικά όσο προχωράμε στο παιχνίδι βρίσκουμε recipes και υλικά με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε τις εν λόγω συνταγές. Τόσο τα recipes όσο και τα υλικά χαρακτηρίζονται από ένα βαθμό σπανιότητας με αποτέλεσμα όσο πιο σπάνια υλικά χρησιμοποιούμε σε όσο πιο σπάνια recipes να ανταμοιβόμαστε με ένα πιο καλό και σπάνιο αντικείμενο. Πολλά από τα υλικά χρειάζονται βέβαια “φαρμάρισμα” για να τα αποκτήσουμε, όμως τα αντικείμενα που θα πάρουμε αξίζουν και με το παραπάνω τον χρόνο που θα ξοδέψουμε για να τα χτίσουμε.

Και αν όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να δικαιολογήσουν την αξία του Dragon Age: Inquisition, ο τίτλος έρχεται μαζί με ένα multiplayer αλά Mass Effect 3. Ουσιαστικά φτιάχνουμε ένα τυχαίο χαρακτήρα και μαζί με άλλους 3 συμπαίκτες ερχόμαστε αντιμέτωποι με ορδές από αντιπάλους των οποίων η δυσκολία κλιμακώνεται ανάλογα με τα waves που ολοκληρώνουμε. Είναι μια πεπατημένη συνταγή η οποία είχε βρει μεγάλη ανταπόκριση στον προηγούμενο τίτλο της Bioware, και την οποία η Bioware θέλει να συνεχίσει να υποστηρίζει πολύ σωστά με δωρεάν DLC προσθήκες.

Τελικά το Dragon Age επέστρεψε μεγαλύτερο και καλύτερο από ποτέ. Τα σκαμπανεβάσματα από τα οποία πέρασε η σειρά έχουν πλέον λάβει τέλος με το μέλλον της να διαγράφεται λαμπρό στον ορίζοντα. Κατά την γνώμη μου το Dragon Age: Inquisition αποτελεί έναν τίτλο που όλοι πρέπει να παίξουν και ειδικότερα οι φαν των RPG οι οποίοι περιμένουν πως και πως έναν τίτλο αυτού του είδους στην κονσόλα μας.

Άρης

Black Dog GR

%

Βαθμολογία