Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον χρόνο σαν έναν αυστηρό δάσκαλο που βάζει συνεχώς σε όλους και σε όλα διαγωνίσματα. Έτσι κάποια πράγματα στην ζωή τα περνάνε επιτυχώς και κάποια άλλα πάλι όχι. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για στην βιομηχανία του gaming ειδικά όταν πρόκειται για ένα παλιό παιχνίδι που αγαπήθηκε (και μισήθηκε) όσο λίγα. Το Doom 3: BFG Edition δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση και έτσι όσο μεγάλο όνομα και εάν κουβαλάει…θα πρέπει να περάσει και αυτό το διαγωνίσματα του. Πάμε να δούμε όμως στο κείμενο που ακολουθεί εάν το περνάει ή εάν μένει…μετεξεταστέο. Θα επικεντρωθούμε περισσότερο στο τρίτο μέρος της σειράς όχι επειδή δεν εκτιμούμε την άξια των δυο πρώτον (ποιος μπορεί να την αμφισβήτηση άλλωστε!) αλλά επειδή κυρίως οι όποιες αξιοσημείωτες αλλαγές γίνανε ήταν στο Doom 3.
Η ιστορία μας τοποθετεί γύρω στο έτος 2145. Οι άνθρωποι έχουνε αποικήσει στον Αρη και στους δορυφόρους του. Η Union Aerospace Corporation έχει δημιουργήσει μια ερευνητική εγκατάσταση στον πλανήτη όπου κάνει διάφορα πειράματα που αφορούν την ανάπτυξη προηγμένων όπλων, βιολογικών ερευνών και πειράματα τηλεμεταφοράς. Το τελευταίο ειδικά είναι όσο ύποπτο ακούγετε και όπως καταλαβαίνετε το κακό δεν αργεί να γίνει. Μετά από ένα ατύχημα ( ή μήπως όχι;) κάτι πάει στραβά και ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως. Εδώ αναλαμβάνουμε δράση εμείς με σκοπό να σταματήσουμε αυτή την κόλαση προτού προλάβει να φτάσει στη Γη. Το story ποτέ δεν ήταν το δυνατό χαρτί του Doom αλλά είναι αυτό που μας δίνει το έναυσμα για το μακελειό που θα ακολουθήσει.
Και ερχόμαστε στο pure-fun τομέα του παιχνιδιού και σε αυτό που η id ξέρει να κάνει καλύτερα από τις περισσότερες εταιρίες και μιλάμε φυσικά για το gameplay και για το shooting κομμάτι του παιχνιδιού. Ετοιμαστείτε για την απόλυτη corridor shooter εμπειρία ”ντυμένη” με ένα πέπλο από horror στοιχεία. Όπως σε όλα τα παιχνίδια Doom ο στόχος μας είναι να πάμε από το ένα σημείο στο άλλο, σκοτώνοντας οτιδήποτε δαιμονικό βρούμε μπροστά μας. Η μόνη διαφορά όμως στο Doom 3 είναι ότι πλέον βρίσκουμε non-player χαρακτήρες οι οποίοι μας βοηθάνε στο ταξίδι μας είτε παρέχοντας μας πληροφορίες είτε διάφορες αποστολές είτε ακόμα και όπλα. Μιας και αναφέραμε τα όπλα πρέπει να σημειώσουμε ότι το οπλοστάσιο του παιχνιδιού αποτελείτε από περίπου δέκα όπλα που ξεκινάνε από ένα απλό πιστόλι και φτάνουν μέχρι αλυσοπρίονο και εκτοξευτη ρουκετών. Οποιοδήποτε όπλο και να χρησιμοποιήσουμε η αίσθηση και το ”βάρος” που μας δίνει είναι πραγματικά απίστευτη.
Το συναίσθημα της απόλυτης ηδονής (με την καλή την έννοια) όταν σκοτώνουμε με την δικανη καραμπίνα ή όταν φορτίζουμε το Big Fucking Gun( BFG εξ ου και η ονομασία του παιχνιδιού) λίγα παιχνίδια μας την έχουν προσφέρει μέχρι τώρα. Όσα χρόνια και να περάσουν τα παιχνίδια της id έχουν μείνει στην ιστορία για αυτό το πράγμα, το αψεγάδιαστο shooting κομμάτι και δικαίως βέβαια. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μπορεί το gun game να είναι σχεδόν τέλειο ωστόσο από χειρισμό το παιχνίδι έχει αρκετά προβλήματα και αυτό έγκειτο στο γεγονός ότι τα όπλα τα διαλέγουμε κυρίως με τα LB και RB και έχουν μια γραμμική αλλαγή οπότε εάν θελήσουμε από το πιστόλι να πάμε στο plasma gun θα πρέπει να πατήσουμε αρκετές φορές το RB μέχρι να το βρούμε. Όπως είναι εύκολα κατανοητό σε μια δύσκολη στιγμή( που δεν είναι και λίγες ) αυτό πρακτικά σημαίνει θάνατος. Οι τυχόν συντομεύσεις που υπάρχουν στο d-pad δεν μπορούμε να πούμε ότι σώζουν την κατάσταση.
Όσον αφορά τους αντιπάλους αυτοί χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Τα ”zombies”, τα οποία είναι άνθρωποι που έχουν κυριευτεί από τις δυνάμεις της κολάσεως και μας επιτίθενται είτε με τα χέρια τους είτε με διάφορα αντικείμενα όπως γρύλοι είτε με αυτόματα(!) και τους δαίμονες οι οποίοι μας επιτίθενται κυρίως με μπάλες φωτιάς από μακριά ή με τα νύχια τους από κοντά. Το παιχνίδι δεν μας αφήνει να καταστρώσουμε κάποιου είδους τακτική αφού αυτή είναι μια και προφανής. Αδειάζουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε από μακριά γιατί εάν φτάσουν σε κοντινή απόσταση μάλλον είμαστε νεκροί. Αυτό κάποιους μπορεί να τους ενοχλήσει αλλά από την άλλη that’s how it must be done…
Από άποψη παρουσίασης τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνώριμα. Σκοτεινοί διάδρομοι παντού με χαμηλή φωτεινότητα και κάποιος δαίμονας να παραμονεύει στην γωνιά μαζί με μια ανατριχιαστική μουσική υπόκρουση είναι το μοτίβο που θα μας ακολουθήσει σχεδόν κατά την διάρκεια ολόκληρου του παιχνιδιού. Αιματοβαμμένοι τοίχοι και πτώμα συμπληρώνουν την εικόνα φρίκης όλης της διαστημικής βάσης. Εάν αναζητούσατε τόσο καιρό ένα horror παιχνίδι τότε το Doom 3 είναι εδώ. Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, ακόμα και μετά από τόσα playthrought πάντα θα ανοίγουμε με προσοχή την πόρτα γιατί πάντα κάτι θα κρύβετε από πίσω της το οποίο είναι έτοιμο…όχι πάντα με τις καλύτερες διαθέσεις.
Όπως είπαμε και ποιο πριν η id καταφέρνει να μας περάσει τον ίδιο φόβο που μας είχε περάσει και τότε. Η αλήθεια βέβαια είναι πως το γεγονός ότι πλέον μπορούμε να κρατάμε τον φακο ταυτόχρονα μαζί με το όπλο στερεί πολλούς πόντους από την κλειστοφοβικη ατμόσφαιρα αλλά και πάλι πρέπει να πάμε αρκετά πίσω για να βρούμε κάποιο παιχνίδι που να μας τρόμαξε όσο το Doom. Τα γραφικά έχουν υποστεί το κατάλληλο remake για να μπορούν να σταθούν ικανοποιητικά στις απατήσεις της νέας γενειάς. Βεβαία σε ορισμένες περιπτώσεις η ηλικία τους φαίνεται και μάλιστα με το παραπάνω αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι μας απογοητεύουν. Ένα αρνητικό όμως που παρατηρήσαμε και που η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε είναι η αδικαιολόγητη πτώση των frames.
Σε ορισμένες περιπτώσεις το frame drop είναι τόσο πολύ που το παιχνίδι γίνετε σχεδόν unplayable. Ευτυχώς η διάρκεια του είναι μικρή και καθως επανέρχεται μετά από μερικά δευτερόλεπτα στα κανονικά επίπεδα των 60 fps. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε τον λόγο που συμβαίνει αυτό αλλά ευελπιστούμε σε κάποιο είδος patch από την εταιρία ανάπτυξης. Κάθε Doom παιχνίδι που σέβεται τον εαυτό του έχει και multiplayer κομματι έτσι εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η BFG Edition. Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας άλλα από τις αρκετές φόρες που προσπαθήσαμε να βρούμε άτομα η προσπάθεια μας έπεσε στο κενό καθώς δεν βρήκαμε ούτε ένα οπότε δεν μπορούμε να κρίνουμε ούτε τα modes ούτε θεματάκια όπως connection κτλ.
Όσον αφορά το expansion pack το Resurrection of Evil ξεκινάει από κει που μας άφησε το κανονικό παιχνίδι. Δυο χρόνια μετά το τέλος του Doom 3 σε ένα αρχαιολογικό χώρο ένας γνώριμος κακός επιστρέφει. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν πολλά καινούργια πράγματα πέρα από τρία νέα όπλα και μερικούς νέους εχθρούς που όμως έχουνε την ίδια τακτική για να τους αντιμετωπίσουμε. Η διάρκεια του είναι περίπου 6 ώρες και σίγουρα εάν σε κάποιον άρεσε το αρχικό παιχνίδι δεν γίνετε να μην του αρέσει και αυτό. Τέλος, το Lost Mission είναι το νέο περιεχόμενο του πακέτου που αποτελείτε από 7 αποστολές οι οποίες κόπηκαν από την αρχική εκδοσή του τίτλου. Μάλλον δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα καθώς δεν αποτελεί τίποτα το ιδιαίτερο καθώς δεν εισάγει ούτε κάποιο νέο στοιχείο από άποψη story ούτε από άποψη gameplay.
Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε το κείμενο μας εάν δεν υπήρχε έστω και μια μικρή αναφορά στα πρώτα δυο παιχνίδια. Ναι μεν αποτελούν αυτούσια όπως πρωτοεμφανίστηκαν χωρίς κάποια περαιτέρω αλλαγή αλλά και πάλι μιλάμε για τον πατέρα των FPS που δικαίως έχει κερδίσει τον σεβασμό από ολους. Σίγουρα τα γραφικά(ή μάλλον τα pixels καλύτερα) θα απομακρύνουν τους περισσότερους από την ενασχόληση τους αλλά οι old-school gamers παίζοντας τα σίγουρα θα νιώσουν μια βαθιά συγκίνηση μέσα τους καθώς μιλάμε για παιχνίδια που μετράνε σχεδόν δυο δεκαετίες ζωής. Πολλοί από μας ξεκινήσαμε παίζοντας είτε Doom είτε Doom II. Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι και τα δυο παιχνίδια προσφέρουν co-op καθώς και multiplayer!
Κλείνοντας το κείμενο μας, το Doom 3 BFG τελικά περνάει το διαγώνισμα του αλλα…με βάση. Σίγουρα όσον αφορά το περιεχόμενο που προσφέρει το πακέτο τα λεφτά αξίζουν και με το παραπάνω. Το θέμα όμως είναι ότι τους νέους gamers ίσως να μην τους συγκινήσει το εν λογω πακέτο κυρίως γιατί έχουν μάθει και έχουν συνηθίσει σε διαφορετικό είδος First Person Shooter χωρίς αυτό να είναι κακό ή καλο. Οι old-school gamers όμως σίγουρα θα εκτιμήσουν την αξία του πακέτου καθώς ουσιαστικά με την αγορά του περνούνε την απόλυτη Doom εμπειρία. Έτσι και αλλιώς το πακέτο βγήκε για αυτούς. Welcome to hell…my old friend!
Βαθμολογία: 7.5/10
Εταιρεία ανάπτυξης: id Software
Εταιρεία έκδοσης: Bethesda
Αριθμός παιχτών: 1
Ηλικίες: PEGI 18
Επίσημη ιστοσελίδα: www.idsoftware.com/games/doom/