O Isaac Clarke, ο μηχανικός που έγινε ήρωας από το πουθενά επιστρέφει δυναμικά για μία ακόμη survival horror αποστολή. Στο τρίτο μέρος της σειράς μεταφερόμαστε στο παγωμένο πλανήτη Tau Volanis για να σώσουμε τη γνωστή μας Ellie και τη Marker Team η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο και εκπέμπει SOS. Η συγκεκριμένη ομάδα είχε ως σκοπό να κάνει κάποιες έρευνες σε μια παλιά αποικία που καταστράφηκε πριν από 200 περίπου χρόνια, αλλά κάτι πήγε πολύ στραβά…. Ναι, σωστά σκεφτήκατε! Οι Necromorphs επιστρέφουν αλλά και ένας νέος εχθρός κάνει την εμφάνιση του. Ο Isaac θα πρέπει τώρα, εκτός από το να πετσοκόβει τα άκρα των εξωγήινων, να πολεμήσει ενάντια στη τρομοκρατική ομάδα Unitologist η οποία έχει σα σκοπό να κάνει δική της τη δύναμη των Marker.

Το παιχνίδι παραμένει πιστό στα χνάρια που άφησαν τα Dead Space 1 και 2 ως ένα survival horror third person shooter, ενσωματώνοντας όμως και κάποια νέα χαρακτηριστικά και μηχανισμούς που το κάνουν να ξεχωρίζει. Για πρώτη φορά στη ιστορία της σειράς υπάρχει drop-in, drop out co-op play,  στο οποίο οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο του Sergeant John Carver. Πέραν από το κανονικό campaign mode, το co-op play περιέχει και κάποιες δευτερεύουσες αποστολές οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες στο single player κομμάτι του παιχνιδιού. Σε αρκετά σημεία επίσης απαιτείται η συνεργασία και των δύο παικτών για να λυθούν κάποιοι γρίφοι και puzzle, τα οποία στο single player game είναι πιο απλοϊκά. Όσοι ενδιαφέρονται να παίξουν συνεργατικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει online pass, και ως εκ τούτου μόνο οι κάτοχοι του original παιχνιδιού θα μπορέσουν να έχουν αυτή την εμπειρία….

Ακόμα μία νέα προσθήκη είναι τα νέο cover based shooting που ενσωματώθηκε στο παιχνίδι ως υποβοήθεια στη μάχη, καθώς πέρα από τα γνωστά μας Necromorphs οι παίκτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τους Unitologist στρατιώτες οι οποίοι είναι οπλισμένοι με όπλα και ρουκετοβόλα. Το σύστημα αυτό, αν και προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία στο τρόπο μάχης δεν είναι κάτι το οποίο θα εκτιμήσουν οι βετεράνοι των Dead Space. Το θετικό όμως είναι ότι μπορούν απλά να το αγνοήσουν και να παίξουν το παιχνίδι με το γνωστό trigger happy τρόπο. Το παιχνίδι έχει αφήσει λίγο πίσω του το survival horror, και έχει δώσει περισσότερη βάση στη δράση, όπως και να έχει όμως, το gameplay παραμένει απολαυστικό και χωρίς να κουράζει τον παίκτη.

Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που ενσωμάτωσε η Visceral στο παιχνίδι είναι το νέο crafting system! Ξεχάστε τα όσα κάνατε στα Benches! Πλέον μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας customized όπλα και να πειραματιστείτε με τα διαφορετικά parts για να μπορέσετε να βρείτε τη πιο αποτελεσματική μέθοδο κατατρόπωσης των εχθρών, ή το συνδυασμό o οποίος σας ταιριάζει καλύτερα. Το γεγονός ότι ο Isaac μπορεί να κουβαλήσει μόνο δύο διαφορετικά όπλα ταυτόχρονα βοηθάει πολύ στους άπειρους πειραματισμούς! Φανταστείτε πχ ένα plasma cutter με τη δυνατότητα χρήσης φωτιάς ή ηλεκτρισμού, ή ακόμα καλύτερα τη προτίμηση της γραφούσης, ένα heavy elite Line Gun με ενσωματωμένο τροχό/πριόνι στην κάνη αλά Gears of War! Οι συνδυασμοί που μπορεί να γίνουν είναι παρά πολλοί και κανένας δε θα μείνει δυσαρεστημένος από τα όπλα που μπορεί να κατασκευάσει.   Στο Bench η χρήση των νομισμάτων έχει εκλείψει, και τη θέση τους πλέον καταλαμβάνουν τα resources που συλλέγονται από τις διάφορες τοποθεσίες, από τα νεκρούς εχθρούς ή μέσω της χρήσης των scavenger bot, τα οποία αναλαμβάνουν να συλλέξουν resources για σας. Εδώ όμως βρίσκεται και ένα φάουλ από μεριάς Visceral, καθώς υπάρχει η δυνατότητα αγοράς resources με πραγματικά χρήματα μέσω micro transactions……. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε κάτι για να κατασκευάσετε το όπλο των ονείρων σας, απλά θα σας πάρει αρκετά περισσότερο χρόνο για να συλλέξετε τα απαραίτητα resources για αυτό……. Η διάρκεια του campaign μαζί με τις υπο-αποστολές είναι άκρως ικανοποιητική, καθώς μπορεί να πιάσει και το εικοσάωρο, έτσι θα έχετε άπλετο χρόνο να συλλέξετε τα resources που σας ενδιαφέρουν ή απλά να κάνετε λίγο farming!

Το κλειστοφοβικό περιβάλλον που ήταν το σήμα κατατεθέν της σειράς εναλλάσσεται αρμονικά με μία πλειάδα ανοιχτών τοποθεσιών, έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να μεταφερθείτε στη παγωμένη επιφάνεια του πλανήτη, να κάνετε περίπατο στο ανοιχτό διάστημα, αλλά και αναρρίχηση, για να καταφέρετε να φέρετε εις πέρας τα objective σας.

Οι γνωστές ικανότητες του Isaac,  Stasis και Kinesis επιστρέφουν δυναμικά και φαίνονται αρκετά χρήσιμες και στο εξωτερικό περιβάλλον καθώς θα χρειαστεί να μετακινήσετε φυσικά εμπόδια ή να επιβραδύνεται κάποιες κατολισθήσεις που θα σήμαιναν σίγουρο θάνατο!

Τα γραφικά του παιχνιδιού δείχνουν υπέροχα, έχοντας υποστεί αισθητή βελτίωση σε σχέση με τους προκατόχους του. Οι σκιές και οι φωτισμοί είναι καταπληκτικοί και καταφέρουν για μία ακόμη φορά να δημιουργήσουν μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα. Η βελτίωση αυτή φαίνεται ξεκάθαρα και στα facial animations, καθώς πλέον ο Isaac κυκλοφορεί για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς το γνωστό κράνος του και οι κινήσεις του φαίνονται απόλυτα φυσικές.

Η μουσική στο Dead Space 3 δίνει για μία ακόμα φορά ρεσιτάλ καθώς καταφέρνει να μεταφέρει το τρόμο, την ηρεμία αλλά και την ανασφάλεια στο παίκτη, ενώ τα ηχητικά εφέ δίνουν ρέστα (φροντίστε να έχετε δυνατά τον ήχο στη τηλεόραση σας λοιπόν)!

Εν κατακλείδι, το Dead Space 3, παρ’όλες  τις αλλαγές που έχει υποστεί, παραμένει ένα καταπληκτικό παιχνίδι το οποίο οι fan του είδους δε πρέπει να χάσουν! Ακριβώς επειδή έχει γίνει και πιο action-oriented θα κάνει σίγουρα εντύπωση και στου λάτρεις των 3rd person τίτλων δράσης! 

+Διάρκεια
+Ενσωμάτωση Co-Op
+Weapon Crafting
+Γραφικά/Ήχος

-Microtransactions
-Μείωση horror προς χάριν της δράσης
-Online Pass

Βαθμολογία:     8 / 10
Βέρα “Fonikh Soupia Μαυρωνά για το MyXbox.gr

Εταιρία Ανάπτυξης:    Visceral Games
Εταιρεία Έκδοσης:      EA
Ηλικίες: PEGI 18
Επίσημη Ιστοσελίδα: www.deadspace.com