Dead Rising 2

Εισαγωγή

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, η Capcom εντυπωσίασε τους κριτικούς και τους απανταχού gamers, με τον διασκεδαστικό τίτλο που η ίδια ανέπτυξε, το Dead Rising. Εν έτει 2010, η χαρακτηριστική πανδημία που μετατρέπει τους απλούς ανθρώπους σε νεκροζωντανούς βρίσκεται ακόμα σε έξαρση -κάτι που μπορούμε να παρατηρήσουμε πολύ εύκολα, καθώς ο αριθμός των ζόμπι κινείται και πάλι σε εξωπραγματικά μεγάλα επίπεδα. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας προβληματίζει σε καμία περίπτωση – εξάλλου στόχος του Dead Rising 2 είναι η εκ νέου αδιάκοπη και άνευ όρων διασκέδαση, μέσω της εξόντωσης των χιλιάδων ζόμπι, με μια πληθώρα εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας. Το δεύτερο παιχνίδι του franchise αναπτύσσεται από την Blue Castle Games, και όχι από την ίδια την Capcom. Το αν όμως καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες και στα υψηλά στάνταρ του προκατόχου του, είναι κάτι που θα απαντηθεί στο review που ετοιμάσαμε.

Dead Rising 2 Review

Σενάριο
Όσοι ασχολήθηκαν με το πρώτο παιχνίδι, σίγουρα θα θυμούνται τον δημοσιογράφο Frank West και τις περιπέτειές του, στην προσπάθειά του να τραβήξει εντυπωσιακές φωτογραφίες με θέμα τα προσφιλή μας ζόμπι. Παρόλα αυτά, στο Dead Rising 2, παίρνουμε τον ρόλο του Chuck Green, με το σενάριο να διαδραματίζεται πέντε χρόνια μετά τα γεγονότα του αρχικού Dead Rising. Ο Chuck καταφέρνει να καταφύγει μαζί με την κόρη του Katy, στην Fortune City, η οποία όπως μαρτυρά και το όνομά της κατακλύζεται από τα καζίνο, σαν ένα δεύτερο Las Vegas. Εκεί, οι δύο τους θα πρέπει να παλέψουν επί καθημερινής βάσεως για την επιβίωσή τους.
Δυστυχώς, εχθροί για τους πρωταγωνιστές μας δεν αποτελούν μόνο τα αιμοδιψή ζόμπι, αλλά και ο ίδιος ο χρόνος. Κι αυτό γιατί η Katy, όντας ημι-μολυσμένη, χρειάζεται κάθε 24 ώρες τη χορήγηση ενός ειδικού φαρμάκου, του Zombrex, για να μη μεταμορφωθεί και η ίδια σε ένα από τα τέρατα του παιχνιδιού. Παράλληλα, τα εναπομείναντα εγκόσμια media, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη προσπάθεια σκευωρίας και προπαγάνδας, αποδίδουν στον ήρωά μας ένα μερίδιο για τη δημιουργία και την επικρατούσα κατάσταση της επιδημίας. Οπότε, πέρα από την καθημερινή υποχρέωση εύρεσης και χορήγησης του φαρμάκου στην κόρη του, ο Chuck έχει 72 ώρες για να αποδείξει την αθωότητά του, μέχρι ο αμερικανικός στρατός να φτάσει στην Fortune City και να διασώσει όσους έχουν καταφέρει να κρατήσουν την ανθρώπινή τους υπόσταση.

Dead Rising 2 Review

Gameplay
Η φιλοσοφία του gameplay στο Dead Rising 2 συνοψίζεται στην απλή φράση “τεμάχιζε και βασίλευε“. Ο παίχτης έχει, πραγματικά, στη διάθεσή του ένα άπειρο οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει τις ορδές των άμυαλων ζόμπι. Σφυριά, τσεκούρια, καρέκλες, ψαλίδια, πυροσβεστήρες και σκούπες είναι κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά melee αντικείμενα, ενώ άξια αναφοράς είναι και τα κανονικά όπλα, όπως τα περίστροφα και οι καραμπίνες, τα οποία αποτελούν μια σίγουρη λύση, όχι όμως εξίσου διασκεδαστική και εντυπωσιακή με την πρώτη κατηγορία. Εξάλλου, έχουν ένα βασικό μειονέκτημα στον τρόπο χρήσης τους… Τα πυρομαχικά, που τα τροφοδοτούν, κάποια στιγμή τελειώνουν!
Η μεγαλύτερη καινοτομία που έχει εισαχθεί στον τίτλο, είναι αδιαμφισβήτητα η δυνατότητα συνδυασμού διαφορετικών θανατηφόρων αντικειμένων. Σκεφτείτε τι προκύπτει αν προσθέσουμε σ’ ένα ρόπαλο του baseball λίγα καρφιά ή αν ρίξουμε λάδι μηχανής σε γάντια του μποξ. Οι δυνατοί συνδυασμοί είναι πολυάριθμοι, αν και από την άλλη μεριά θα λέγαμε ότι φυσικά και υπάρχουν ενεργοί περιορισμοί. Με άλλα λόγια, οι εν λόγω συνδυασμοί είναι συγκεκριμένοι και δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε ό,τι αντικείμενο θέλουμε. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί η προσφερόμενη ποικιλία είναι κάτι παραπάνω από αρκετή. Το μόνο αποτέλεσμα της εν λόγω “πινελιάς” είναι η εύρεση όλο και περισσότερο χιουμοριστικών και διασκεδαστικών τρόπων διαμελισμού των ζόμπι.

Dead Rising 2 Review

Το παιχνίδι μας δίνει την ελευθερία να διασχίσουμε όλον τον δεδομένο χάρτη και να περιπλανηθούμε σε αυτόν, σκοτώνοντας την ώρα μας, είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά. Όμως, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα λαμβάνουμε υπενθυμίσεις για τις κύριες υποχρεώσεις μας, μέσω του ρολογιού μας. Πέρα από την κύρια πλοκή του σεναρίου, μπορούμε να συμμετάσχουμε σε δευτερεύουσες αποστολές, όπου καλούμαστε να σώσουμε τυχόν επιζώντες, ή να βγάλουμε από τη μέση διάφορους ψυχοπαθείς, που προκαλούν με τις “ορέξεις” τους.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι το παιχνίδι δεν υποχρεώνει τον παίχτη να πραγματοποιήσει με επιτυχία τις αποστολές αυτές, είτε είναι κύριες είτε συμπληρωματικές. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται να δούμε την περίφημη οθόνη “Game Over”. Ακόμα κι αν βαριόμαστε να ψάξουμε για το Zombrex και η Katy πεθάνει, το παιχνίδι θα συνεχιστεί κανονικά, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στη συνέχεια και στο σενάριο που θα ακολουθήσει. Να είστε σίγουροι ότι τέτοιου τύπου “εύκολες” αποφάσεις θα τις βρείτε μπροστά σας όμως, καθώς το παιχνίδι θα σας τιμωρήσει με άλλον τρόπο για τη φυγοπονία σας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο χαρακτήρας μας παίρνει πόντους, ανάλογα με τις ενέργειές του και ανεβαίνει αναλόγως επίπεδα. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν διάσωση επιζώντων, τεμαχισμό των νεκροζωντανών κλπ. Ανεβαίνοντας level caps, ξεκλειδώνουμε κινήσεις κι άλλες ικανότητες του Chuck, κάτι που θα μας διευκολύνει ακόμα περισσότερο στο έργο μας. Τέλος, το παιχνίδι προσφέρει δυνατότητα co-op, ώστε να αυξήσετε τη διασκέδασή σας, με τη συντροφιά ενός φίλου.

Dead Rising 2 Review

Γραφικά και Ήχος
Το επίπεδο των γραφικών κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, φανερά ανώτερα από τα αντίστοιχα του Dead Rising 1, χωρίς όμως να αποτελούν κάτι το εξαιρετικό, ενώ το framerate παραμένει σταθερό, ακόμα και με την παρουσία πολλών μονάδων στην οθόνη μας. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι αρκετά ζωντανός, και επισκεπτόμενοι τις διάφορες περιοχές και τα καταστήματα, παρατηρούμε ότι έχει προβλεφθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια στα αντικείμενα που απαρτίζουν τον χώρο. Σίγουρα, ο οπτικός τομέας δεν προσφέρει κάτι το επαναστατικό. Άλλωστε, δεν είναι αυτός και ο σκοπός του παιχνιδιού, το οποίο προσπαθεί να προσελκύσει τους παίχτες με τον απαράμιλλο μηχανισμό gameplay που διαθέτει.
Στο κομμάτι του ήχου, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορεί να θυμάται κανείς. Οι διάφοροι ήχοι του περιβάλλοντος, όπως π.χ. πόνου των συμμετεχόντων (πρωταγωνιστών και ζόμπι), των τεμαχισμών και των καταστροφών δουλεύουν όπως ακριβώς θα έπρεπε, ενώ οι διάλογοι που διαδραματίζονται στα cut-scenes είναι καλοδουλεμένοι και προσεγμένοι. Αρκετά αρνητικό βέβαια είναι η έλλειψη φωνής στις in-game συνομιλίες και η αντικατάστασή της με υπότιτλους.

Dead Rising 2 Review

Επίλογος
Αναμφίβολα, το Dead Rising 2 ακολουθεί πιστά τα χνάρια του προκατόχου του, βελτιώνοντας αρκετά τον μηχανισμό του gameplay, με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνει ακόμα πιο ψυχαγωγικός. Στόχος του εν λόγω sequel δεν είναι να στείλει κάποια μηνύματα ή να αναγκάσει τον παίχτη να σκεφτεί: μόνος στόχος είναι η διασκέδαση και η εξέλιξή της. Εξάλλου, το χιουμοριστικό ύφος του παιχνιδιού αφήνει το στίγμα του αρκετά φανερά, μέσα στην εξέλιξη του σεναρίου. Σοβαρό αρνητικό στοιχείο που συναντήσαμε είναι τα κάπως μεγάλα loading times (τα οποία μειώνονται, αν το παιχνίδι εγκατασταθεί στον σκληρό δίσκο). Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό σε καμία περίπτωση για να μας αλλάξει γνώμη. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι το Dead Rising 2 συγκαταλέγεται στους single player τίτλους της χρονιάς. Καλή διασκέδαση!

Flickr Gallery Dead Rising 2 Gallery @Flickr

Sonic GR @Xbox LIVE

Sonic GR για το MyXbox.gr