Dead Rising 4

Xbox One Review

Πόσο διασκεδαστικό είναι να “σκοτώνεις” zombies;

Πάντα έλεγα πως τα zombie είναι το καλύτερο πράγμα να πυροβολείς σε βιντεοπαιχνίδια. Είναι αργά, σιχαμερά και δε νιώθεις κανέναν ενδοιασμό ή ηθικό περιορισμό όταν πατάς τη σκανδάλη. Νιώθεις όμως παράλληλα να απειλείσαι κιόλας από αυτά, άρα όταν επιβιώνεις έχεις την αίσθηση ότι κάτι κατάφερες!


Η σειρά Dead Rising λοιπόν, πηγαίνει το “καθάρισμα” των zombies ένα βήμα παραπέρα…

Μερικά χρόνια από τα γεγονότα του πρώτου Dead Rising, ανακαινίζεται ένα νέο εμπορικό κέντρο (mall) – μιλάμε για τα τεράστια αμερικάνικα όχι αυτά τα junior που έχουμε εδώ – στην μικρή πόλη Willamette, όπου έλαβαν χώρα και τα συμβάντα του πρώτου τίτλου της σειράς. 

Την ημέρα του Black Friday, το εμπορικό γέμισε από καταναλωτές οι οποίοι θέλησαν να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις. Υπό άγνωστες συνθήκες όμως ξέσπασε και πάλι επιδημία η οποία μετέτρεψε όλο το mall σε zombie. Και κάπως έτσι ο γνωστός και αγαπητός Frank West αναγκάζεται να επιστρέψει στο Willamette ώστε να ξετρυπώσει το μυστήριο γύρω από το νέο outbreak.

Αρχικά το παιχνίδι μου φαινόταν κάπως “χαζό”. Λίγο παράξενη και με κενά υπόθεση, μερικά μη ρεαλιστικά συμβάντα και κουφοί διάλογοι, δεν έβγαζα πολύ νόημα. Όμως σταδιακά κατάλαβα πως το παιχνίδι δεν παρουσιάζεται ως “σοβαρό”. Περιέχει μια κωμική και σαρκαστική διάθεση που θυμίζει πολύ έντονα κωμικές περιπέτειες των 80’s-90’s.

Οκ το σενάριο δε περιμένεις να σε αφήσει και με το στόμα ανοιχτό, όμως το σκοπό του (zombie hacking & slashing ) τον δικαιολογεί. Τα γραφικά του είναι πολύ αξιοπρεπή και το frame rate σταθερό, ενώ οι ατάκες του Frank προσθέτουν μια πιο φανταχτερή νότα. Η όλη ουσία του παιχνιδιού είναι το gameplay

Ξεκινώντας από το mall αλλά μη όντας περιορισμένος μόνο σε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οτιδήποτε σαν όπλο για να εξολοθρεύσετε τις ορδές από zombie που σας κυνηγούν.

Το καλύτερο όμως είναι πως ο πολυμήχανος Frank μπορεί, αν βέβαια έχει το κατάλληλο blueprint στην κατοχή του, να συνδυάσει 2 αντικείμενα ώστε να δημιουργήσει ευφάνταστα “όπλα” τα οποία δίνουν στο παιχνίδι τη διάσταση του και ένα μεγάλο μέρος του ιδιαίτερου χαρακτήρα του. Από φανταστικά melee όπλα, μέχρι άκρως καταστροφικά οχήματα σίγουρα θα βρείτε έναν λόγο για αν κινηθείτε προς τις ορδές των zombie και όχι μακριά από αυτές.

Παράλληλα το παιχνίδι μετατρέπεται σε ένα mini κυνήγι θησαυρού προκειμένου να μαζέψετε τα σχέδια τα οποία μόνο λίγα δεν είναι, ενώ ταυτόγχρονα ανεβάζετε το επίπεδο του χαρακτήρα, αποκτώντας διάφορα skills και perks που κάνουν την επιβίωση ευκολότερη και το παιχνίδι πιο διασκεδαστικό.

Πολύ ωραία προσθήκη επίσης είναι και αυτή των διαφορετικών modes λήψεων στην φωτογραφική μηχανή του Frank, τα οποία είτε βοηθούν στην ανακάλυψη μυστικών τοποθεσιών, είτε στην απλή διασκέδαση (πχ selfie με zombie!!!).

Πόσο διασκεδαστικό είναι να “σκοτώνεις” zombies τελικά; Πολύ, όπως αποδεικνύει το Dead Rising 4. Το παιχνίδι έχει αρκετό υλικό για να σας απασχολήσει για πολλές ώρες, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα extra co-op αποστολών με φίλους, στην περίπτωση που το single player campaign δεν είναι της αρεσκείας σας.

Και το καλύτερο, όλα διαδραματίζονται σε μια άκρως διασκεδαστική, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!

Δημήτρης

Papafodimis