Εταιρεία ανάπτυξης: Blue Castle

Εταιρεία έκδοσης: Capcom

Αριθμός παιχτών: 1-2

Ηλικίες: PEGI 18

Επίσημη ιστοσελίδα: www.deadrising-2.com


Intro

Πριν από πέντε χρόνια ο Keiji Inafune, απογοητευμένος από την «εξέλιξη» των πρωταγωνιστών της σειράς Resident Evil (και μιλάμε φυσικά για τα zombies – ή καλύτερα την έλλειψη αυτών), αποφάσισε να δημιουργήσει μια καινούρια σειρά παιχνιδιών που -όπως ο ίδιος δήλωνε- θα αντικαθιστούσε το RΕ ως το νούμερο ένα IP της Capcom. Το αποτέλεσμα ήταν το Dead Rising, ένας τίτλος που εντυπωσίασε με τον τεχνικό του τομέα και την… κωμική προσέγγιση που είχε στο -πάντα αγαπημένο- θέμα της zombie απειλής.

Μπορεί ο Inafune να έπεσε έξω στις… προγνώσεις του, η επιτυχία του Dead Rising όμως ήταν αναμφισβήτητη, εξασφαλίζοντάς του ένα εξίσου -αν όχι περισσότερο- επιτυχημένο sequel, το Dead Rising 2.

Παρά τα εκατομμύρια πωλήσεων όμως, η Capcom αποφασίζει κατά την -πλέον- συνήθη τακτική της να μας παρουσιάσει το Dead Rising 2: Off the Record. Η απορία που θα μπορούσε βέβαια να έχει κάποιος, είναι απόλυτα λογική. Γιατί να ασχοληθεί με έναν standalone τίτλο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι DLC του προκατόχου του;  Η πρώτη απάντηση είναι προφανέστατη και ακούει στο όνομα… Frank West. Κρύβει όμως κάποιον άλλον «άσσο» στο μανίκι του; Ή μήπως τελικά η Capcom θα έπρεπε να κάνει… «cash out» όσο ήταν νωρίς;

Story/Gameplay

Το Off the Record, σε αντίθεση με την εντύπωση που δίνει στα πρώτα του λεπτά, δεν είναι ένα spin-off του DR2, αλλά ένα υποθετικό σενάριο. Έτσι θα ζήσουμε την -υποθετική- ιστορία του Frank West, η δόξα του οποίου έσβησε γρήγορα, με τον ίδιο να προσπαθεί να ξανατραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, λαμβάνοντας μέρος στο reality show της Fortune City, TIR. Αμέσως μετά το show, ο West θα ανακαλύψει πως ο παρουσιαστής του show κρύβεται πίσω από κάτι πολύ ύποπτο, ενώ σα διαβολική σύμπτωση, τα zombies θα καταφέρουν να απελευθερωθούν και να σπείρουν τον τρόμο στην πόλη του τζόγου.

Όσοι ασχολήθηκαν με το DR2, δεν πρόκειται να συναντήσουν πολλές διαφορές στο OtR. Η δράση παραμένει στην πλειονότητά της η ίδια, με εξαίρεση την εισαγωγή, ορισμένα cases και psycho fights, έναν τερματισμό-έκπληξη και μια καινούρια περιοχή της Fortune City, την Uranus Zone. Κατά τα άλλα η συνταγή παραμένει, με τον μεγαλύτερο εχθρό μας κατά τη διάρκεια της ιστορίας να είναι ο χρόνος, αφού θα προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τα cases πριν αυτός τελειώσει.

Τα Combo Cards είναι και εδώ παρόντα για να κάνουν την ζωή μας ευκολότερη, με ορισμένες ξεκαρδιστικές προσθήκες, ενώ με τον West επιστρέφει και η δυνατότητα να τραβάμε… αναμνηστικές φωτογραφίες της περιπέτειάς μας. Τέλος, μας δίνεται η δυνατότητα και πάλι να ζήσουμε την περιπέτεια παρέα και με κάποιον φίλο μας (ή και άγνωστο, αν προτιμάμε) σε co-op, όπου ο guest αναλαμβάνει τον ρόλο του… Chuck Greene (!).

 

Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν και οι παίκτες οι οποίοι δυσανασχετούσαν με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που δεν άφηναν τους παίκτες να…απολαύσουν τη σφαγή των απέθαντων. Με τόσους πολλούς και διασκεδαστικούς τρόπους, ποιός να τους κατηγορήσει άλλωστε; Τελικά, φαίνεται πως η Capcom άκουσε τα παράπονα των χρηστών και ενσωμάτωσε στο OtR το Sandbox Mode, ίσως τη σημαντικότερη προσθήκη του. Εδώ, όπως και ο West αναφωνεί, είναι η ώρα της διασκέδασης, με τους παίκτες να έχουν ολόκληρη την Fortune City στη διάθεσή τους, και μια ορδή από zombies που δεν έχει τέλος.

Δεν χρειάζεται κανείς να σκεφτεί πολύ για να προβεί στο προφανές συμπέρασμα. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα, στο Sandbox Mode -το οποίο οι παίκτες μπορούν να απολαύσουν και σε co-op- υπάρχει μια πληθώρα από challenges τα οποία χαρίζουν PP points και Combo Cards. Μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, ωστόσο η ενασχόληση με το Sandbox Mode μπορεί να κουράσει πολύ γρήγορα, αφού έτσι ουσιαστικά χάνεται το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Dead Rising, δηλαδή η μάχη με τον χρόνο.

Graphics/Sound

Ο τεχνικός τομέας έχει παραμείνει ο ίδιος, με ελάχιστες μικροβελτιώσεις. Όπως είναι λογικό, τα γραφικά αρχίζουν να δείχνουν την ηλικία τους, με τα textures πολλές φορές να προβληματίζουν και τα animations να είναι άκαμπτα. Ο αριθμός των zombies στην οθόνη έχει αυξηθεί, ενώ ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι τα loading times έχουν μειωθεί αισθητά. Από ηχητικής πλευράς ο τίτλος τα καταφέρνει πολύ καλά. Το voice acting όλων τα χαρακτήρων είναι εξαιρετικό, με την απαραίτητη δόση B-Movie ερμηνείας και τα ηχητικά εφέ (μαζί με τα συμπαθέστατα ζόμπι) να ακολουθούν στο ίδιο επίπεδο.

{youtube}ILwLoR3OFU4{/youtube}

Outro

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως με την κυκλοφορία του Dead Rising 2: Off the Record η Capcom «πιέζει» την τύχη της – και θα είχε δίκιο, εν μέρει. Η αλήθεια είναι πως το OtR είναι το DR2 όπως θα έπρεπε αυτό να είναι εξαρχής, ενώ παράλληλα αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για όποιον δεν είχε ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με τη σειρά. Από την άλλη, όσοι έχουν ζήσει το ξέσπασμα του Willamette αλλά και τις περιπέτειες του Chuck Greene, δύσκολα θα βρουν κάτι για να επιστρέψουν -πέραν του Chuck West.

He has covered wars, you know…

Βαθμολογία: 7 / 10

Κωνσταντίνος «Connie GR» Καλκάνης για το MyXbox.gr