Dawn of Ragnarök review (Assassin’s Creed: Valhalla)

by Απρ 5, 2022

ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ  

Το τρίτο Expansion του κόσμου του Assassin’s Creed: Valhalla είναι εδώ, για να μας μεταφέρει στον κόσμο του Σβαρταλφχάιμ και την ιστορία της αναζήτησης του γιου του Όντιν. Αν για κάποιο λόγο η περιγραφή θυμίζει άλλα games με αντίστοιχη μυθολογία, και λιγότερο προηγούμενους τίτλους ή DLC των Assassin’s Creed, αυτό είναι γιατί αυτό ακριβώς γίνεται και στο Dawn of Ragnarok.

Μέσω του κεντρικού χωριού του βασικού παιχνιδιού (ή με νέο save, για όσους δεν το έχουν παίξει ή θέλουν να δουν το expansion ξεχωριστά), μεταφερόμαστε και αναλαμβάνουμε το ρόλο του Odin. Σε ένα κόσμο που βρίσκεται στα όρια της καταστροφής, ο γιός του χαρακτήρα μας, Μπάλντρ, απειλείται – και τα πατρικά ένστικτα ενός θεού αναλαμβάνουν δράση.

Σουρεαλιστικά περιβάλλοντα, τιτάνιες δυνάμεις και πολλές νέες ικανότητες και δυνατότητες χαρακτηρίζουν το Dawn of Ragnarok. Τα περιβάλλοντα είναι, για μια ακόμα φορά, να τα χαζεύεις – με πανέμορφα χρώματα και λεπτομέρεια. Σχεδόν κάθε σημείο του χάρτη μοιάζει να έχει βγει από καρτ ποστάλ. Ο χάρτης είναι παρόμοιος με τα υπόλοιπα DLC, ενώ τα σημεία αναφοράς μας είναι πλέον τα Καταφύγια που έχουν δημιουργήσει οι Νάνοι για να αποδράσουν από τον κόσμο συγκρούσεων που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια.

Η βασική δομή του παιχνιδιού ακολουθεί το μονοπάτι που χάραξε το παιχνίδι (τόσο με τη βασική του έκδοση, όσο και με τα DLC), αλλά – σχεδόν σαν powered-up έκδοση του – χαρακτηρίζεται από θεϊκές μάχες, δυνάμεις και γενικά μια πιο “ουάου” αίσθηση.

Αυτό μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό, ανάλογα την οπτική μας. Το ότι, για παράδειγμα, ξεκινάμε το παιχνίδι με λίγες πληροφορίες για το τί/ποιός/πού, είναι κατά μια έννοια πρόβλημα. Παρά το ότι η ιστορία από την αρχή δείχνει τη δυναμική της και είναι καλογραμμένη, με απολαυστικούς διαλόγους κτλ, το ότι αναλαμβάνω ένα “άλλο” χαρακτήρα (και άλλο φύλο), δημιουργεί ένα κενό και δυσκολεύει (ίσως χωρίς να χρειάζεται) την ενσυναίσθηση με τον πρωταγωνιστή. Αυτό διορθώνεται μετά από μερικές ώρες – αλλά, ακριβώς αυτό, “μερικές ώρες”, κάτι που ίσως ξενίσει κάποιους gamers. Παράλληλα, είναι μια νέα αρχή, με νέες ικανότητες και νέα χαρακτηριστικά – κάτι που αν το πιάσουμε με φρέσκια διάθεση, ενδυναμώνει το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούμε να κατανοήσουμε τα κίνητρα, τη διάθεση αλλά και τη δυναμική του.

Οι νέες ικανότητές μας βασίζονται σε ένα αντικείμενο που πολύ γρήγορα έρχεται στα χέρια μας, το οποίο σταδιακά μας επιτρέπει να χειριστούμε μια σειρά από διαφορετικές δυνάμεις (δύο κάθε φορά). Αυτές ποικοίλουν από τη δυνατότητα να πάρουμε τη μορφή πουλιού και να πετάξουμε από τοποθεσία σε τοποθεσία για ένα διάστημα, να τηλεμεταφερθούμε, να περπατήσουμε στη λάβα χωρίς να καούμε και να αναστήσουμε αντιπάλους που θα μας βοηθήσουν στις πιο δύσκολες μάχες. Οι ικανότητες είναι λίγο-πολύ αντίστοιχες με αυτές που έχουμε δει σε άλλα games, και αν και ταιριάζουν στο χαρακτήρα και το game γενικότερα, είναι κάπως διεκπεραιωτικές. Η ιστορία σε μερικά σημεία απαιτεί να τις χρησιμοποιήσουμε, αλλά πέρα από αυτά, είναι περισσότερο συμπληρωματικές στο ήδη ευρύ φάσμα των ικανοτήτων μας.

Αυτό στο οποίο προσθέτουν ιδιαίτερο νόημα είναι το gameplay για όσους θέλουν να συνδυάσουν το νέο σετ με το λίγο πιο “Assassin’s” στυλ παιχνιδιού – από την εξερεύνηση και τα κρυμμένα collectibles, μέχρι τα πιο stealth και “ξαφνικά” χτυπήματα ενάντια στους αντιπάλους.

Το επίπεδο δυσκολίας είναι μάλλον λίγο χαμηλό, ειδικά για όσους έχουν αφιερώσει τριψήφιο αριθμό ορών (πχ για το βασικό παιχνίδι ή με τα DLC). Μια σειρά από νέα αντικείμενα, ένα νέο level για τον εξοπλισμό (με τη δύναμη των Νάνων!) και η όλη εμπειρία από το παιχνίδι μέχρι τώρα κάνει τη βασική ιστορία αρκετά προσβάσιμη, ενώ οι μάχες με τα bosses παραμένουν διασκεδαστικές, με στιγμές που μπορεί να δυσκολέψουν όσους δεν δείξουν την απαιτούμενη προσοχή.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ  

Έχουν περάσει μήνες από το τελευταίο DLC του Valhalla, και με το επόμενο παιχνίδι να απέχει άλλο τόσο (αν όχι περισσότερο), αυτή είναι η ευκαιρία για πολλούς από εμάς να ξαναπιάσουμε το παιχνίδι – είτε για να συνεχίσουμε κάποιο side quest, είτε για να ολοκληρώσουμε μόνο ό,τι νέο έχει να προσφέρει το expansion.

Χτίζοντας στους βασικούς μηχανισμούς του Valhalla, και επεκτείνοντας την ιστορία και το χαρακτήρα, το Dawn of Ragnarok, έρχεται να προσθέσει την ευκαιρία για όσους απόλαυσαν ήδη το παιχνίδι, να συνεχίσουν για μερικές ακόμα δεκάδες ώρες.

LAUNCH TRAILER

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Μια ανθρώπινη ιστορία στον κόσμο των θεών, με κίνητρα, φόβους και στιγμές ενσυναίσθησης είναι σχεδόν πάντα ευπρόσδεκτη. Για τους φίλους του Valhalla, το expansion θα επεκτείνει τον κόσμο και το παιχνίδι για αρκετές ώρες, με νέα στοιχεία που το καθιστούν απολαυστικό περιεχόμενο. Για όσους το ξεκινήσουν, δώστε του λίγο χρόνο – θα σας ανταμείψει.

Για τους φίλους των Assassin’s Creed γενικότερα, το expansion παραμένει διασκεδαστικό, αλλά έχει περισσότερο action και λιγότερο Assassin… Μερικές στιγμές παραπέμπουν στον κόσμο που έχουμε δει, γνωρίσει και μερικώς ανακαλύψει ήδη, αλλά η βασική πλοκή έχει να κάνει με ένα πατέρα που αναζητά τον γιό του, και είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα (και τους πάντες) για να το πετύχει.

Για όσους βρίσκουν κάτι ενδιαφέρον, διασκεδαστικό ή, έστω, μια απόδραση, σε οτιδήποτε από τα παραπάνω, το Dawn of Ragnarok είναι το expansion μας.

SCREENSHOTS

Dawn of Ragnarok Expansion (Assassin's Creed: Valhalla)