Η νέα προσθήκη της Crytek στην σειρά παιχνιδιών Crysis είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Από το 2007 και έπειτα κάθε παιχνίδι της συγκεκριμένης εταιρείας άφηνε με ανοιχτό το στόμα τους απανταχού gamer ανά την υφήλιο με τα εκπληκτικά γραφικά που είχε να επιδείξει. Εν έτη 2012 όμως, στο τέλος της τωρινής γενιάς κονσολών, ένας console gamer έχει δει και παίξει, τίτλους που φτάνουν τα γραφικά που μπορεί να αποδώσει η κονσόλα του στο έπακρο. Επομένως το Crysis 3 έχει πολλά περισσότερα και διαφορετικά στοιχήματα να κερδίσει και κανένα από αυτά δεν είναι τα visuals.
H ιστορία αυτή την φορά έχει για πρωταγωνιστή τον Prophet, κατά κόσμο γνωστό ως Laurence Barnes, διοικητή της Raptor Team των δύο προηγούμενων παιχνιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να αφήσει την ανθρώπινη φύση του και να ενωθεί με την nanosuit του σε ένα υβρίδιο ανθρώπου-εξωγήινου-μηχανής. Ο Psycho, πρωταγωνιστής του Crysis Warhead, διασώζει τον Prophet από τα χέρια της Cell και μαζί ξεκινούν την αντίσταση ενάντια στην εν λόγω εταιρεία. Α, και ενάντια των Ceph βεβαίως βεβαίως. Έχουμε λοιπόν μια λίγο μπερδεμένη ιστορία, χωρίς ξεκάθαρο αντίπαλο, καθορισμένη δομή και κάποιο major plot twist στο τέλος όπως στα προηγούμενα δύο παιχνίδια. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη μικρή διάρκεια του campaign αλλά αυτό φαίνεται να είναι κάτι το φυσιολογικό στα μοντέρνα FPS.
Η τοποθεσία στην οποία το παιχνίδι λαμβάνει χώρα είναι όπως και στο Crysis 2, η Νέα Υόρκη, ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτή. Δεν έχουμε δηλαδή τις επικές μάχες του Crysis 2 στα γνωστά τοπόσημα της πόλης, όπου έβλεπες ένα κατεστραμμένο Central Station αλλά κάτι που φέρνει πιο πολύ στην υπερβολική χλωρίδα του πρώτου Crysis. Ουσιαστικά το Crysis 3 είναι μία μίξη των 2 προηγούμενων τίτλων, όμως αυτό είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα του τίτλου. Προσπαθεί να προωθήσει τα θετικά στοιχεία των παλαιότερων παιχνιδιών χάνοντας όμως κάπου στην πορεία την δική του ταυτότητα.
Αντίθετα, σε οτιδήποτε αφορά το gameplay έχουμε μια σαφή βελτίωση σε σχέση με το Crysis 2. Κύριο χαρακτηριστικό σε αυτόν τον τομέα είναι η προσθήκη gadget καθώς επίσης αξιοσημείωτη είναι και η προσθήκη περισσότερων open-world περιβαλλόντων. Το κύριο gadget που θα χρησιμοποιείτε είναι το Predator Bow, το οποίο εισάγει και πολλές stealth προσεγγίσεις στο παιχνίδι, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το Active Camo. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι οι παίκτες δεν μπορούν να πάρουν ένα όπλο και να ορμήσουν στην μάχη άλα John Rambo. Η Crytek έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μια πολύ ωραία αντίθεση μεταξύ κυνηγού και κυνηγημένου και αφήνει τον παίκτη να αναλάβει τον εκάστοτε ρόλο ανάλογα με το κέφι του. Πολύ ωραία είναι και η προσθήκη των δευτερευόντων gadget όπως για παράδειγμα του hacking και του tactical visor τα οποία δίνουν βάθος στο gameplay, με αποτέλεσμα αυτό να ξεφεύγει από μια απλή μετάβαση από το σημείο Α στο σημείο Β με μπόλικους πυροβολισμούς ενδιάμεσα.
Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε τα κλασικά πλέον armour και stealth modes τα οποία κάνουν και εδώ την εμφάνιση τους, όπως επίσης και το customization στα όπλα που σηκώνετε καθώς και στο nanosuit σας. Όλα αυτά σίγουρα δεν ανακαλύπτουν εκ νέου τον τροχό, όμως είναι σίγουρα καλοδεχούμενα στοιχεία.
Ο οπτικοακουστικός τομέας είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ταυτόχρονα αρνητικό στοιχείο του τίτλου. Όχι δεν τρελάθηκα ξαφνικά, εξηγούμαι παρακάτω.
Προφανώς και τα γραφικά του Crysis 3 είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει στην τωρινή γενιά κονσολών. Τα τοπία φαίνονται πανέμορφα, τα εφέ είναι καθηλωτικά και γενικά ο οπτικός τομέας είναι χάρμα οφθαλμών. Παρ’ όλα αυτά η γερασμένη πλέον αρχιτεκτονική της τωρινής γενιάς με το ζόρι μπορεί να υποστηρίξει τον τίτλο και αυτό είναι εμφανές από τις πρώτες στιγμές ενασχόλησης με το παιχνίδι. Πολλά textures αργούν να φορτώσουν ενώ ο τίτλος φαίνεται “πιξελιασμένος” -συγχωρέστε με για τον μη δόκιμο όρο- ως επί το πλείστων. Γενικά το ίδιο παιχνίδι στις κονσόλες και σε ένα pc με medium προς high settings είναι η μέρα με την νύχτα. Μια βόλτα από το youtube θα σας πείσει.
Η μουσική είναι αρκετά καλή και ατμοσφαιρική, με το κομμάτι του κυρίως μενού να κολλάει στο κεφάλι από την πρώτη στιγμή. Το ίδιο δεν μπορεί ναι ειπωθεί και για το voice acting, το οποίο θα μπορούσε να είναι πολύ πιο βελτιωμένο.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, το multiplayer τμήμα του παιχνιδιού είναι πολύ απολαυστικό. Περιέχει 11 διαφορετικούς τύπους παιχνιδιών για να επιλέξετε, αν και μερικοί είναι απλά κλασικοί τύποι με μερικές μικροδιαφορές. Κάποιοι είναι χωρίς nanosuit(!) ενώ ιδιαίτερα ξεχωρίζουν τα hunter mode -κάτι σαν infection με αόρατους αντιπάλους- και το developers choice, όπου οι δημιουργοί του παιχνιδιού επιλέγουν τι ματς θα παίξουν οι παίκτες. Αν λάβουμε υπόψιν και τους 12 διαφορετικούς launch χάρτες καθώς και το απύθμενο βάθος που δίνουν στον τίτλο τα διάφορα challenges, unlockables και customizations τότε έχουμε στα χέρια μας ένα εκρηκτικό πακέτο. Σίγουρα υπάρχουν μικροπροβλήματα για τους Έλληνες παίκτες σε ότι αφορά την συνδεσιμότητα αλλά δεν είναι αρκετά για να χαλάσουν την εμπειρία του παιχνιδιού.
Σε γενικές γραμμές το Crysis 3 είναι μια εμπειρία που σε πάει από το κρύο στην ζέστη και το αντίστροφο. Σαν τίτλος εν τέλει είναι αρκετά καλός αλλά σίγουρα με τα ίδια λεφτά μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο άλλο FPS το οποίο και να ευχαριστηθείτε περισσότερο, ιδιαίτερα με την παρέα σας. Θα μπορούσαμε να πούμε εύκολα πως είναι ένα καλογυαλισμένο first person shooter αλλά χωρίς την ξεχωριστή ταυτότητα που κάνει άλλα παιχνίδια του genre μοναδικά.
+ Απίστευτα γραφικά
+ Multiplayer με βάθος
– Η καινούρια stealth προσέγγιση είναι εξαιρετική
– Μικρό Campaign
– Έλλειψη Ταυτότητας
Βαθμολογία: 7.5/10
Εταιρία Ανάπτυξης: Crytek
Εταιρία Έκδοσης: Electronic Arts
Αριθμός Παικτών: 1
Ηλικίες: Pegi 18
Επίσημη Ιστοσελίδα: www.crysis.com