Το πέμπτο παιχνίδι της σειράς Crash Time, ή Alarm für Cobra 11 όπως είναι γνωστό στη Γερμανία, κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες στα ράφια των καταστημάτων, με την Synetic να προσπαθεί να βελτιώσει αρκετά το παιχνίδι της. Μάλιστα, μετά τις πάρα πολύ άσχημες κριτικές και βαθμολογίες που έχουν δεχθεί τα προηγούμενα παιχνίδια, είναι άξιο απορίας πως υπάρχουν χρηματοδότες για ακόμα ένα Crash Time. Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με κανέναν τίτλο του franchise, το Alarm für Cobra 11 είναι μια γερμανική αστυνομική τηλεοπτική σειρά που τρέχει από το 1996, με πρωταγωνιστές τους Ben και Semir. Οι δυο τους, λοιπόν, έχουν βρεθεί σε διάφορες καταστάσεις, προκειμένου να κυνηγήσουν και να συλλάβουν εγκληματίες.

Αυτήν τη φορά, στο Crash Time 5: Undercover οι δύο αστυνομικοί προσπαθούν να διεισδύσουν σε οκτώ διαφορετικές συμμορίες, οι οποίες βρίσκονται υπό τις εντολές μεγάλων gangsters που ελέγχουν όλες τις παράνομες δραστηριότητες στις γειτονιές. Το σενάριο ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, και οι νέες λειτουργίες που έχουν προστεθεί στο παιχνίδι θα μπορούσαν να το ανεβάσουν ένα σκαλί πιο πάνω, αλλά φαίνεται πως η Synetic… απλά δεν το έχει. Καλό θα ήταν να αναφερθεί πως, όπως και οι προηγούμενοι τίτλου της σειράς, το παιχνίδι περιορίζεται στο racing κομμάτι. Δηλαδή, υπάρχουν μόνο καταδιώξεις και κυνηγητά με τα αυτοκίνητα. Στο Crash Time 5: Undercover, λοιπόν, ο developer δανείστηκε αρκετές λειτουργίες από άλλα επιτυχημένα racing παιχνίδια.

Έτσι, έχουμε αρκετά καλούδια στη διάθεσή μας που διευκολύνουν το να συλλάβουμε τους εγκληματίες. EMP, καρφιά και λάδια στο δρόμο είναι μόνο μερικά από τα «όπλα» που μας δίνονται σε συγκεκριμένες πίστες. Επίσης, αρκετές φορές θα έχουμε ασπίδα γύρω από το αυτοκίνητό μας, αποφεύγοντας όλες τις εχθρικές επιθέσεις, ενώ σε μερικές αποστολές που πετάμε ή «πιάνουμε» αποδεικτικά στοιχεία, το παιχνίδι μετατρέπεται σε ένα… Mario Kart, καθώς εκσφενδονίζονται ακόμα και βόμβες! Φαίνεται πως η Synetic προσπάθησε να πιάσει όλο το φάσμα των arcade racing παιχνιδιών, προκειμένου να διαφοροποιήσει προς το καλό το παιχνίδι της.

Βέβαια, υπάρχει ένα κατατοπιστικότατο tutorial, το οποίο αναλαμβάνει να μας εξηγήσει όλες τις καινούργιες λειτουργίες, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις αποστολές που θα ακολουθήσουν. Το campaign χωρίζεται σε οκτώ κεφάλαια, όσα και τα bosses που υπάρχουν, με το κάθε ένα από αυτά να περιλαμβάνει επτά αποστολές. Στις αποστολές, λοιπόν, συνήθως πρέπει να αποδείξουμε στα μέλη τις συμμορίας πως είμαστε ένας από αυτούς, παράνομος. Θα χρειαστεί να ξεφύγουμε από την αστυνομία, να παραδώσουμε κλεμμένα αυτοκίνητα, ακόμα και να καταστρέψουμε αντιπάλους, αλλά καμία από αυτές δεν ξεφεύγει από το ίδιο μοτίβο (πήγαινε στο Α, πάρε κάτι, τερμάτισε στο Β).

Φυσικά, υπάρχουν και εκείνες στις οποίες θα χρειαστεί σαν αστυνομικός να καταδιώξουμε street racers και εγκληματίες, προσφέροντας μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Όσον αφορά το gameplay του παιχνιδιού, έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Ο ρεαλισμός απουσιάζει, ο χειρισμός παραμένει απλός και συμπαθητικός, χωρίς να προσφέρει τίποτα το καινοτόμο. Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για driving physics, καθώς… απλά δεν υπάρχουν! Ακόμα ένα αρνητικό στοιχείο είναι το reset system που έχει ενσωματώσει η Synetic.

Όταν, λοιπόν, βρεθούμε εκτός δρόμου για μερικά δευτερόλεπτα, ή αν τυχών τουμπάρει και καταστραφεί το αυτοκίνητό μας, το παιχνίδι μας επαναφέρει, αλλά τις περισσότερες φορές θα βρεθούμε πολλά μέτρα πίσω από τους υπόλοιπους, σε σημείο να μην καταφέρουμε να τους φτάσουμε ποτέ. Το ίδιο συμβαίνει και όταν είμαστε σε καταδίωξη, όπου θα χρειαστεί να ξοδέψουμε πολλά λεπτά από το χρόνο μας για να πλησιάσουμε τους άλλους.

Τέλος, ο οπτικός τομέας του Crash Time 5: Undercover δεν έχει βελτιωθεί καθόλου από το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς, και παραμένει απλός και λιτός. Τις περισσότερες φορές βρισκόμαστε σε τεράστιους δρόμους, πλαισιωμένους από βουνά και πεδιάδες, με την Synetic να αποφεύγει για άλλη μια φορά τα πολύπλοκα αστικά περιβάλλοντα. Το μεγαλύτερο αρνητικό στοιχείο βρίσκεται στο voice-over, καθώς οι γερμανοί ηθοποιοί δεν καταφέρνουν σε καμία περίπτωση να «νιώσουν» το παιχνίδι, με τους διαλόγους να προκαλούν… περίεργα συναισθήματα!

Συνοψίζοντας, ούτε το Crash Time 5: Undercover δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη μετριότητα. Η Synetic κατέβαλε φιλόδοξη προσπάθεια να βελτιώσει το παιχνίδι, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χτυπήσει τον ανταγωνισμό. Για άλλη μια χρονιά, με το Crash Time θα ασχοληθούν μονάχα οι γερμανοί λάτρεις της τηλεοπτικής σειράς.

Βαθμολογία: 4/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Synetic

Εταιρεία έκδοσης: dtp Entertainment

Αριθμός παιχτών: 1-8

Ηλικίες: PEGI 12

Επίσημη ιστοσελίδα: www.cobra11-game.de