Bus Simulator Review

by | Οκτ 17, 2019

Μια σειρά με πολυετή παρουσία στο PC, το Bus Simulator, κάνει επιτέλους το ντεμπούτο της στις κονσόλες και πιο συγκεκριμένα στο Xbox One και PS4. Το παιχνίδι είναι developed από το Αυστριακό στούντιο StillAlive και γίνεται published από την Γερμανική Astragon Games. Τί συμβαίνει λοιπόν όταν το πιο μονότονο πράγμα του κόσμου συνδυάζει Αυστριακή τέχνη και Γερμανική ποιότητα; Ας ελπίσουμε κάτι καλύτερο από τον τελευταίο που συνδύασε αυτά τα δύο.

Το παιχνίδι ξεκινάει και μας ζητάει να ιδρύσουμε την δική μας εταιρεία λεωφορείων, με σκοπό να αναλάβουμε ξανά τις συγκοινωνίες σε μια μεγάλη πόλη που αποτελείται από 12 ξεχωριστές περιοχές ή γειτονιές. Κάθε αποστολή που μας δίνεται αποτελείται από μικρότερους στόχους που πρέπει να ολοκληρώσουμε, έτσι ώστε να ξεκλειδώσουμε νέες περιοχές και να προχωρήσουμε το παιχνίδι. Αυτές οι αποστολές και οι στόχοι ποικίλουν στην αρχή, αλλά όσο προχωράει το παιχνίδι αρχίζουν να επαναλαμβάνονται.

Γενικός στόχος του παιχνιδιού είναι να χτίσουμε μια ανταγωνιστική εταιρεία λεωφορείων ικανή να κερδίσει το κοινό πίσω και να επεκταθούμε σε όλους τους 12 δήμους της πόλης. Αυτό γίνεται σιγά σιγά, μεγαλώνοντας τα δρομολόγια, προσλαμβάνοντας οδηγούς και αγοράζοντας επιπλέον λεωφορεία. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι το παιχνίδι περιέχει 8 αυθεντικά λεωφορεία από 4 διαφορετικούς κατασκευαστές, όπως η Mercedes- Benz και η Ivenco. Κάθε λεωφορείο έχει τα χαρακτηριστικά του και οδηγείται στον δρόμο διαφορετικά από το άλλο.

 

Το gameplay όσον αφορά την οδήγηση και την αίσθηση του λεωφορείου παίρνει άριστα. Είναι το πιο καλοδουλεμένο κομμάτι του τίτλου και εκεί που βασίζεται ο πυρήνας του. Έχουν δώσει τρομερή έμφαση σε όλες τις λεπτομέρειες του οχήματος, καθώς και στις μεταβλητές μιας διαδρομής. Μπορεί μια μέρα λόγω έργων να χρειαστεί να αλλάξει το δρομολόγιο ή λόγω εθνικής εορτής να είναι οι δρόμοι γεμάτοι. Επίσης μπορεί μέσα στο λεωφορείο κάποιος επιβάτης να μπλοκάρει την πόρτα ή να ακούει δυνατά μουσική. Σε όλα αυτά δίνεται μια ευκαιρία στον παίχτη για να αντιδράσει και να τα διαχειριστεί αναλόγως.

BS-Screenshot-02

Ένα μεγάλο προτέρημα του παιχνιδιού είναι ότι προσφέρει multiplayer co-op με έως και 4 άτομα. Αυτό επιτρέπει όλους τους παίχτες να παίζουν παράλληλα στον ίδιο κόσμο και είτε ο καθένας να εκτελεί την δική του διαδρομή ή να ξεκινήσουν κάποιες από τις co-op αποστολές που προσφέρει το παιχνίδι. Ήταν σίγουρα κάτι που δεν περίμενα να βρω σε έναν τέτοιο τίτλο και που προσέφερε στιγμές γέλιου.

 

Ο τίτλος είναι χτισμένος μέσω της Unreal Engine και ενώ δεν θα δούμε τίποτα το πρωτοποριακό ή που να μας κόψει την ανάσα, όλος ο κόσμος από τα κτίρια της πόλης μέχρι τα αμάξια στους δρόμους είναι ευχάριστα δουλεμένα και κάνουν τον κόσμο του παιχνιδιού να δίνει μια αίσθηση ζωντάνιας και πλούτου. Αυτό είναι ουσιαστικό καθώς αυτοί οι παράγοντες είναι που κάνουν την κάθε διαδρομή ξεχωριστή και της δίνουν έναν χαρακτήρα απόλαυσης. Όλα τα λεωφορεία είναι πολύ λεπτομερώς σχεδιασμένα και προσεγμένα, εσωτερικά και εξωτερικά. Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με τα λεωφορεία τα υπόλοιπα αμάξια και NPCs του κόσμου δεν έχουν πολλές λεπτομέρειες ή χαρακτηριστικά.

BS-Screenshot-03

Στα αρνητικά του τίτλου είναι σίγουρα το πόσο πρόχειρα φτιαγμένο είναι το κεντρικό μενού. Πολύ συχνά εμφανίζονται bugs που κολλάνε δύο μενού μαζί και δεν μπορεί ο παίχτης να κάνει κάτι. Αρκετά από τα game mechanics δεν εξηγούνται μέσα στο παιχνίδι με αποτέλεσμα κάποιες φορές το Google να γίνεται ο μοναδικός βοηθός για το πώς μπορεί να ολοκληρωθεί μια αποστολή. Επίσης μερικές φορές το description στο μενού για τα settings δεν εμφανίζεται σωστά για την επιλογή που θέλουμε αλλά για την αμέσως προηγούμενη. Επίσης το Cashier mode είναι το πιο εκνευριστικό mechanic που συνάντησα σε ένα τέτοιο παιχνίδι, καθώς για να βγάζει ο παίχτης εισιτήρια στους NPCs χάνεται πολύτιμος χρόνος και σπάει κάπως την ροή της διαδρομής. Ευτυχώς είναι μια επιλογή που μπορεί να αφαιρεθεί πριν κάθε διαδρομή. Δεν γίνεται να μην αναφέρω ότι το ΑΙ των NPCs μερικές φορές δεν βγάζει νόημα και προκαλεί προβλήματα/μποτιλιαρίσματα. Αυτό ίσως να το έχουν κάνει επίτηδες οι developers βέβαια για να δημιουργήσουν ένα ρεαλιστικό σενάριο χάους και τεντωμένων νεύρων στους δρόμους. Τέλος, το performance του παιχνιδιού δεν είναι σε καθόλου ικανοποιητικά επίπεδα, με χαμηλά frames και ενίοτε κάποια κολλήματα.

 Στο σύνολο του το παιχνίδι καταφέρνει να επιτύχει σε αυτό που πραγματεύεται, είναι ένα πολύ καλό bus simulator. Το πρόβλημα είναι ότι όλα τα πράγματα που συμπληρώνουν αυτό το simulation είναι λίγο πρόχειρα φτιαγμένα. Παρόλα αυτά, για αυτούς που θέλουν να βιώσουν την καρέκλα του οδηγού ενός λεωφορείου είναι ότι πρέπει. Είναι μια διαφορετική αλλά ταυτόχρονα και ευχάριστη διαδρομή.

Γεράσιμος

rogerwat23GRE