Το Brave μας παρουσιάζει το ηρωικό ταξίδι της πριγκίπισσας Merida, η οποία στη προσπάθεια της να αλλάξει το πεπρωμένο της ζητάει τη βοήθεια μίας εκκεντρικής μάγισσας! Η μάγισσα όμως προδίδει τη Merida, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να μετατρέψει τη μητέρα της και τα τρίδυμα αδέλφια της σε αρκούδες, και να ανοίξει το δρόμο στη… μαυρίλα του Blight και στον ερχομό της δαιμονικής αρκούδας Mor’du.

Το παιχνίδι είναι ένα τρίτου προσώπου action/shooter/adventure. Ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο της πριγκίπισσας Merida, η οποία έχει στη κατοχή της το αγαπημένο της τόξο, καθώς και ένα αξιόλογο σπαθί, τα οποία μπορούν να αναβαθμιστούν, αποκτώντας περισσότερες δυνατότητες και μαγείες. Με το δεξί μοχλό η Merida εξαπολύει τα βέλη της προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ με το πάτημα ενός κουμπιού χρησιμοποιεί το σπαθί της, κάτι πολύ χρήσιμο σε εχθρούς που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το χαρακτήρα μας.


Αυτό που κάνει το παιχνίδι αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι με τα νομίσματα που συλλέγει η Merida από τους νικημένους εχθρούς αλλά και από διάφορα breakable items μπορεί να κάνει upgrade τις δυνατότητες του οπλισμού της, αλλά και να ανακαλύψει νέα, δυνατότερα όπλα. Η πριγκίπισσά μας έχει στη διάθεσή της και τέσσερις elemental ρούνους για να χρησιμοποιεί σε συνδυασμούς με τα όπλα της, οι οποίοι ανάλογα με το είδος του εχθρού που αντιμετωπίζουμε κάνουν περισσότερο damage και είναι πιο αποδοτικοί. Ο κάθε εχθρός έχει πάνω του ένα μικρό εικονίδιο το οποίο μας ενημερώνει σε πιο ρούνο είναι περισσότερο ευάλωτος κάτι που κάνει τις μάχες σχετικά εύκολη υπόθεση.

Δυστυχώς η κάμερα του παιχνιδιού σε αρκετά σημεία δημιουργεί κάποια προβλήματα, καθώς βρίσκεται σε τρομερά άβολη γωνία θέασης, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε μερικά πολύ «φτηνά» deaths. Ειδικά στα σημεία οπού υπάρχουν αιωρούμενες πλατφόρμες, ενώ ο παίκτης βλέπει ότι πηδάει ακριβώς στο κέντρο τους τελικά βρίσκεται να κάνει ελεύθερη πτώση στη άβυσσο. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι τελικά ο “θάνατος” δεν έχει και πολλές συνέπειες στην έκβαση του παιχνιδιού, καθώς υπάρχει άμεσο respawn στη θέση που βρίσκεται ο χαρακτήρας μας πριν πεθάνει και όχι σε κάποιο checkpoint που έχουμε ήδη περάσει!


Πέραν από το χειρισμό της πριγκίπισσας Merida, ο παίκτης καλείται να αναλάβει για λίγο το ρόλο της μητέρας της, η οποία υπό τη μορφή της αρκούδας σκορπάει ένα πραγματικό πανικό στους εχθρούς με τα power και τα charge attacks της. Η συγκεκριμένη αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από μέρος του παίκτη, αλλά γίνεται αυτόματα από το παιχνίδι σε συγκεκριμένα scripted σημεία.

Σε κάθε ένα από τα επίπεδα υπάρχει και από ένα puzzle game, στο οποίο τα τρία μικρά αρκουδάκια/αδέλφια της Merida καλούνται να συνεργαστούν και να τη βοηθήσουν ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις κλειστές πύλες που την εμποδίσουν να συνεχίσει το ταξίδι της προς την εύρεση του κακού Mor’du.

Το παιχνίδι αν και χαρακτηρίζεται ως “Better with Kinect” δε μπορεί να παιχτεί με το συγκεκριμένο περιφερειακό. Στο main story ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο το χειριστήριο, ενώ η χρήση του Kinect περιορίζεται μόνο σε κάποια ανούσια mini games τοξοβολίας, τα οποία είναι εκτός story και στα οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση μόνο μέσω του κεντρικού μενού!


Οπτικά, το παιχνίδι αν και περιέχει μια σχετική ποικιλία επιπέδων με πολύχρωμα και φωτισμένα τοπία, θυμίζει περισσότερο παιχνίδι παλαιότερης γενιάς και σίγουρα δεν εντυπωσιάζει σε κανένα τομέα. Σίγουρα δεν είναι άσχημο οπτικά αλλά η σχετική έλλειψη σε λεπτομέρειες καταντάει κουραστική γρήγορα, έτσι ώστε μετά από τις πρώτες 2 ώρες παιχνιδιού όλα τα τοπία να μοιάζουν τρομερά μεταξύ τους, είτε είναι δάση είτε είναι παγετώνες.

Από ηχητικής άποψης το Brave είναι πολύ αξιόλογο! Η φανταστική Σκωτσέζικη μουσική που ακούγεται σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς και τα εκπληκτικά voice-over, ειδικά της Kelly McDowell στο ρόλο της Merida κάνουν το παιχνίδι αρκετά ευχάριστο. Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι ίδιοι ηθοποιοί της ταινίας ενσαρκώνουν και τους χαρακτήρες του ομώνυμου game!

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=RcHGoh0KLJY’]

Εν κατακλείδι, το Brave, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι είναι ένα tie-in ταινίας, είναι ίσως από τις λίγες εξαιρέσεις οπού φαίνεται ότι οι δημιουργοί του προσπάθησαν έστω να φτιάξουν ένα ευχάριστο παιχνίδι.  Το νεαρότερο σε ηλικία κοινό σίγουρα θα το αγκαλιάσει, αλλά και οι μεγαλύτεροι (συμπεριλαμβανομένης και της γράφουσας) που ψάχνουν ένα εύκολο παιχνίδι για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους (και να πάρουν και μερικά εύκολα achievements) θα πρέπει ίσως να του ρίξουν μία ματιά.

Βαθμολογία: 6/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Behaviour Interactive

Εταιρεία έκδοσης: Disney Interactive Studios

Αριθμός παιχτών: 1-2

Ηλικίες: PEGI 12

Επίσημη ιστοσελίδα: www.disney.co.uk/brave