Τρία σχεδόν χρόνια μετά το ιδιαίτερο αλλά εξαιρετικό Borderlands, η 2Κ GAMES έρχεται για να ταράξει για μία ακόμα φορά τα νερά με τη συνέχεια του ομώνυμου τίτλου. Το πρώτο Borderlands ήταν ένα μίγμα space cowboy/FPS με αρκετά RPG στοιχεία, και το sequel της σειράς ακολουθεί πιστά την ήδη επιτυχημένη συνταγή.

Η ιστορία μας ξεκινά πέντε χρόνια μετά τα γεγονότα που εξελίχτηκαν στο τέλος του πρώτου παιχνιδιού, οπού το άνοιγμα του vault είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη του σπάνιου και πανάκριβου ορυκτού στοιχείου Eridium. Η Hyperion Corporation, με αρχηγό τον Handsome Jack (όνομα αλλά όχι πράμα) έχει εισβάλλει στον πλανήτη Pandora υποδουλώνοντας τους λιγοστούς της κατοίκους, με σκοπό το κέρδος από τη μονοπωλιακή εξόρυξη του Eridium. Οι φήμες, όμως, που ξεπηδούν σχετικά με την ύπαρξη ενός ακόμα Vault, έχουν ως αποτέλεσμα την άφιξη περισσότερων Vault Hunters που αποζητούν το κέρδος και τη δόξα από την απόκτηση του μυθικού του περιεχόμενου. That’s old news για τον Handsome Jack, ο οποίος έχει έτοιμες τις παγίδες του για να κατατροπώσει οποιονδήποτε προσπαθήσει να ανακατευτεί στις “δουλειές του”.

Ένας εκ των άτυχων Vault Hunters είναι και ο παίκτης, ο οποίος έχει την τύχη (;;;) να  διασωθεί από ένα γλυκύτατο αλλά ομιλητικότατο… Claptrap. Μετά την ανακάλυψη της A.I. Guardian Angel ο παίκτης πείθεται να ταξιδέψει μέχρι την ελεύθερη πόλη Sanctuary, και να ενταχθεί στις δυνάμεις της Αντίστασης (Resistance) ενάντια στη Hyperion Corporation. Μπορείτε άραγε να  καταφέρετε να γίνετε ο λυτρωτής της Pandora, εξολοθρεύοντας τον Handsome Jack αλλά ο κύριος του άγνωστου περιεχόμενου του Vault; Η ευκαιρία είναι στα χέρια σας. Αδράξτε τη!

Welcome Vault Hunters!

Στο παιχνίδι θα συναντήσουμε τέσσερις νέους χαρακτήρες (προς το παρόν), οι οποίοι ανήκουν στις κλάσεις των Commando, Siren, Gunzerker και Assassin. Ο Commando είναι ένας all-around χαρακτήρας που χρησιμοποιεί turrets εκτός από τα κλασσικά όπλα, η Siren έχει πολλές healing αλλά και biotic ικανότητες, ο Gunzerker είναι το “τούμπανο” της παρέας με τη δυνατότητα χρήσης dual-wielding όπλων, και τέλος ο Assassin, ο οποίος είναι διάνοια σε ότι αφορά πιστόλια και sniper rifles.

Με την επιτυχή εκτέλεση αποστολών, αλλά και με τις μάχες με τα διάφορα mobs του παιχνιδιού, οι χαρακτήρες συγκεντρώνουν experience points και κάνουν level up όπως και στα περισσότερα RPG. Μετά το πέμπτο επίπεδο, ο κάθε χαρακτήρας ξεκλειδώνει το δικό του skill tree και ανταμείβεται με ένα skill point/level. Τα skill points μπορούν να κατανεμηθούν σε οποιοδήποτε από τα 3 διαφορετικά paths τα οποία είναι διαθέσιμα για τον κάθε χαρακτήρα, κάτι που προσδίδει μεγάλη ποικιλία στη ανάπτυξή τους και λειτουργεί θετικά στον τομέα του gameplay, καθώς οι χαρακτήρες της ίδιας κλάσης δύναται να είναι εντελώς διαφορετικοί.

Τα cell-shaded γραφικά του παιχνιδιού θυμίζουν τοπία ζωγραφισμένα με μεράκι στο χέρι και εντυπωσιάζουν με τη χρωματική τους παλέτα, αλλά και με την ποικιλία τους, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. Σε σχέση με το Borderlands 1, τα γραφικά του 2 είναι κλάσεις ανώτερα και δίνουν αρκετή έμφαση στη λεπτομέρεια.

Από τις ευχάριστες εκπλήξεις που μπορούμε να ξεχωρίσουμε στο παιχνίδι είναι η ύπαρξη των in-game challenges, οι οποίες τώρα μας ανταμείβουν με τα λεγόμενα BadAss points. Τα συγκεκριμένα μπορούμε να τα ξοδέψουμε σε μικρά tweeks βελτιώνοντας κατά ένα ποσοστό κάποια στατιστικά όπως grenade damage, shield recharge rate, weapon damage, accuracy κ.α. Η προσθήκη των ανωτέρω λειτουργεί  αθροιστικά πάνω στα ήδη υπάρχοντα στατιστικά των όπλων μας! Στο παιχνίδι υπάρχει πλέον (ναι, επιτέλους!) κανονικό mini map στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης οπότε η πιθανότητα να χαθούμε μειώνεται στο ελάχιστο.

Τα upgrades στο Inventory Capacity, αλλά και στον αριθμό των πυρομαχικών που μπορούμε να έχουμε επάνω μας ανά πάσα στιγμή δε γίνεται πλέον με τη διάσωση των συμπαθών Claptrap,  αλλά μέσω της μαύρης αγοράς, η οποία λειτουργεί μόνο με το σπάνιο Eridium. Το συγκεκριμένο βρίσκεται είτε ως random drop από mobs είτε ως reward μετά την ολοκλήρωση συγκεκριμένων Eridium αποστολών.

Εκτός από τις επικίνδυνες αχανείς εκτάσεις του πλανήτη Pandora, υπάρχει το safe heaven  της ελεύθερης πόλης Sanctuary, η οποία σφύζει από ζωή και λειτουργεί ως η βάση για την έναρξη των περισσότερων αποστολών, καθώς είναι ο τόπος κατοικίας πολλών NPC. Στο Sanctuary βρίσκεται το αρχηγείο της Αντίστασης, η μαύρη αγορά, το μπαράκι της Moxxxi, αλλά και το συνεργείο του μαστροχαλαστή Scooter. Οι playable χαρακτήρες από το πρώτο παιχνίδι κάνουν και εδώ την εμφάνιση τους, ως NPC’s αυτή τη φορά, και μας δίνουν βοήθεια και κάποια σχετικά quest.

Όπως μας είχαν υποσχεθεί οι developers της Gearbox, τα όπλα του παιχνιδιού είναι άπειρα και randomly generated. Είναι απίθανο να βρει κανείς το ίδιο όπλο ξανά καθώς όλα διαφέρουν ως προς τα στατιστικά τους! Υπάρχει διαφορά στο accuracy, damage, fire rate, reload speed, magazine size και στο elemental damage, καθώς και στο χρωματισμό τους. Εάν νομίζετε ότι στο παιχνίδι θα αποκτήσετε ένα και μοναδικό αγαπημένο όπλο… ξεχάστε το! Εκτός από το ότι το κάθε όπλο είναι σχεδιασμένο για συγκεκριμένα level, τα drops τους είναι τόσο άφθονα που σχεδόν αμέσως θα βρεθεί κάποιο καλύτερο που θα σας κάνει να αποχαιρετίσετε το “πρώην αγαπημένο” σας! Αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία του παιχνιδιού! Το Shoot and Loot! Όπλα, πυρομαχικά, health packs, χειροβομβίδες κτλ. “πέφτουν” ασταμάτητα από τα απομεινάρια των kill μας, άλλα βρίσκονται άφθονα και μέσα σε locker, κιβώτια, ακόμα και … χημικές τουαλέτες (You can’t touch this)!

Οι εχθροί στο παιχνίδι παρουσιάζουν αρκετή ποικιλία και αποτελούνται από skags, νομάδες, πολεμικά ρομπότ, ιπτάμενα τέρατα κ.α. Το ΑΙ των εχθρών παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένο σε σχέση με αυτό του προκατόχου του. Τώρα χρησιμοποιούν ασπίδες, κάνουν σωστή χρήση του cover, προσπαθούν να περικυκλώσουν τον αντίπαλο και να του κάνουν flanking, ή να τον αποδυναμώσουν επιτιθέμενοι κατά κύματα. Το παιχνίδι αποτελείται από τις main story αποστολές καθώς και από πολλές side-missions οι οποίες προσφέρουν ακόμα περισσότερες ώρες παιχνιδιού αλλά και βοήθεια στην επίτευξη του achievement “Reach level 50”. Το χιούμορ σε όλες τις αποστολές ρέει άφθονο ενώ υπάρχουν και στιγμές που θα σας πιάσει η κοιλία σας από τα γέλια!  Καμία αποστολή δε γίνεται βαρετή καθώς με την ολοκλήρωση τους ξετυλίγεται το κουβάρι που θα μας οδηγήσει στο τελικό σκοπό μας! Handsome Jack, remember?

Το παιχνίδι υποστηρίζει single-player mode, αλλά φυσικά και co-op το οποίο συνιστάται ανεπιφύλακτα, καθώς προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο βάθος στο gameplay, καλύτερα drops, στιγμές γέλιου αλλά και δυνατότερους εχθρούς, άρα και  μεγαλύτερη πρόκληση! Το co-op μπορεί να είναι είτε τοπικό με δύο παίκτες ταυτόχρονα, είναι μέσω της υπηρεσίας LIVE οπού μπορούν να πάρουν μέρος τέσσερις παίκτες ταυτόχρονα.

Από ηχητικής άποψης το παιχνίδι τα πάει περίφημα. Τα voice-over των χαρακτήρων είναι αληθοφανή και ταιριάζουν απόλυτα στη γραφική τους απεικόνιση, ενώ η προφορά των περισσότερων θυμίζει rednecks.  Η μουσική υπόκρουση αλλάζει ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε ενώ το κάθε όπλο έχει το δικό του χαρακτηριστικό ήχο.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=VW7qO_wpfvk’]

Εν κατακλείδι, το Borderlands 2 είναι ένα άξιο sequel καθώς κάνει τα πάντα καλύτερα από τον προκάτοχο του, ενσωματώνοντας και νέα στοιχεία τα οποία το καταστούν μία μοναδική εμπειρία! Είναι πραγματικά μία must αγορά για τους φίλους του είδους!

Βαθμολογία: 9/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Gearbox

Εταιρεία έκδοσης: 2K Games

Αριθμός παιχτών: 1-4

Ηλικίες: PEGI 18

Επίσημη ιστοσελίδα: www.borderlands2.com