Το Angry Birds κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια όχι μόνο να κατακτήσει την αγορά των mobile games, αλλά να εξελιχθεί και σε στοιχείο της pop κουλτούρας της δεκαετίας του ’10. Από τα δειλά βήματα της Rovio Entertainment, developer του παιχνιδιού, στα iPhones το 2009, στα 1 δισεκατομμύρια downloads που μετράει μέχρι και αυτή τη στιγμή. Καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το Angry Birds έχει ονομαστεί ως «Η πιο επιτυχημένη mobile app», «Το καλύτερο παιχνίδι σε φορητή συσκευή», ενώ έχει βρεθεί στην κορυφή των downloads παγκοσμίως μέσα σε ελάχιστες ώρες από την κυκλοφορία του.

Φυσικά, τα νούμερα αυτά μόνο χαρά μπορεί να έφερναν στην Rovio, η οποία μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει ακόμα τρία παιχνίδια στο franchise (τα Seasons, Rio και Space), μέχρι το τέλος του χρόνου θα κυκλοφορήσει ακόμα ένα (το Angry Birds Star Wars), ενώ πριν λίγες μέρες διατέθηκε και το Bad Piggies, το πρώτο spin-off της σειράς. Όλα αυτά μέσα σε τρία χρόνια, αποκλειστικά για φορητές συσκευές, smartphones και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έφτασε η στιγμή, όμως, τα θυμωμένα… πτηνά να μεταπηδήσουν και στις κονσόλες, με την Activision να αναλαμβάνει την κυκλοφορία του παιχνιδιού.

Πρόκειται για το Angry Birds Trilogy, μια «περιποιημένη» συλλογή, με νέα cinematics και βελτιωμένα γραφικά , η οποία περιλαμβάνει τα Angry Birds, Angry Birds Seasons και Angry Birds Rio. Αρχικά, καλό θα ήταν να αναφερθεί πως η Activision προτίμησε να διαθέσει σε retail μορφή τη συλλογή και όχι ένα ένα μεμονωμένα τα παιχνίδια στο Marketplace του Xbox LIVE. Η κίνηση αυτή είναι πολύ θετική, αλλά από την άλλη ανεβάζει το κόστος παραγωγής και στη συνέχεια και την τελική τιμή του προϊόντος. Μπορεί αυτή να είναι περίπου 30 ευρώ, χαμηλή για retail παιχνίδι, αλλά μη ξεχνάμε πως το κάθε ένα μέρος του Angry Birds Trilogy πωλείται προς 2-3 ευρώ στις φορητές συσκευές.

Το Angry Birds Trilogy, λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνει τα τρία πρώτα παιχνίδια του franchise. Στο Angry Birds Classics υπάρχουν οι 285 και οι 23 golden eggs πίστες που συναντάμε και στην έκδοση του παιχνιδιού στα smartphones, μόνο που εδώ έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε ακόμα έξι νέες πίστες, που υπάρχουν μόνο στο Trilogy. Το ίδιο συμβαίνει και στα αλλά δύο παιχνίδια. Στο Seasons συναντάμε τα γνωστά 187 συν 24 golden egg levels, μαζί με επτά bonus επίπεδα, ενώ στο Rio υπάρχουν οι 180 συν 15 golden apple πίστες, και έξι bonus levels. Ο τελικός αριθμός των επιπέδων που περιλαμβάνει ο τίτλος φτάνει τα 733, αν υπολογίσουμε και τα 19 levels που περιλαμβάνει αποκλειστικά το Angry Birds Trilogy.

Το gameplay είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο των smartphones. Η μοναδική νέα λειτουργία είναι πως εδώ μπορούμε να ζουμάρουμε και να ξεζουμάρουμε σε όποιο σημείο τις πίστας επιθυμούμε, ώστε να έχουμε καλύτερο οπτικό πεδίο. Επίσης, έχει ενσωματωθεί και η επιλογή Mighty Eagle, όπου εκτοξεύουμε ένα… σένσορα και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ένας παντοδύναμος αετός χτυπά εκεί που είναι ο σένσορας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε όλα τα μοχθηρά γουρούνια χωρίς να ιδρώσουμε.

Υπάρχουν, μάλιστα, και σχετικά achievements. Να βγάλουμε όλες τις πίστες χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το Mighty Engle σε καμία από αυτές, και ένα άλλο στο οποίο καλούμαστε να καταστρέψουμε τα πάντα, 100% σε όλα τα levels με την εν λόγω επιλογή. Και τα δύο είναι πολύ δύσκολα, και θα χρειαστούν άπειρες ώρες για την επίτευξή τους.

Πάντως, είναι απόλαυση ο χειρισμός με το controller του Xbox 360, καθώς και με τη χρήση του zoom μπορούμε να στοχεύσουμε πολύ καλύτερα από ότι στις φορητές συσκευές. Από την άλλη, η χρήση του Kinect είναι πολύ δύσκολη και κουραστική. Δε θα συναντήσουμε ιδιαίτερα προβλήματα στην αναγνώριση των κινήσεων, όχι βέβαια πως δε θα υπάρξουν στιγμές που τα χαριτωμένα πτηνά θα βρεθούν στο έδαφος χωρίς να το καταλάβουμε, αλλά η στόχευση είναι πραγματικά δύσκολη. Καλύτερα καθίστε στην καρέκλα σας και απολαύστε το με το κλασσικό controller.

Δύο ακόμα ευχάριστες προσθήκες είναι τα στατιστικά, όπου μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία μας για τα achievements, και τα leaderboards, στα οποία έχουμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τις αποδώσεις μας σε όλες τις πίστες του παιχνιδιού με τους φίλους μας αλλά και με ολόκληρο τον κόσμο.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, ο ήχος παραμένει ο ίδιος με εκείνον στις εκδόσεις για τις φορητές συσκευές. Επίσης, η μοναδική διαφορά είναι πως εδώ, ανάμεσα στα Episodes και στα Gold Egg levels, έχουν προστεθεί πανέμορφα και πολύχρωμα cinematics, ενώ έχουν βελτιωθεί και τα γραφικά/περιβάλλοντα του παιχνιδιού, ώστε το παιχνίδι να τρέχει άψογα σε HD τηλεοράσεις.

Ολοκληρώνοντας, το Angry Birds Trilogy ήταν κάτι που ήθελαν εδώ και πολύ καιρό οι κάτοχοι κονσολών. Οι περισσότερες από 700 πίστες, σε συνδυασμό με το άκρως εθιστικό gameplay, θα μας κρατήσουν για αμέτρητες ώρες κολλημένους στην τηλεόρασή μας. Αξίζει όμως τα πολύ περισσότερα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά του; Αυτό θα το κρίνετε εσείς…

Βαθμολογία: 7/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Rovio/Housemarque

Εταιρεία έκδοσης: Activision

Αριθμός παιχτών: 1

Ηλικίες: PEGI 3

Επίσημη ιστοσελίδα: http://trilogy.angrybirds.com