Εδώ και μερικούς μήνες οι κυκλοφορίες για το Kinect έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Ίσως να φταίει το ότι τον πρώτο χρόνο ζωής της συσκευής οι περισσότεροι developers δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του Kinect, μένοντας σε παιχνίδια του ίδιου τύπου (χορευτικά, γυμναστικής), με τους τίτλους που ξεχώρισαν να είναι ελάχιστοι. Σε μια τέτοια κατάσταση, η γνωστή γερμανική βιομηχανία αθλητικών ειδών, Adidas, παραχωρεί τα δικαιώματα του miCoach, μιας επαναστατικής συσκευής που “ακούει” την καρδιά και καταγράφει τα πάντα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, στην Lightning Fish για να δημιουργήσει ακόμα ένα παιχνίδι γυμναστικής για το Kinect.

Με το παρελθόν που έχει η Lightning Fish, όμως, (Get Fit With Mel B, Let’s Dance With Mel B) είναι άξιο απορίας το γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία. Ας δούμε, λοιπόν, αν ο developer κατάφερε να ξεφύγει από την κατάρα του παρελθόντος.


Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσουμε αμέσως μόλις ξεκινήσει το παιχνίδι είναι η λίστα με τους αθλητές που εργάστηκαν για αυτό, οι οποίοι καλούνται να μας ξεναγήσουν και να μας προσφέρουν διαφορετικά προγράμματα εκγύμνασης. Dwight Howard, Kaka, Tyson Gay, Ana Ivanovic είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού που έρχονται στο σαλόνι μας μέσω του Adidas miCoach. Όπως είναι φυσικό, ο καθένας περιορίζεται στο άθλημά του, γεγονός που αμέσως προσθέτει περισσότερο βάθος στο παιχνίδι.

Τα scroll up/down menus του Adidas miCoach κάνουν αποδεδειγμένα πολύ εύκολη την πλοήγηση στις καρτέλες του παιχνιδιού, όπως στα Dance Central. Αρχικά, θα μας ζητηθεί να συγχρονίσουμε το account που διαθέτουμε στο site της Adidas (αν διαθέτουμε συσκευή miCoach) με το παιχνίδι, ώστε το ένα να αλληλεπιδρά με το άλλο. Για παράδειγμα, μπορούμε να πάμε για τρέξιμο το πρωί, έχοντας ενεργοποιήσει τη συσκευή, να γυρίσουμε και να περάσουμε τα στατιστικά στο site και στο παιχνίδι μας, κερδίζοντας medals, ακόμα και achievements.

Αν τυχόν δεν έχουμε στην κατοχή μας τη συσκευή, μας δίνεται η ευκαιρία να περάσουμε χειροκίνητα τα στατιστικά μας, ανάλογα με το είδος της προπόνησης, τη διάρκεια και τη δυναμικότητα, στο calendar του παιχνιδιού στο οποίο καταγράφονται όλες οι activities που κάνουμε.


Το πρώτο mode ακούει στο όνομα Training Plan. Εδώ, επιλέγουμε μία από τις δυνατότητες προπόνησης, ανάλογα με το χρόνο και το άθλημα που θέλουμε, επικεντρώνοντας σε μία μυϊκή περιοχή ή ακόμα και σε ολόκληρο το σώμα. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε τους αθλητές που θα μας καθοδηγούν κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Μεταφερόμαστε, λοιπόν, σε ένα πανέμορφο ψηφιακό γυμναστήριο (ή γήπεδο του αθλήματος που επιλέξαμε) μαζί με έναν αθλητή κάθε φορά (ο οποίος εμφανίζεται σε πραγματικό video), με το Kinect να αναγνωρίζει τον παίκτη και να τον εμφανίζει στο πίσω μέρος της οθόνης. Τις περισσότερες φορές, όμως, η συσκευή αδυνατεί να μεταφέρει ολόκληρο το σώμα του παίκτη, και αυτός εμφανίζεται από τα γόνατα και πάνω.

Στο αριστερό μέρος του γυμναστηρίου υπάρχει μια οριζόντια μπάρα μέτρησης, η οποία μας δείχνει το πόσα δευτερόλεπτα απομένουν για να ολοκληρωθεί η άσκηση. Όταν, λοιπόν, δεν κάνουμε σωστά τις ασκήσεις, το χρονόμετρο σταματά. Το γεγονός αυτό έχει τα θετικά του, αλλά και τα αρνητικά. Για παράδειγμα, δε μπορεί ο παίκτης απλά να το αφήσει και να ολοκληρώνεται η άσκηση χωρίς να… ιδρώσει, αλλά από την άλλη, όταν το Kinect αδυνατεί να αναγνωρίσει τις κινήσεις μας, όσο καλά και να τις πραγματοποιούμε, ο χρόνος δεν κυλά, προκαλώντας εκνευρισμό.


Οι στιγμές που δε θα αναγνωρίζονται οι κινήσεις μας δεν είναι πάρα πολλές (παίζει ρόλο και ο χώρος αλλά και το είδος της άσκησης), αλλά και πάλι, μετά από δύο χρόνια δοκιμών του Kinect είναι πολύ άσχημο να μη μεταφέρονται σωστά οι κινήσεις μας στην οθόνη.

Στο τέλος κάθε προγράμματος έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε ένα από τα τρία mini-games που περιλαμβάνει ο τίτλος για λίγα δευτερόλεπτα, τα οποία άνετα θα μπορούσαν να σταθούν από μόνα τους σαν παιχνίδι. Το Basket μοιάζει με διαγωνισμό τριπόντων και βολών, καθώς σουτάρουμε από όλες τις πλευρές του γηπέδου, ενώ όταν πετυχαίνουμε καλάθια κερδίζουμε δευτερόλεπτα. Στο ποδόσφαιρο βρισκόμαστε αρχικά απέναντι από μια άδεια εστία και ο σκοπός μας είναι να σκοράρουμε. Όσο προχωράμε στα scenarios, τόσο δυσκολεύει η επίτευξη goal, καθώς προστίθενται αμυντικοί σαν τοίχος και τερματοφύλακας.


Μπορούμε να σουτάρουμε με το πόδι απευθείας είτε αφού έχουμε κοντρολάρει με το στήθος, αλλά και με το κεφάλι. Και τέλος, στο τένις καλούμαστε να γκρεμίσουμε έναν τοίχο που βρίσκεται στην αντίπαλη περιοχή με τις βολές μας. Μπορούμε να χτυπήσουμε με τρεις τρόπους, ανάλογα με το πώς μας έρχεται η μπαλιά. Με καρφί, με το δυνατό ή με το πίσω χέρι. Τα συγκεκριμένα mini-games είναι πολύ διασκεδαστικά, χωρίς πρόβλημα στην αναγνώριση των κινήσεων, ενώ είναι προσβάσιμα και από το αρχικό menu, ως ξεχωριστό mode.

Εκτός από τα προτεινόμενα προγράμματα στο Conditioning mode και εκείνα που χωρίζονται ανάλογα με το άθλημα του επιθυμούμε, μας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουμε ανάμεσα από περισσότερες από 400 ασκήσεις και να δημιουργήσουμε το δικό μας plan, όπως το επιθυμούμε εμείς, για το χρονικό διάστημα που θέλουμε.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=3Hp-u7LVXPQ’]

Συνοψίζοντας, το Adidas miCoach είναι ένα από τα πληρέστερα παιχνίδια γυμναστικής που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής. Επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα αθλήματα και καταφέρνει να κερδίσει τον παίκτη με τις επιλογές εκγύμνασης που του παρέχει. Δυστυχώς, όμως, τα μικροπροβλήματα στην αναγνώριση των κινήσεων και την εμφάνιση του παίκτη στην οθόνη του αφαιρούν αρκετούς βαθμούς. Όσοι ψάχνουν για Yoga και αεροβική, καλύτερα να κοιτάξουν αλλού, αλλά όσοι ψάχνουν ένα ειδικευμένο παιχνίδι με άφθονο περιεχόμενο, το Adidas miCoach είναι αυτό που χρειάζονται.

Βαθμολογία: 8/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Lightning Fish

Εταιρεία έκδοσης: 505 Games

Αριθμός παιχτών: 1

Ηλικίες: PEGI 3

Επίσημη ιστοσελίδα: http://micoachgame.com