Και επίσημα από τη Microsoft έχουμε τις πρώτες πληροφορίες για το πώς θα λειτουργεί το Xbox One, τις απαιτήσεις σε ίντερνετ, τις άδειες χρήσης των παιχνιδιών και πώς θα λειτουργούν καθώς και τις ρυθμίσεις απορρήτου και το Kinect.

Συγκεκριμένα, τα παιχνίδια θα εγκαθίστανται στο σκληρό δίσκο και θα μπορούν να τρέχουν εξ’ ολοκλήρου από εκεί, ενώ θα συνδέονται τόσο με το λογαριασμό του χρήστη όσο και με την κονσόλα (αντίστοιχο μοντέλο δηλαδή με το Xbox LIVE Arcade όπως το γνωρίζουμε μέχρι τώρα). Μέχρι 10 προφίλ θα μπορούν να παίξουν κάποιο τίτλο που έχει αγοραστεί για τη βασική κονσόλα του χρήστη. Τα παιχνίδια θα είναι προσβάσιμα και απευθείας μέσω του cloud… – αν και ακόμα δεν διευκρινίζονται λεπτομέρειες σχετικά με αυτό – κάτι που σημαίνει ότι αν συνδεθούμε στο προφίλ μας από την κονσόλα ενός φίλου, έχουμε απευθείας πρόσβαση σε όλη τη βιβλιοθήκη των τίτλων μας. Τα παιχνίδια θα μπορούμε να τα αγοράσουμε την ημέρα κυκλοφορίας είτε από τα καταστήματα λιανικής είτε απευθείας μέσα από το Marketplace της κονσόλας.

Μια σειρά από τεχνολογίες δικτύωσης θα επιτρέπουν στην κονσόλα να συνδέεται με περιφερειακές συσκευές. Για τη σωστή λειτουργία θα απαιτεί ευρυζωνική σύνδεση 1,5Μbps και πάνω. Αν και δεν απαιτεί μόνιμη σύνδεση στο διαδίκτυο, το Xbox One είναι σχεδιασμένο να ελέγχει αν ο χρήστης έχει αγοράσει, πουλήσει, ανταλλάξει ή δώσει κάποιο παιχνίδι σε κάποιο φίλο του. Κάποιοι τίτλοι που θα είναι σχεδιασμένοι να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του cloud μπορεί να απαιτούν μόνιμη σύνδεση. Στη βασική κονσόλα θα μπορούμε να παίξουμε μέχρι 24 ώρες χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, ή μια ώρα αν είμαστε σε άλλη κονσόλα αλλά χρησιμοποιούμε τη βιβλιοθήκη τίτλων μας. Το offline gaming δε θα είναι εφικτό πέρα από αυτά τα χρονικά “παράθυρα” μέχρι να ξανασυνδεθεί στο Ίντερνετ, αλλά θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά για live TV και ταινίες σε DVD και Blu-ray.

Το Xbox One θα επιτρέπει τις ανταλλαγές σε συνεργασία με τα καταστήματα λιανικής. Η Microsoft δε θα χρεώνει σε κανένα στάδιο για τη διαδικασία αυτή ενώ η διαδικασία θα διαμορφωθεί εξ ολοκλήρου από τις εταιρείες διανομής. Το Xbox One επιτρέπει τις ανταλλαγές χωρίς καμία χρέωση. Υπάρχουν δύο περιορισμοί: μπορεί κάποιος να δώσει το παιχνίδι μόνο σε άτομα της Friends List του για τουλάχιστον 30 ημέρες, και κάθε παιχνίδι μπορεί να το δώσει σε τρίτο μόνο μια φορά.

Σχετικά με το Kinect, η ανακοίνωση αναφέρει ότι θα υπάρχουν ξεκάθαρες ρυθμίσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας. Το Kinect θα μπορεί να ρυθμιστεί ακριβώς στο πόσο θα προσωποποιεί την εμπειρία του παίκτη ενώ θα υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στο ποιές πληροφορίες χρησιμοποιούνται, πού και πώς. Το Kinect θα μπορεί να ρυθμιστεί σε On, Off ή Paused. Όσο το Kinect δεν είναι ενεργό, οποιοδήποτε χειριστήριο ή Xbox Smartglass θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία της κονσόλας.

Η συζήτηση συνεχίζεται εδώ, μαζί με όλες τις τελευταίες εξελίξεις…